Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GASZTROLEXIKON 2.

2020.06.22

GASZTROLEXIKON

ÁJNSPENNER
- "egyfogatú". A fél pár virsli pörkölt vagy lecsós szaftban, sör, illetve borkorcsolya vagy zónaételként kínálva. AJÓKA
- szardella (apró tengeri hal)
AJOVAN
- indiai fűszer, íze a kakukkfűre hasonlít
AJVAR
- szerb paprikasaláta.
Paprikából, padlizsánból és fokhagymából készített mártás, amit leginkább húsok mellé kínálnak, de fűszerkeverékeket, mártásokat és salátát is ízesíthetnek vele. AKÓ
- régi űrmérték, 0,543 hl
AKÓNA
- az ászokhordó nyílása
ÁKOVITA
– édesített pálinka, az "aqua vitae" (az élet vize) latin kifejezésből származik
Á LA CARTE (ÁLÁKÁRT)
- étlap szerint, étlapról választva
Á LA DISCRETION
- svédasztal
Á LA FRANCAISE (Á LÁ FRANSZEZ)
- franciásan, francia módra
AL DENTE
- (ha tészta) haraphatóra (azaz nem kifejezetten puhára) főzve
ALE
- angol, gyümölcsös ízű, általában világos sör
AL FORNO
- (ha olasz) sütőben elkészítve vagy sütőben átsütve
ALKÖRMÖS
- piros ételfesték
ALLASCH
– köménypálinka
ÁLLÁT ELHÁNYNI
- régi szakácskönyvekben található kifejezés.
Annyit jelent, hogy a konyhai műveletek előtt a szárnyasok csőrét le kell vágni.
ÁLLOMÁNYJAVÍTÁS, FELJAVÍTÁS
- különböző mártások, krémlevesek állományát és ízét tehetjük ezzel az eljárással finomabbá, krémesebbé, jobbá.
Legírozás, montírozás, tejfölözés, alaplével történő javítás.

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GASZTROLEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.