Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSIPERKÉS RECEPTEK 4.

2019.03.09

GOMBÁK KÖNYVE

Gombakalap pirítóson
Hozzávalók:
4 tojás, 8 szelet toast-kenyér, 8 nagy fej csiperkegomba, 4 dkg parmezán jellegű sajt, 2 evőkanál tej, 4 dkg vaj, só, bors, kakukkfű.

Elkészítése:
A megtisztított gombák kalapját vajon megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon megpároljuk felszeletelt gombaszárat. Sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítjük. A tojásokat a tejjel felverjük, és a párolt gombaszárra öntjük. Állandóan kevergetve, 1-2 percig pirítjuk. A gombás rántottát a félretett gombakalapokba halmozzuk. A toast kenyeret grillsütőben, szárazon megpirítjuk. Ráültetjük a töltött gombakalapokat, megszórjuk a reszelt parmezán jellegű sajttal, és 2 percre visszatoljuk a grillsütőbe.

Gombakrémleves
Hozzávalók:
25 dkg csiperkegomba, 5 dkg vaj, só, törött bors, liszt, 8 dl csontlé, 2 dl tejszín, 2 tojássárgája.

Elkészítése:
Az apróra vágott gombát vajon sóval, borssal, fedő alatt addig párolom, amíg a levét el nem fövi. Ha zsírjára pirult, liszttel megszórom, csontlével, és 1,5 dl tejszínnel felengedem, majd jól felforralom. A maradék tejszínnel elkevert tojássárgájára tálalom a tűzforró levest, közben állandóan kevergetem, hogy a tojás össze ne fusson. Pirított zsemlekockát kínálok mellé.

Gombakrokett
Hozzávalók:
40 dkg gomba (téli fülőke, császárgomba, csiperke, óriás pöfeteg), 2 tojás, 2 fej vöröshagyma, liszt, morzsa, só, bors, zsír, petrezselyemzöld.

Elkészítése:
Az apróra vágott gombát zsiradékon finomra vágott hagymával, petrezselyemzölddel lepirítjuk, fűszerezzük, liszttel megszórjuk, és csontlével felengedjük, sűrű masszává forraljuk. Ha az edény falától elválik, a tűzről levéve tojást adunk hozzá, s elkeverjük. Kihűlve hengereket formálunk, panírozzuk, kisütjük. Főzelékhez, de önálló ételként is kitűnő csemege.

Gombás bélszínragu
Hozzávalók:
40 dkg bélszínfilé, 1 mokkáskanál frissen őrölt bors, 1 kiskanál mustár, 6 evőkanál olaj, 1,5 dl főzőtejszín, 1 evőkanál citromlé, 2 szál újhagyma, 3-3 evőkanál paradicsompüré és sherry, 30 dkg csiperke, 3 dkg vaj, só, őrölt bors

Elkészítése:
A húst, ha kell, lehártyázzuk, majd a bors és a mustár keverékével alaposan bedörzsöljük. Tálba tesszük, az olajjal megkenjük, letakarva hűtőszekrényben 3 napig érleljük. Ezután lecsöpögtetjük, és kb. 2,5 centis kockákra vágjuk. A pácolásához használt olajból 2 evőkanálnyit serpenyőben megforrósítunk, a húst 2-3 perc alatt megpirítjuk benne. Akkor jó, ha a közepe rózsaszínű, de nem véres. Szűrőlapáttal kiemeljük, lecsöpögtetjük. A tejszínt a citromlével elkeverjük, 10 percre félretesszük. Az újhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a hús sütésénél visszamaradó olajban megfonnyasztjuk. A paradicsompürét 3 evőkanál vízzel elkeverve hozzáadjuk, a citromos tejszínnel és a Sherry-vel ízesítjük. Közben a gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk. A fölolvasztott vajon megpirítjuk, majd a paradicsomos mártásba keverjük a hússal együtt. Megsózzuk, megborsozzuk, és 3-4 perc alatt összeforraljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GOMBÁK KÖNYVE - CSIPERKÉS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.