Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSIPERKÉS RECEPTEK 5.

2019.05.08

GOMBÁK KÖNYVE

Gombás-citromos rizs
Hozzávalók:
8 dkg tisztított mandula, 4 dundi újhagyma, 25 dkg barna csiperke, 4 dkg vaj vagy Rama margarin, 2 csomag (25 dkg) főtt gyorsrizs, 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve

Elkészítése:
A mandulát leforrázzuk, hogy vékony, barna héját is eltávolíthassuk. Az újhagymát és a gombát megtisztítjuk. Az előbbit fél centi vastagra, míg az utóbbit ennél vékonyabbra szeleteljük. A megforrósított vajon a mandulát aranybarnára pirítjuk, lecsöpögtetve félrerakjuk. A visszamaradó zsiradékban a hagymát és a gombát kevergetve 2 percig pirítjuk, azután a mandulát és a főtt rizst is hozzáadjuk.
Kevergetve melegítjük, amíg a rizs jól átforrósodik, végül a reszelt citromhéjjal és a citromlével ízesítjük.
Elkészítési idő: 10 perc.

Gombás csavart
Hozzávalók:
40 dkg csiperke (még finomabb, ha egy része erdei gomba), 2 gerezd fokhagyma, 1 hegyes erős paprika, 3 evőkanál olívaolaj, só, 1 kis csokor petrezselyem, 40 dkg csavart tészta, a tetejére: 4 evőkanálnyi reszelt parmezán

Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk, fölszeleteljük, a fokhagymát finomra aprítjuk. A paprika csumáját kimetsszük, húsát karikákra vágjuk, majd az olajban anélkül, hogy megpirítanánk, 2 perc alatt megfonnyasztjuk. Ekkor kerül bele a gomba, amit közepes lángon 10 percig párolunk; félidőben kissé megsózzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. Közben a tésztát enyhén sós, lobogva forró vízben kifőzzük, leszűrjük.
Ha jól lecsöpögtettük, máris összekeverjük a pirított gombával, és a parmezánnal meghintve azonnal
tálaljuk. Elkészítési idő: 30 perc.

Gombás levelest észta batyuk
Hozzávalók:
1 csomag mirelit leveles tészta, liszt, 50 dkg csiperkegomba, vöröshagyma, néhány szál petrezselyemzöld, 4 evőkanál olaj, késhegynyi törött bors.

Elkészítése:
A leveles tésztát felengedés után vékonyra nyújtom, és 6x6 cm-es négyzetekre vágom. Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pirítom, hozzáadom az apróra vágott gombát, petrezselyemzöldet, sót, és őrölt borsot. Először fedő alatt, majd fedő nélkül zsírjára pirítom. A pirított gombából kiskanálnyit halmozok minden négyzet közepére, majd a négy sarkát batyuszerűen felhajtom.
Olajjal kikent sütőlemezen forró sütőben pirosra sütöm.

Gombás ponty tejfölben sütve
Hozzávalók 6 személyre:
1 nagyobb ponty (kb. 2 kg), só, 1 közepes vöröshagyma, 5 dkg vaj, 1,5 dl száraz fehérbor, 25 dkg csiperke, őrölt bors, fél citrom leve, 1 csapott evőkanál finomliszt, 4 dl tejföl, 2 tojássárgája, 1 kis csokor petrezselyem

Elkészítése:
A pontyot lepikkelyezzük, megmossuk, és vágódeszkára fektetjük. Fejét, farkát levágjuk, törzsét kifilézzük.
Az összes halcsontot - miután a fejből a keserű fogát is kiszedtük - lábasba rakjuk.
Kissé megsózzuk, a lehéjazott, apróra vágott vöröshagymát beleszórjuk, és annyi vízzel öntjük fel, hogy jócskán ellepje. Nagy lángon fölforraljuk, majd 10-15 percig kis lángon főzzük. Egy tepsit kivajazunk, a kissé besózott pontyfiléket belefektetjük. A bort meg ugyanannyi leszűrt halalaplevet ráöntjük, megvajazott alufóliával letakarjuk, és közepesen forró sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 15 percig sütjük. A gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, a maradék, fölolvasztott vajon kb. 5 perc alatt megpirítjuk. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, a citrom levével ízesítjük. A liszttel meghintjük, 1-2 percig pirítjuk, majd a tejföllel fölöntjük, és 2-3 percig forraljuk. A tűzről levéve a tojássárgájával dúsítjuk, és a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük.
A félig puha halra öntjük, majd - immár fedetlenül - még 15 percig sütjük.
Köretnek rizibizi illik hozzá.
Elkészítési idő: 1 óra.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GOMBÁK KÖNYVE - CSIPERKÉS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.