Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSIPERKÉS RECEPTEK 6

2019.06.03

GOMBÁK KÖNYVE

Gombás szendvicskrém barna kenyérrel
Hozzávalók 4 személyre:
csiperkegomba 12 dkg margarin, 2 dkg, liszt, 1 csapott evőkanál, tej 1,5 % 0,8 l, barna kenyér 25 dkg, tejföl, 4 teáskanál, vöröshagyma 1 kisebb fej, petrezselyemzöld, borsikafű, só

A finomra vágott (vagy reszelt) vöröshagymát és gombát átfuttatjuk a margarinon. Ízesítjük petrezselyemzölddel, borsikafűvel, kevés sóval és fedő alatt megpároljuk.
Ha a folyadék elpárolgott róla, meghintjük a liszttel, pár percig kevergetve összepirítjuk, majd a tejjel felengedve sűrűre főzzük.
A sovány tejföllel ismételten felforraljuk, és ízlés szerint utána ízesítjük.
Egyaránt felhasználható hideg- és melegszendvicsek készítéséhez is.

Gomba tejfölös mártásban
Hozzávalók:
50 dkg frissen szedett csiperkegomba, 1 fej vöröshagyma, 2 ek olaj, 2 dl tej, 2 dkg vaj, 2 dkg liszt, 25 dkg trappista sajt, 1 dl tejföl, só, őrölt bors, petrezselyem zöldje.

Elkészítés:
Az egészen finomra vágott hagymát az olajon üvegesre pároljuk.
Hozzáadjuk a megtisztított felszeletelt gombát, sózzuk, és zsírjára sütjük, közben néhányszor megkeverjük.
A megolvasztott vajon a lisztet aranysárgára pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a tejet, és sűrű masszát főzünk belőle.
A tűzről ezt is levéve hozzá adjuk a gombát, a reszelt sajtot, a tejfölt.
Őrölt borssal ízesítjük, apróra vágott petrezselyem zölddel díszítjük és melegen tálaljuk.
Párolt rizst vagy főtt tésztát kínálhatunk mellé.

Gombával töltött oldalas
Hozzávalók 6-8 személyre:
egy egész, kb. 2 kg-os sertésoldalas, 2-3 evőkanál zsír, 30 dkg csiperke, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 csokor petrezselyem, késhegynyi őrölt bors, rozmaring vagy kakukkfű, 4 tojás, 3 szikkadt zsemle, tej a zsemle áztatásához, 2 dkg pirospaprika, 1 dl barna sör, 2-3 dkg só, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál paradicsompüré.

Elkészítése:
Az oldalast a vastagabb vége felől egy hosszú, keskeny pengéjű hegyes késsel hosszában felszúrjuk úgy, hogy a tölteléknek helye legyen.
Ezután az oldalas belső felén, a bordacsontok körül felvágjuk a csonthártyát, hogy sütés után a csontokat könnyen ki tudjuk húzni.
A töltelékhez a zsemléket tejben áztatjuk, majd jól kicsavarjuk.
Zsírban megpirítjuk az apróra vágott hagymát és gombát, megfűszerezzük, megsózzuk, a zsemléhez adjuk, a tojásokkal összegyúrjuk, és a felaprított petrezselymet is beledolgozzuk.
Ezt a masszát az oldalas üregébe töltjük, majd a nyílást hústűkkel vagy hegyes fogvájóval összetűzzük, lezárjuk.
Tepsibe vagy tűzálló tálba tesszük, forró zsírral leöntjük, közepes lángú sütőben alufóliával letakarva sütni kezdjük.
Amikor már jól megpárolódott, levesszük róla az alufóliát, és valamivel nagyobb lángon sütjük tovább. Időnként az alábbi keverékkel egyenletesen kenegetjük: a sörben elkeverjük a mézet, késhegynyi pirospaprikát, késhegynyi rozmaringot, őrölt borsot meg a paradicsompürét. A pecsenyét valamivel, nagyobb lánggal sütjük tovább.
Amikor a fenti keverék rákeményedik a húsra, még nagyobb lángra vesszük, 0,5 dl tejben elkeverünk egy késhegynyi pirospaprikát, és ezzel kenegetjük, amíg jó élénk, vörös színt nem kap.
Amikor kész, a tepsiből kivesszük, és az oldalasból eltávolítjuk a csontokat.
Felszeletelve tálaljuk.
Dagadóból is hasonlóan készíthetjük, csupán a mennyiségen változtassunk.

Gombával töltött rántott tojás
Hozzávalók:
8 főtt tojás, 30 dkg csiperke, 1 kicsi vöröshagyma, 5 dkg vaj, só, őrölt bors, fél csokor petrezselyem
A bundázáshoz: 10 dkg finomliszt, 3 tojás, 15 dkg zsemlemorzsa
A sütéshez: bőven olaj
A tálaláshoz: rizs

A főtt tojásokat kettévágjuk, sárgájukat kikaparjuk, szitán áttörjük. A gombát és a hagymát megtisztítjuk, az előbbit fél centis kockákra, az utóbbit finomra vágjuk. Az olvasztott vajon együtt 6-7 percig pirítjuk, megsózzuk, megborsozzuk, fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük.
Zsírjára sütjük, majd a tűzről félrehúzva az áttört sárgáját is beledolgozzuk.
A tojások üregébe töltjük, majd eredeti formájukra visszaigazítjuk, és fogvájóval vagy hústűvel rögzítjük.
Lisztben, fölvert tojásban, zsemlemorzsában megforgatva bundázzuk, és bő, forró olajban kb. 3 perc alatt aranybarnára sütjük.
Jól lecsöpögtetve tartármártás és rizs kíséretében kínáljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GOMBÁK KÖNYVE - CSIPERKÉS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.