Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSIPERKÉS RECEPTEK 7

2019.10.04

GOMBÁK KÖNYVE

Gőgös libaleves
Hozzávalók:
1,2 kg libacomb, 1 vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 babérlevél, 1 csapott kiskanál só, fél mokkáskanál őrölt bors, 2 sárgarépa, kis darab (kb. 15 dkg) zeller, 30 dkg csiperkegomba, 2 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, fél citrom leve, 1 evőkanál mustár, 1 kiskanálnyi fölaprított friss, vagy feleannyi szárított tárkonylevél
A levesbetéthez:
4 szelet kenyér

Elkészítése:
A combokat lebőrözzük, kicsontozzuk, húsukat egy centis kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, az olajon, közepes lángon megfonnyasztjuk. A húst rádobjuk, kevergetve kb. 3 perc alatt fehéredésig sütjük. A babérlevelet hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk.
Egy kevés vizet öntünk alá és lefödve kb. 45 percig pároljuk. Ez alatt a répát, a zellert meg a gombát megtisztítjuk, az előbbieket egy centis kockákra, az utóbbit szeletekre vágjuk.
Mindet a libához adjuk, 10 percig pároljuk, majd szűk 1 liter vízzel fölöntjük, 5 percig forraljuk.
A tejszínt a liszttel, a citrom levével meg a mustárral jól összekeverjük, és a levest ezzel sűrítjük.
2 percnyi főzés után a tárkonnyal fűszerezzük.
Tálaláskor kis kockákra vágott, pirított kenyeret szórunk bele. Elkészítési idő:
1 óra 40 perc.

Grillezett csirkecombok padlizsánágyon
Hozzávalók:
6 db csirkecomb, 2 db padlizsán, 10 dkg csiperkegomba, 10 dkg paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 1 dl étolaj, 1 evőkanál szárnyas fűszerkeverék, só, csipet gyömbérpor.

Elkészítése:
A csirkecombokat félbevágjuk, megmossuk, lecsepegtetjük. Bedörzsöljük a fűszerkeverékkel, a grillrácson sütjük.
Közben elkészítjük a zöldségragut:
a finomra vágott vörös- és fokhagymát előhevített olajon lepirítjuk, rádobjuk a megmosott, felkockázott padlizsánt, gombát, paradicsomot. Enyhén megsózzuk, meghintjük a gyömbérporral.
A kész grillcombokat erre a zöldségtalapzatra tesszük, snidlinges rizzsel körítjük.
Elkészítési idő: 55 perc

Hajdinarizottó
Hozzávalók:
30 dkg Hajdina***, 1 fej hagyma, 1 szál sárgarépa, 20 dkg gyorsfagyasztott zöldborsó, 20 dkg csiperkegomba, 5 dl zöldségerőleves, 2 dkg vaj, só, kakukkfű

Elkészítése:
Megforrósított vajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát.
Hozzáadjuk a felszeletelt sárgarépát és csiperkegombát, majd a hajdinát és megpirítjuk.
Felöntjük a zöldség-erőlevessel, beletesszük a gyorsfagyasztott zöldborsót.
Sóval és friss kakukkfűvel ízesítjük.
Fedő alatt megpároljuk.
***Hajdina:
A hajdina jellemző tápanyaga a többi gabonaféléhez hasonlóan a szénhidrát, amely 56-77%-ban keményítő, 17-20%-ban élelmi rost, ennek 12-17%-a cellulóz, valamint hemicellulózt és lignint is tartalmaz.
Vitamintartalmát tekintve elmondható, hogy a hajdina igen értékes vitaminforrás, mivel a B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza.
Tokoferol (E-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és tiamintartalma (B1-vitamin) jelentős.
Ezen tápanyagokon kívül kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz.
Ilyenek például egyes antioxidáns hatású flavonoidok és a rutin (P-vitamin vagy antipermeabilitási faktor), amely kiváló gyógyszere a kapilláris vérzéseknek és a sugárterápia okozta egészségkárosodásoknak.
Magas rutintartalma miatt őseink a hajdinát a magas vérnyomás kezelésére gyógynövényként használták.
A hajdina a régebbi korokban (és egyes területeken még ma is) a táplálkozás szerves részéhez tartozott. Leggyakrabban kását főztek belőle, a legtöbben napjainkban is csak ebben a formában ismerik, pedig a hajdina ennél lényegesen sokoldalúbb.
A hagyományos hajdina ételek (hajdinaliszt, kenyér, kása, lepény) mellett alkalmas pelyhesített, puffasztott termékek, extrudátumok előállítására is.
Kiemelkedően magas élelmi rosttartalma miatt a bélperisztaltika növelésén és a tranzitidő lerövidítésén keresztül jól alkalmazható a népbetegségnek tekinthető székrekedés (obstipatio) étrendi kezelésében és egyes daganatos megbetegedések (például vastag- és végbéldaganat) megelőzésében.
A hajdina alkalmazható a
Candida albicans fertőzés étrendi kezelésében is. Mivel itt az étlapon nem szerepelhetnek fehér lisztből készült kenyerek, pékáruk, kelt tészták, melyek kiváltására a teljes kiőrlésű lisztből előállított készítmények mellé a hajdinából készült termékek is felsorakozhatnának. A kórképben megnőtt B-vitamin- és nyomelem szükséglet fedezésére is jól felhasználható a hajdina.
Úgy tűnik, hogy a krónikus májbetegségekben, a máj elzsírosodási folyamatának megelőzésében a kéntartalmú aminosavak, mint például a metionin fogyasztása is jótékony hatású. Ennélfogva magas metionintartalma a hajdinát alkalmassá teszi a gyógyétrendbe történő beépítésre.

Hátszín pirított gombával
Hozzávalók:
60 dkg lapos hátszín, 30 dkg csiperkegomba, 1 fej vöröshagyma, őrölt fehérbors, 1/4 köteg friss petrezselyemzöld, 1,5 dl olaj, só

Elkészítése:
A megmosott, kb. 15 dkg-osra felszeletelt hátszín, mindkét oldalát megsózzuk. Kevés forrósított olajon elősütjük. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, az alaposan megmosott, cikkekre vágott csiperkegombát.
Ízesítjük friss vágott petrezselyemzölddel, őrölt fehérborssal.
Rövid ideig még együtt pirítjuk, majd azonnal tálaljuk.
Párolt rizzsel körítjük.
Elkészítési idő: 55 perc

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GOMBÁK KÖNYVE - CSIPERKÉS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.