Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSIPERKÉS RECEPTEK 8.

2019.12.27

GOMBÁK KÖNYVE

Hideg töltött tojás
Hozzávalók:
10 db főtt tojás, 1 dl étolaj, 20 dkg csiperke, 20 dkg főtt sárgarépa, 10 dkg főtt zeller, 20 dkg pirított csirkemáj, 1 csomó petrezselyem, fehérbors, kakukkfű, só.

A főtt tojásokat kettévágjuk, sárgájukat kiszedjük.
Olajon megpirítjuk a finomra vágott gombát, majd hagyjuk hűlni.
Hozzáadjuk a kockára vágott főtt sárgarépát, zellert, az áttört tojássárgáját és a kockára vágott pirított csirkemájat.
Sóval, fehérborssal, kakukkfűvel és finomra vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük, hűtőbe tesszük.
Tálaláskor a fél tojásokat megtöltjük, vágott petrezselyem zöldjével díszítjük.
Majonézes gombasalátára tálaljuk.

Juhtúróval töltött gombafejek
Hozzávalók:
20 szép, nagy fej csiperke, 25 dkg juhtúró, 10 dkg póréhagyma, szerecsendió.

A csiperkét megtisztítjuk, kalapját levágjuk, besózzuk, és kevés forró olajban elősütjük.
A juhtúróhoz hozzákeverjük a karikára vágott póréhagymát, szerecsendióval fűszerezzük, és a gombafejekbe töltjük.
A megtöltött gombákat grillezőben vagy hagyományos sütőben pirosra sütjük.
Az elkészült töltött gombát rizzsel vagy párolt zöldségekkel tálaljuk.

Leves kínai wan-tannal
(Won-ton)
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg liszt, diónyi friss gyömbér, 1 evőkanál szójaszósz, só, cayenne-i bors, 1 evőkanál olaj, 2 zsenge sárgarépa, 25 dkg csiperkegomba, 5 dkg sózott földimogyoró, néhány szál korianderzöld (vagy petrezselyem), 2 póréhagyma, 2 tojásfehérje, 7,5 dl zöldségleves, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál étkezési keményítő

Elkészítési idő körülbelül 1 óra 15 perc.
A tésztához összegyúrjuk a lisztet 1,2 dl hideg vízzel és csipetnyi sóval. Letakarva 30 percig pihentetjük szobahőmérsékleten.
Közben a töltelékhez megtisztítjuk a gombát, és nagyon finomra aprítjuk. a póréhagymát megmossuk, megtisztítjuk, és szintén nagyon finomra vágjuk.
A fokhagymát és a gyömbért meghámozzuk, durvára aprítjuk, és a fokhagymanyomón áttörjük egy tálba. Felforrósítjuk a wokot, felmelegítjük benne az olajat.
A gombát a póréhagymával folyamatosan kevergetve 2 percig sütjük benne erős lángon.
Kivesszük, és a fokhagymához meg a gyömbérhez adjuk.
A földimogyorót nagyon finomra aprítjuk.
A tojásfehérjével és az étkezési keményítővel a gombás keverékhez adjuk.
Szójaszósszal, sóval és cayenne-i borssal ízesítjük.
A tésztát még egyszer átgyúrjuk, kevés liszten vékonyra nyújtjuk, és egy 8 cm átmérőjű pohárral köröket szaggatunk belőle.
Mindegyik kör közepére tölteléket halmozunk, összefogjuk felette a tésztát, és összenyomjuk. A tésztabatyukat rátesszük a gőzölő betétre.
A betét méretétől függően esetleg két részletben kell gőzölnünk.
A wokban kétujjnyi vizet felforralunk.
Belehelyezzük a gőzölő betétet, és a tésztatáskákat 10 percig lefedve gőzöljük benne.
Közben megtisztítjuk a sárgarépát, és vékonygyufaszálnyi csíkokra vágjuk.
A koriandert megmossuk, leveleit lecsipkedjük.
A tésztabatyukat kivesszük a wokból, és kiöntjük belőle a vizet.
Felforrósítjuk benne a zöldséglevest a sárgarépával, 2-3 percig forraljuk. Beletesszük a levesbe a wan-tanokat, és újra felforrósítjuk.
Korianderrel megszórva tálaljuk.

Marhapecsenye tárkonyos gombával
Hozzávalók:
6-8 szelet marhahátszín, 10 dkg csiperkegomba, 2 fej vöröshagyma, 10 dkg (cc: 1 dl) majonéz, 1 dl olaj, 1 evőkanál dijoni mustár és ízlés szerint tárkony, ecet, só, bors.

Elkészítése:
A hátszínt enyhén klopfoljuk, majd az egyik kockázott hagyma, mustár, olaj, só, bors keverékével bedörzsölve, egy napig hűvös helyen érleljük.
Másnap a gombát megtisztítva, aprítva, sós ecetes vízben 2 percig forrázzuk.
Kihűtjük és a másik hagymával, melyet szintén kockázunk, egy pici olajon dinsztelünk, tárkonnyal, majonézzel és az előfőzött gombával, összekeverjük.
A hússzeleteket forró olajban megkapatjuk és egy picinyke vízzel (száraz fehérborral) felöntve készre pároljuk.
Tálalásnál a szeleteket nyakon öntjük a tárkonyos gombával, s köretként héjában sült burgonyát adunk mellé.
Díszíthetjük petrezselyem zöldjével.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GOMBÁK KÖNYVE - CSIPERKÉS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.