Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSIPERKÉS RECEPTEK 9.

2020.01.26

GOMBÁK KÖNYVE

Mexikói palacsinta
Hozzávalók 4 személyre:
5 tojás, 25 dkg vegyes erdei gomba, de lehet csiperke is, 1 kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3-4 evőkanál tej, evőkanál olaj, só, bors, szerecsendió, petrezselyem

Elkészítése:
Az olaj felén pirítsuk üvegesre, a finomra vágott hagymát, tegyük rá az apróra vágott gombát, s gyakran kevergetve addig pirítsuk, amíg a gomba leve teljesen elpárolog.
A végén adjuk hozzá a szétnyomott vagy finomra vágott fokhagymát is.
Verjük fel villával a tojásokat, adjuk hozzá a tejet, ízesítjük sóval, borssal reszelt szerecsendióval, finomra vágott petrezselyemmel, adjuk hozzá a pirított gombát, öntsük az olaj másik felét a serpenyőbe, melegítsük fel, s közepes lángon süssük meg benne mindkét oldalát a gombás mexikói palacsintának.
Szeletekre vagy csíkokra vágva ital mellé kínálhatjuk.

Nyári csiperkesaláta sonkarózsával
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók:
25 dkg fehér, nem nagyfejű csiperkegomba, 10 dkg vékonyra szeletelt füstölt sonka, 4 db szép salátalevél, 1 citrom, 5 evőkanál olívaolaj, 2 kis ágacska friss majoránna, só, bors, jég

Elkészítése:
A gombákat megmossuk, de nem áztatjuk sokáig, nehogy megbarnuljanak.
Gőzös párolóedénybe tesszük.
Enyhén megsózzuk, fedő alatt roppanósan puhára pároljuk.
A gombafejeket éles késsel nem túl vékony szeletekre vágjuk, majd jeges vizet öntünk rájuk, így lehűlnek, és nem barnulnak meg.
A salátaleveleket megmossuk, leszárítjuk róla a nedvességet, majd egészen apróra tépkedjük őket.
Az olívaolajat fél citrom frissen csavart, leszűrt levével és frissen darált borssal összerázzuk.
A sonkaszeleteket kétujjnyi csíkokra vágjuk, és négy sonkarózsát tekerünk belőlük, a többit apróra vágjuk.
Tálalás előtt a leszűrt gombáról konyharuhával leitatjuk a nedvességet, majd tálba tesszük.
Salátadarabokkal, sonkametélttel és citromos olajjal átforgatjuk.
Megszórjuk összevágott majoránnával, és a tetejére ültetjük a sonkarózsákat.
Az olajos salátaöntetek összerázásához használjunk csavaros tetejű kis üveget.

Pikáns nyelvtokány
Hozzávalók:
80 dkg főtt marhanyelv, 10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg csemegeuborka, 15 dkg csiperkegomba, 2 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 3 dkg liszt, fél dl száraz fehérbor, mustár, ételízesítő.

Elkészítése:
A főtt marhanyelvet ujjnyi vastagságú, 5 cm hosszú csíkokra vágjuk.
A vékony metéltre vágott füstölt szalonnát üvegesre sütjük, és benne a finomra vágott vöröshagymát világosra pirítjuk.
Hozzáadjuk a csíkozott marhanyelvet, a megtisztított, alaposan megmosott, csíkra vágott gombát és a szintén felcsíkozott csemegeuborkát.
Liszttel simára kevert tejföllel elhabarjuk. Kevés fehérborral, mustárral, ételízesítővel utóízesítjük.
Párolt rizzsel körítjük.
Elkészítési idő: 55 perc

Rakott pulykaérmék
(tupperes recept)
Hozzávalók:
kb. 60 dkg pulykamedalion, só, őrölt fekete bors, 20-20 dkg pulykamáj és csiperkegomba, 1 csokor petrezselyem, 1 közepes vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 tojás, 3 evőkanál zsemlemorzsa, fél kiskanál morzsolt kakukkfű, 15 dkg pulykasonka, 2 dl tejföl, 15 dkg sajt, a tál kikenéséhez: 2-3 dkg vaj

Elkészítése:
A húsérméket kiveregetjük, esetleges inas részeit bevagdaljuk, megsózzuk, megborsozzuk, és a kivajazott Ultra Pluszba*** rakjuk
(helyette: tűzálló tál vagy jénai).
A májat a megtisztított gombával, a petrezselyemmel, a vöröshagymával és a fokhagymával ledaráljuk.
Az egyik tojással és a zsemlemorzsával összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, a kakukkfűvel fűszerezzük.
Egyenletesen a húsra kenjük, a sonkaszeletekkel befedjük.
A tejfölt a lereszelt sajt 2/3-ával meg 1 tojással összedolgozzuk, a rakottasra kenjük.
Közepesen forró sütőben (180°c, légkeverés: 165°c) kb. 35 percig sütjük.
Ekkor a többi sajtot rászórjuk, és még 10 percig sütjük.
Pirított burgonyával adjuk asztalra.
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
***Ultra Plusz - Tupperware edény

Sertéssült kelkáposztában
Hozzávalók 6 személyre:
1 kg sertéshús, 3 kg kelkáposzta, 1 fej vöröshagyma, 1 tojás, 10 dkg liszt, 2 dl tejföl, 10 dkg csiperkegomba, 1 kávéskanál törött bors, 1 csokor petrezselyem, 5 dkg sajt, zsír

A csíkokra vágott sertéshúst megsózzuk, forró zsírban megsütjük, majd meleg vízzel leöntve, fedő alatt puhára pároljuk.
Ha a hús megpuhult, szép pirosra sütjük. A kelkáposztát sós vízben puhára főzzük.
Az apróra vágott vöröshagymát kevés zsírban megfonnyasztjuk, a gombát puhára pároljuk benne, sót, törött borsot, finomra vágott petrezselymet teszünk bele, meghintjük liszttel, 1-2 kanál tejföllel sűrűre főzzük, és egy nyers tojással a tűzön összedolgozzuk.
A torzsája nélküli kelkáposzta leveleit szétterítjük, közepébe tesszük az elkészített gomba felét, rátesszük a húst, majd a gomba másik felét.
A leveleket begöngyöljük, tűzálló tálba tesszük, leöntjük tejföllel, és meghintjük reszelt sajttal.
Szép pirosra sütve tálaljuk.
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GOMBÁK KÖNYVE - CSIPERKÉS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.