Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GOMBÁK KÖNYVE - CSIPERKÉS RECEPTEK 2

2018.11.07

GOMBÁK KÖNYVE

Csiperkegombás süllő
Hozzávalók:
1,2 kg süllő, 25 dkg csiperkegomba, 10 dkg vaj, 1 dl tejföl, fél citrom leve, kevés bors, csipetnyi majoránna, só.

Elkészítés:
A megtisztított, megsózott halat beirdaljuk, és a vágások helyére minden lyukba megtisztított csiperkegomba-szeletkéket helyezünk. Serpenyőben olvasztott vajra tesszük a halat, vajjal meglocsoljuk, és közepes tűzön mindkét oldalát barnapirosra sütjük.
Kiemelve a halat, a visszamaradt levét tejföllel, citrommal, kevés törött borssal, csipetnyi majoránnával ízesítjük, szitán áttörjük, a hallal együtt, zöldborsós rizzsel tálaljuk.

Csirkeraguleves gazdagon
Hozzávalók 4 személyre:
1 csirke farhát, 4 csirkeszárny, 1 csomó leveszöldség, 10 dkg csiperkegomba, 10 dkg mirelit zöldborsó, 1 fej hagyma, 1 dl tejszín, 1 ek liszt, valamint olaj, só, bors.

Elkészítés:
A farhátat és a csirkeszárnyat 1 liter sós vízben feltesszük főni. Közben a hagymát, a leveszöldséget, a gombát megtisztítjuk és feldaraboljuk. Olajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a leveszöldséget. 3 percig pirítjuk.
Meghintjük pirospaprikával, majd felöntjük a csirke főzővizével.
A csontról lefejtjük a húst, majd visszatesszük a levesbe.
Amikor a zöldség majdnem megpuhult, hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát, és a gyorsfagyasztott zöldborsót. 5 percig főzzük, végül behabarjuk.

Csirkés potjie
Ez a laktató, csirkével, szalonnával és gombával készített raguféle egy hagyományos dél-afrikai étel, a rendszerint nyitott tűzön, vaslábasban főzött, potjie alapján készül.
Előkészítés: 25 perc
Pácolás: 2-3 óra
Főzés: 1 és fél óra
Hozzávalók 6 személyre:
3,5 dl száraz vörösbor, 2 evőkanál olívaolaj, 350 g bimbós csiperkegomba, megtisztítva, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1,2 dl konyak, 2 zellerszár, összeaprítva, 1 kávéskanál szárított majoránna, 1 kávéskanál szárított vegyes fűszer, vagy 1 evőkanál finomra vágott vegyes friss fűszernövény. 1 mokkáskanál só, 6-6 csirkemell és - comb, kicsontozva, bőr nélkül, körülbelül 120 g/db frissen őrölt fekete bors, 340 g vastag húsos szalonna, bőr nélkül, csíkokra vágva, 3 evőkanál sima liszt, 10 mogyoróhagyma, megtisztítva

Elkészítés:
Öntsük a bort egy tálba és keverjük bele a fokhagymát. Tegyük bele a csirkét, fedjük le és pácoljuk 2-3 óra hosszat.
Vegyük ki a csirkét, és konyhai papírral törölgessük meg, a páclét tartsuk meg. Forgassuk meg a csirkedarabokat alaposan a lisztben, majd felhevített olajon 8-10 percig pirítsuk minden oldalukon. Utána öntsük ki a felesleges zsiradékot az edényből.
Hevítsük a konyakot néhány másodpercig az edényben, majd gyújtsuk meg. Amikor a láng elaludt, keverjük hozzá a fűszernövényeket, a hagymát, a gombát, a zellert, és pirítsuk a keveréket 1-2 percig. Engedjük fel a félretett páclével, sózzuk és borsozzuk meg.
Adjuk hozzá a szalonnát és miután felforrt, lefedve, kis lángon főzzük csendesen körülbelül 1 és fél órát, amíg a csirke puha nem lesz.
Ropogós francia kenyérrel tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GOMBÁK KÖNYVE - CSIPERKÉS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.