Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GOMBÁK KÖNYVE - CSIPERKÉS RECEPTEK 3.

2019.01.23

GOMBÁK KÖNYVE

Currys sült rizs
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg hosszú szemű rizs (pl. basmati), 10 dkg csiperkegomba, 2 teáskanál currypor, 10 dkg mungó-babcsíra só, fekete bors, 1 kis sárgarépa, 4 evőkanál olaj, 2 tojás, 1 vékony póréhagyma, 10 dkg kifejtett zöldborsó (friss, vagy fagyasztott és felengedett), 2 evőkanál rizsbor, 1 piros húsú paprika Elkészítési idő kb. 50 perc. A rizst szűrőben hideg vízzel leöblítjük, amíg az átfolyó víz átlátszó lesz. Egy lábosban 5 dl vízzel felforraljuk, és lefedve, gyenge lángon 20 perc alatt pergőszerűre duzzasztjuk. Majd hagyjuk teljesen kihűlni. A sárgarépát megtisztítjuk, és apróra kockázzuk. A póréhagymát megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, megmossuk, és keresztben csíkokra szeljük. A paprikát megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, és felkockázzuk. A gombát megtisztítjuk, és szeletekre vágjuk. A csírát hideg vízzel leöblítjük, és lecsepegtetjük.
Felforrósítjuk a wokot 3 evőkanál olajjal. Beletesszük a rizst, és folytonosan kevergetve addig sütjük, amíg kissé ropogós lesz. Kivesszük. A maradék olajat felmelegítjük a wokban. Beletesszük az összeaprított zöldségeket, és folytonosan kevergetve 5 perc alatt ropogósra sütjük. A borsót a curryvel hozzákeverjük, a zöldségeket megsózzuk, és még 1 percig sütjük. Visszatesszük bele a rizst, és felmelegítjük.
A tojásokat elkeverjük a rizsborral, sóval és borssal, majd a rizshez keverjük, és még egyszer gyorsan átkeverjük, amíg a tojás elkezd dermedni, de még nem száraz.
Azonnal tálaljuk.

Egri töltött gomba
Hozzávalók:
1,5 kg közepes csiperke, citrom, 60 dkg sült libamáj, 10 dkg vaj, 10 dkg besamelmártás, 1 dl konyak, só, fehér bors, szurokfű, szerecsendió, a bundázáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa, a sütéshez olaj, egri mártás A szép egyforma gombafejeket citromos sós vízben öt percig főzzük, majd leszűrjük. A májat áttörjük, kikeverjük vajjal, besamellel, konyakkal és fűszerezzük. A kihűlt gombafejeket megtöltjük a pürével, majd bundázzuk, és szép pirosra sütjük forró olajban. Rósejbnivel, rizi-bizivel körítsük, és egri mártást kínáljunk hozzá.
Az egri mártáshoz 2 adag barna mártást és 1 adag Egri bikavért összekeverünk és kiforraljuk.
Ha selymesebbé akarjuk tenni, vajat is morzsolhatunk bele.

Fehérboros- csiperkés pontyszeletek
Hozzávalók 4-6 személyre:
1 kg filézett pontyszelet, 2 dl száraz fehérbor, 2 dl húsleves (lehet kockából is), 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 kisebb zellergumó, 1 hagyma, 10 dkg csiperkegomba, 10 dkg vaj, 2 teáskanál mustár, 1-2 mokkáskanál fehér bors, 2 csapott evőkanál liszt, 1-2 babérlevél, só. A szálkáktól megszabadított halszeleteket besózzuk és körülbelül fél óráig állni hagyjuk. Közben a vaj felével kikenjük a tepsit vagy a tűzálló tálat, elterítjük benne a megtisztított és egészen vékony karikákra vágott zöldségeket, és az ugyancsak vékonyan felkarikázott hagymát. Meghintjük borssal és beletesszük a babérlevelet is. A mustárt elkeverjük a borral és a húslevessel, és ráöntjük a zöldségekre. A zöldségágyon elrendezzük a halszeleteket, beterítjük a felszeletelt gombával, befedjük és előmelegített, közepesen forró sütőben nagyjából 45 percig sütjük. A fedőt vagy a fóliát levéve a halszeleteket kivesszük, és arra a tálra rendezzük, amelyen majd tálalni akarjuk.
A levét világos, vajas rántással besűrítjük.
A zöldséget - hogy simább mártást kapjunk - át is törhetjük, de előtte szedjük ki belőle a babérleveleket.
Forró vajban megforgatott petrezselymes, egészben főtt, kisebb burgonyákkal tálaljuk.

Gombafasírt
Hozzávalók: 3-4 személyre
35 dkg csiperkegomba, 1.5 zsemle, 1 tojás, 1 közepes vöröshagyma, zsemlemorzsa, tej, petrezselyem, olaj, őrölt bors, kakukkfű, só Elkészítése:
A megtisztított gombát vágd apróra. A zsemlét áztasd tejbe, és jól csavard ki, majd dolgozd össze a gombával, a tojással és két evőkanálnyi zsemlemorzsával. A masszát ízesítsd a finomra vágott vöröshagymával, petrezselyemmel, kakukkfűvel, borssal és sóval.
Formázz belőle diónyi gombócokat, meghempergesd ezeket zsemlemorzsába, és bő forró olajban süsd ki.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GOMBÁK KÖNYVE - CSIPERKÉS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.