Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GOMBÁK KÖNYVE - GOMBALEVESEK 1.

2016.04.23

GOMBÁK KÖNYVE

Bakonyi betyárleves
Hozzávalók:
50 dkg borjúcomb vagy lapocka, 2-3 fej vöröshagyma, 15 dkg füstölt (kolozsvári) szalonna, 20 dkg sampinyon gomba, 30 dkg vegyes zöldség, 2-2 db zöldpaprika, és paradicsom, 2 dl tejföl és tejszín, 1 evőkanál liszt, ízlés szerint só, őrölt bors, pirospaprika és apróra vágott kapor.

Elkészítése:
A szalonnát zsírjára pirítjuk, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott vöröshagymát és megdinszteljük. Pár perc múlva a kockázott borjúhúst is beletesszük, és fehéredésig pirítjuk. Közben sóval, borssal ízesítjük, és félpuhára pároljuk. A zöldséget megtisztítjuk, karikázzuk és a zöldpaprikával, paradicsommal együtt hozzáadva tovább pároljuk. Amikor megpuhult belerakjuk a kockázott gombát, pirospaprikával meghintjük és felengedjük vízzel, hogy közepes sűrűségű levest kapjunk. Tejfölös, tejszínes lisztes habarással behabarjuk. Ha felforrt ízlés szerint friss zöld kaporral meghintjük, és csipetkét szaggatunk bele, együtt forraljuk, míg a csipetke a tetejére feljön. Kiváló egy-tál étel friss kenyérrel és bográcsban is készíthető.

Bakonyi gombaleves
Hozzávalók:
1/2 kg vargánya gomba, 15 dkg füstölt, húsos szalonna, 20 dkg parasztkolbász, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 1 ek. liszt, pirospaprika, só, őrölt bors, 1-1 teáskanálnyi finomra vágott zsálya és kakukkfű

Elkészítése:
A szalonnát felkockázzuk, zsírjában kisütjük. A szalonnatepertőt kiszedjük, és a zsírból is félreteszünk 3 evőkanálnyit. A maradék zsíron megpároljuk a felszeletelt gombát, közben sózzuk, borssal és zöld-fűszerekkel ízesítjük. Felöntjük 2 liter vízzel, és jól felforraljuk.
A félretett zsíron megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a lisztet és a pirospaprikát, levessel hígítjuk, majd az egészet a leveshez öntjük. Beletesszük a felkarikázott kolbászt meg a tejfölt és összeforraljuk. Ízlés szerint utána fűszerezzük és forrón tálaljuk.

Búzadarás-gombás burgonyaleves
Hozzávalók:
250 g burgonya, 20 g szárított gomba, 20 g zsír, 20 g sima liszt, 40 g finom búzadara, 1,25 l víz, 20 g hagyma, 1 gerezd fokhagyma, zöldpetrezselyem, só, őrölt köménymag, majoránna.

A zsírból és a lisztből világos rántást készítünk, felöntjük hideg vízzel, megsózzuk, és őrölt kömény-maggal fűszerezzük. Hozzáadjuk a megreszelt hagymát és fokhagymát, a jól megmosott és forró vízzel leforrázott búzadarát, a gombát meg a megtisztított, megmosott és apró kockára vágott burgonyát. A burgonyát a levesben puhára főzzük, és a kész levest majoránnával meg apróra vágott petrezselyem zöldjével ízesítjük.

Diétás gombaleves
Hozzávalók:
5 dkg gomba, 1 kis hagyma, 1-1 kis darab leveszöldség, 1 kicsi paradicsom

Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát cseppnyi olajon megpirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott gombát, fűszerezzük. Majd hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, erős tűzön lepirítjuk, majd hideg vízzel felengedjük. Ha felforrt, beletesszük a paradicsomot, és tovább főzzük, míg teljesen puha nem lesz minden hozzávaló.

Erdei leves
Elkészítése:
Tíz dkg füstölt szalonnát kis kockákra vágunk, zsírjára pirítjuk, majd ebben megpárolunk 1 kisebb fej vöröshagymát és 20 dkg tisztított, karikázott gombát. Hozzáadjuk az 50 dkg tisztított kockákra vágott burgonyát. Sóval, törött borssal ízesítjük. Zöldpaprikát és paradicsomot, vagy két evőkanál lecsót adunk hozzá 1, 2 liter vízzel vagy csontlével felengedjük. Mikor a burgonya félig puha, akkor pirospaprikás rántással sűrítjük.
Tálalás előtt tejföllel átforraljuk.

 

Finom gombakrémleves újhagymából
Hozzávalók 2 személyre:
50 fehér újhagyma, 60 g vaj, 2,5 dl szárnyashúsleves, 0,6 dl száraz pezsgő, 50 g csiperkegomba, só és bors, 1 szelet fehér kenyér, 1 dl. tejszín Elkészítése:
A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, 20 g vajon megpároljuk, de nem hagyjuk, hogy elszíneződjön. Hozzáöntjük a levest és 0,4 dl pezsgőt. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, és a levesbe szórjuk. Sózzuk, borsozzuk, 10 percig főzzük. A kenyér héját levágjuk, belét felkockázzuk, 20 g vajon ropogósra pirítjuk, majd szűrőbe szedjük. Keményre verjük a tejszínt. A levest rúdmixerrel vagy turmixgéppel pépesítjük.
A levest megmelegítjük, 20 g vajjal felverjük, de nem főzzük. Hozzákeverjük a tejszínhabot, felhevítjük, beleöntjük a megmaradt pezsgőt, és ízesítjük.
Tálalás:
A levest habosan, frissen előmelegített csészékbe töltjük, megszórjuk kenyérkockákkal.
Változatok:
Egy kevés vajon megpároljuk 50-100 g paradicsomkockát, sózzuk, cukrozzuk, a gombához adjuk. Végül száraz vermuttal tesszük teljessé a leves ízét.

 

Gomba-erőleves
Hozzávalók 4 személyre:
1 l erőleves (kockából), 50 dkg csiperkegomba, 2 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál vaj vagy margarin, fél csokor zeller zöld, 1 csokor metélőhagyma, 1 evőkanál sherry, Worcester-mártás, só, bors

Elkészítés:
A megtisztított vöröshagymát kockákra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A zeller zöldet megmossuk, lerázzuk és felaprítjuk. A csiperkegombát megtisztítjuk, megmossuk, majd 8 gombakalapot félreteszünk, a többit négyfelé vágjuk. Megforrósított vajon vagy margarinon üvegesre pároljuk a hagymakockát. Hozzáadjuk a gombát, a fokhagymát és a zellerzöldet, megpároljuk, és sóval, borssal, Worcester-mártással ízesítjük. Felöntjük a levessel, kis lángon kb. 30 percig főzzük, majd hozzáadjuk a sherryt, és kb. 30 perc múlva átszűrjük. A félretett csiperkegombát vékonyra szeleteljük, a levesbe tesszük és megmelegítjük. A levest a frissen vágott metélőhagymával megszórva, csészékbe merve tálaljuk.

Gomba-erőleves
Hozzávalók:
40 dkg gomba, 30 dkg vörös marhacsont, 10 dkg. sárgarépa 10 dkg fehérrépa, 2 csomó petrezselyemzöld, 1 tojásfehérje, 1 mk. paradicsompüré, só, egész bors, 2 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 2 cikk fokhagyma, 2 dl vörösbor.
Előkészítés:
A gombát megtisztítjuk, megmossuk, a négy legszebb, legfehérebb gombafejet félretesszük, a többit apróra vagdaljuk. A megtisztított sárgarépát, fehérrépát karikára, a petrezselymet finomra vágjuk.

Elkészítés:
A tojás fehérjéből félkemény habot verünk, kevés paradicsompürével kikeverjük, majd összegyúrjuk az apróra vagdalt gombával, petrezselyemmel. Felengedjük másfél liter hideg vízzel és 2 dl. vörösborral. Beletesszük a csontokat, a zöldségeket, és sóval, borssal, fokhagymával ízesítve lassú tűzön kb. egy órán át, főzzük. Ezután finom szűrőn leszűrjük. Közvetlenül a tálalás előtt a négy gombafejet vékony szeletekre vágjuk, kevés vajban megpirítjuk, majd a tűzforró gomba-erőleves betétjeként tálaljuk.

Gombakrémleves 1.
Elkészítése:
Egy fej finomra vágott vöröshagymát 5 dkg vajban megfonnyasztunk, majd hozzáadunk 30 dkg pépesre vágott gombát. Valamint 1 csomag szintén finomra vágott petrezselymet.
Sóval, törött borssal ízesítjük. Amikor levét elpárologtatta, 2 evőkanál liszttel megszórjuk. Ezután 2 dl hideg vízzel, majd további 6 dl vízzel és 3 dl tejjel felengedjük. Kb. 10 percnyi forralás után sűrű szitán áttörjük, 1 dl tejszínnel elkevert 1 tojássárgájával összekeverjük, és óvatosan felmelegítjük.
Pirított zsemlekockára azonnal tálaljuk. Tetejére egészen kis vajdarabokat teszünk, hogy ne bőrösödjön.

Gombakrémleves 2.
Hozzávalók:
50 dkg erdei gomba, 1 csésze vaj, só, bors, 1 l csirke- vagy csontleves, kis kötés petrezselyemzöldje, 3 tojássárgája, 1 ek liszt, 1 csésze tejfel, 1 kis hagyma

Elkészítése:
Tisztítsuk meg jól, s szeleteljük fel a gombát. A reszelt hagymát pároljuk üvegesre a fele vajon, forgassuk meg benne a gombát, sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a finomra vágott petrezselymet és pároljuk, míg a gomba puha nem lesz. Adjuk hozzá a csirke- vagy csontlevest és lobbantsuk meg.
A fennmaradt vajon készítsünk világos rántást. Adjunk hozzá egy szedőkanál levest és keverjük-dörzsöljük simára.
Keverjük össze a tejfelt, a tojássárgákat egy kanál levessel, és öntsük hozzá lassanként a gombalevesünkhöz. Lobbantsuk meg, tálalás előtt ízesítsük sóval, borssal adjunk hozzá egy kiskanál vajat, hogy selymesebb legyen, s forrón tálaljuk.

Gombakrémleves 3.
Hozzávalók 4 személyre: 25-30 dkg gomba, 1 fej hagyma, fél csomó petrezselyem, 1 kávéskanál napraforgóolaj, kicsi Graham-liszt, 1 evőkanál tejföl.

Elkészítése:
A gombát gondosan megtisztítjuk, több lében megmossuk és ledaráljuk, együtt 1 közepes nagyságú vöröshagymával és kevés petrezselyem zöldjével. Ezt a masszát olajban pároljuk, kevés lisztet szórunk rá, és annyi lével eresztjük fel, amennyi a leveshez szükséges. Megsózzuk, felforraljuk, és tálalás előtt ízlés szerint tejfölt adunk hozzá.

Gombakrémleves 4.
Hozzávalók:
25 dkg csiperkegomba, 5 dkg vaj, só, törött bors, liszt, 8 dl csontlé, 2 dl tejszín, 2 tojás sárgája.

Az apróra vágott gombát vajon sóval, borssal, fedő alatt addig párolom, amíg a levét el nem fövi. Ha zsírjára pirult, liszttel megszórom, csontlével, és 1,5 dl tejszínnel felengedem, majd jól felforralom. A maradék tejszínnel elkevert tojás sárgájára tálalom a tűzforró levest, közben állandóan kevergetem, hogy a tojás össze ne fusson. Pirított zsemlekockát kínálok mellé.

Gombakrémleves 5.
Hozzávalók:
30 dkg gomba, fél cs. gombakrémlevespor, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj, 1 tojássárgája, fél csokor snidling, só, bors

Elkészítése:
A felszeletelt gombát vajon megpároljuk. Kiskanálnyi gombát félreteszünk a díszítéshez. Egy liter vizet a levesporral simára keverünk, és a gombára öntjük. Sózzuk, borsozzuk, időnként kevergetve lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. A tejfölt a tojásságával simára keverjük, ezzel behabarjuk a levest. Tálaláskor a tetejére párolt gombát és apróra vágott snidlinget szórunk. Pirított zsemlekockát is adhatunk hozzá.

Gombakrémleves 6.
Hozzávalók:
40 dkg gomba, 5 dkg vaj, fokhagyma, ízlés szerint, 2-3 ek liszt, 1 l csirkeleves alap (kockából), 2 dl tejszín, só, bors

Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk, talpáról egy szeletet levágunk, összedaraboljuk. A felforrósított vajon a gombát és a fokhagymát kb. 5 percig pároljuk. Meghintjük a liszttel, rövid ideig kevergetjük, majd felöntjük a csirkelevessel. Fedő alatt kis lángon kb. 10 percig főzzük. Merülőmixerrel vagy turmixgépben pépesítjük, majd a tejszínt belekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, átmelegítjük, de már nem forraljuk fel.

Gombaleves 1.
Hozzávalók:
25 dkg gomba, 2 dl tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csapott evőkanál liszt, 1 csapott evőkanál vegeta (vagy 2 tyúkhúsleveskocka), 2 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál só.

Elkészítése:
A gondosan megmosott, de hámozatlan gombát úgy tisztítom meg, mintha ceruzát hegyeznék; csak a szárak (tönkök) végéről vágom le a földes részt. A gombát még egyszer gyorsan megmosom (de nem áztatom!), és felszeletelem. A megtisztított és finomra vágott vöröshagymát a felforrósított olajon megfonnyasztom, majd a gombát rátéve, kicsit megsózom. (Vigyázat, a vegeta és a húsleveskocka is sós, de kevés sóra szükség van ahhoz, hogy a gomba levet ereszthessen.) Fedő alatt, saját levében puhára párolom, majd zsírjára sütöm. Ezután a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök jó egy liternyi vizet. Beleszórom a vegetát, a törött borsot, a finomra vágott petrezselyemzöld felét és a zúzott fokhagymát. Felforralom, majd 10 percig főzöm. Közben a lisztet 2 evőkanál vízzel és a tejföllel simára keverem, végül behabarom vele a forrásban lévő levest. Jól felforralom, és meghintem a megmaradt petrezselyemzölddel, de már nem forralom tovább.

Gombaleves 2.
Elkészítése:
Egy kisebb fej vöröshagymát finomra vágunk, és kevés zsíron megfonnyasztunk. Hozzáadunk 30 dkg tisztított és szeletelt gombát. Saját levében puhára pároljuk. Sóval, törött borssal és finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük.
Rászórjuk az 1 evőkanál lisztet, és kevés hideg vízzel először simára keverjük, majd felöntjük 1, 2 liter hideg vízzel. Átforraljuk és belefőzzük a csipetkét. Tejfölre tálaljuk.

Gombaleves 3.
Hozzávalók:
40 dkg gomba, 2 dkg margarin, 3 dkg liszt, kis fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, só

Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk, majd a felszeletelt gombát beleszórjuk. Tovább párolva kb. 10 perc múlva felöntjük és felforraljuk. A sűrítést tejfölös-lisztes habarással végezzük.
A gombalevest ízlés szerint sózzuk.

Gombaleves 4.
Hozzávalók:
25-30 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl, 1 dl száraz vörösbor, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 tojás, 3 evőkanál liszt, 3-4 evőkanál olaj, 2 tyúkhúsleves-kocka, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött bors, ízlés szerint só.

Elkészítése:
A felforrósított olajon megfonnyasztom a nagyon finomra metélt vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát. Azonnal ráöntök 1 evőkanál vizet, és felforralva visszateszem a tűzre. Beleteszem a megmosott, megtisztított és vastag szeletekre vágott gombát, ezután megsózom, megborsozom. A megmosott és finomra vágott petrezselyemzöld felét hozzáadom, majd befedve, saját levében puhára párolom, és zsírjára sütöm. Ezután bő egy liternyi vízzel felöntöm. 15 percig főzöm. Közben a tejfölt és a tejszínt simára keverem 1 csapott evőkanál liszttel, majd a forrásban lévő levesbe folytonos kevergetés közben belecsorgatom. Ezután a vörösbort is hozzáöntöm, s még egyszer felforralom. A tojást összekeverem a megmaradt liszttel, és a forrásban lévő levesbe igen apró galuskákat szaggatok belőle. Végül éppen csak annyi ideig forralom, amíg a galuska feljön a leves tetejére, és a megmaradt petrezselyem-zöldet rászórva, azonnal tálalom. (Ha nem fogy el, mélyhűtőben megfagyasztható, egyébként tilos eltenni, mert nagyon hamar, akár órákon belül is megromolhat!) Szárított gombából is készíthető, azonban a gombát előtte egy éjszakán át szükséges áztatni.

Gombaleves 5.
Hozzávalók:
fél kg vargánya, 1 l marhahúsleves, 1 csomó finomra vágott petrezselyemzöld, 6 mentalevél, 4 szelet fehér kenyér, olívaolaj, só és bors.

Elkészítése:
A gombát apróra vágom, és a mentával kevés olívaolajban megpárolom. Sóval és borssal ízesítem. Mikor a gomba megpirult, hozzáadok egy átnyomott gerezd fokhagymát, és további 15 percig párolom. A kenyeret megpirítom és bedörzsölöm a másik fokhagymagerezddel. Végül a kenyeret egy tálba teszem és rámerem a levest. Azonnal tálalom.

Gombaleves 6.
Hozzávalók:
20 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 dkg vaj, só, 1 dl száraz fehérbor, 4 dl húsleves (kocka), 1 cikk fokhagyma, lestyán, őrölt bors, 5 dkg liszt, 2 dl tejszín, 1 tojás, 1 csomó petrezselyem

Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk, bő vízben megmossuk. Ezután apróra vágjuk, vagy lereszeljük. (én káposztareszelőn szoktam lereszelni, így gyorsabb) A finomra vágott vöröshagymát vajban megpirítjuk, hozzáadjuk a gombát, kissé megsózzuk, és néhány percig pároljuk. Ha a gomba kiengedte a levét, vegyük le a tűzről és tegyük félre. A visszamaradt gomba-léhez hozzá öntjük a fehérbort és a 4 dl húslevest, majd apróra zúzott fokhagymával, lestyánnal, őrölt borssal ízesítve felforraljuk. 2 dkg lisztet 2 dl langyos vízzel és a tejszínnel elkeverve hozzáöntjük, és még további 10 percig forraljuk. A félretett gombapéphez keverjünk egy egész tojást, 1 evőkanál lisztet, finomra vágott petrezselymet, borsot. A forrásba lévő levesbe szaggatjuk. Ha valamennyi feljött a tetejére, azon melegében tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

 

Forrás:
A GOMBÁK KÖNYVE
Szerző:
 



 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.