Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GOMBÁK KÖNYVE - GOMBAPÖRKÖLTEK

2016.03.18

GOMBÁK KÖNYVE

Diétás gombapörkölt
Hozzávalók:
200 g gomba, 100 g paradicsom, 50 g vöröshagyma, étolaj, só, majoránna, fűszerpaprika

Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk egy kevés olajon. A tűzről lehúzva megszórjuk fűszerpaprikával, és hozzátesszük a gombát. Átpirítjuk, kevés vizet aláöntve sóval és majoránnával ízesítjük, majd készre főzzük.
Főtt burgonyával tálaljuk

Gazdag gombapörkölt
Idő: 40 perc
Hozzávalók:
6-7 keményre főtt tojás, 1 nagy fej vöröshagyma, 40-50 dkg csiperkegomba, ételízesítő, Piros arany, pirospaprika, 1-2 pohár tejföl, 15 dkg reszelt sajt, kevés étolaj.

Elkészítése:
Egy kis tepsi alját kenőtollal, olajjal kikenjük. A tojásokat lehéjazzuk, hosszában kettévágjuk, és a tepsi aljában, két sorban elrendezzük. Az apróra vágott hagymát kevés olajon megpároljuk, rátesszük a cikkekre vágott gombát, együtt fedő alatt pároljuk. Ha kell, kevés vízzel felöntjük, ízlés szerint ízesítjük (1 ek. Piros arany, 1 ek pirospaprika, só, v. ételízesítő). A gombapörköltet, majd a tejfölt ráöntjük a tojásokra, meghintjük a reszelt sajttal, előmelegített sütőben a sajt olvadásáig melegítjük.

Gombapaprikás
Hozzávalók:
fél kg gomba, 2 ek olaj vagy 3 dkg zsír, 1 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, paprika, só.

Elkészítés:
A hagymát finomra vágva a zsiradékban gyengén megpirítjuk, pirospaprikával megszórjuk, és kevés vízzel fél órát pároljuk, majd zsírjára sütjük. Ekkor hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát, sózzuk, és fedő alatt addig pároljuk, amíg a gomba egészen puha nem lett. A tejföllel elkeverjük. Galuskát vagy rizs adunk hozzá.

Gombapörkölt 1.
Elkészítése:
A megmosott és cikkekre vágott gombát pörköltalapban pároljuk. Ha levének nagy része elpárolgott, cikkekre vágott zöldpaprikát és paradicsomot teszünk hozzá. Előmelegített köretes tálba tesszük, külön tálkában sós burgonyát adunk hozzá. A gombapörkölt levét tejfölös habarással besűrítve és tejszínnel dúsítva kapjuk a gombapaprikást. Külön tálkában galuskát adunk hozzá. Megjegyezzük, hogy kerti csiperkén kívül igen jó vargányából és szegfűgombából is. A vargányagombát készíthetjük tejfölösen is. Tisztítás után daraboljuk, és hagymás zsírban pároljuk. Megsózzuk, őrölt borssal és finomra vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük. Ha megpuhult, tejfölös habarással besűrítjük. Tálaláskor tükörtojást teszünk rá.

Gombapörkölt 2.
Hozzávalók:
80 dkg erdei gomba, 12 dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma, pirospaprika, húslé, törött bors, só.

Elkészítés:
A gombát megtisztítjuk, megmossuk, egyenlő darabokra szeleteljük, vagy cikkekre vagdossuk. A serpenyőben finomra vágott vöröshagymát zsírban szalmasárgára pirítunk, megszórjuk törött borssal, pirospaprikával, elkeverjük, majd húslével felengedjük, és zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a gombát, megsózzuk, és fedő alatt gyenge tűzön pároljuk. Galuskával tálaljuk.

Gombapörkölt 3.
Elkészítése:
A megmosott és cikkekre vágott gombát pörköltalapban pároljuk. Ha levének nagy része elpárolgott, cikkekre vágott zöldpaprikát és paradicsomot teszünk hozzá. Előmelegített köretes tálba tesszük, külön tálkában sós burgonyát adunk hozzá. A gombapörkölt levét tejfölös habarással besűrítve és tejszínnel dúsítva kapjuk a gombapaprikást. Külön tálkában galuskát adunk hozzá. Megjegyezzük, hogy kerti csiperkén kívül igen jó vargányából és szegfűgombából is. A vargányagombát készíthetjük tejfölösen is. Tisztítás után daraboljuk, és hagymás zsírban pároljuk. Megsózzuk, őrölt borssal és finomra vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük. Ha megpuhult, tejfölös habarással besűrítjük. Tálaláskor tükörtojást teszünk rá.

Gombapörkölt 4.
Hozzávalók:
50 dkg csiperkegomba, 50 dkg laska gomba, 5 dkg szárított gomba, 5 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, őrölt fehér bors, pirospaprika, só, vegeta, bazsalikom.

Elkészítés:
A hagymát apróra vágva a zsiradékban gyengén megpirítjuk, pirospaprikával megszórjuk, és kevés vízzel pároljuk, majd a zsírjára sütjük. Ekkor hozzáadjuk a szeletekre vágott laska gombát, és vele egy időben a többször átmosott, beáztatott szárított gombát. Ízlés szerint fűszerezzük.

Gombapörkölt Gusztikáné módra
Hozzávalók:
1 kg csiperkegomba 1 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1/2 evőkanál piros paprika, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1 kávéskanál só, csipetnyi őrölt fekete bors

Elkészítés:
A gomba szárának végeit távolítsd el, de ne hámozd meg a gombát. Folyó csapvízzel egyenként (nagyon gondosan!) dörzsölt le róla a szennyeződést, majd szeleteld fel. A paprika szárát, és magját is vágd ki, a paradicsomot hámozd meg, (forró vízbe mártva könnyen megy) ezután karikázd fel mindkettőt. A vöröshagymát apró kockákra vágd.
A felforrósított olajban (állandóan keverve) párold meg együtt a vöröshagymát, a paradicsomot, és a zöldpaprikát. Ha már elpárolgott a leve a zúzott fokhagymát is add hozzá. Csomómentesre keverd el benne a pirospaprikát, és add hozzá a gombát. Sózd, és borsozd meg, majd fedő alatt párold két-három percig.
Ennyi idő elég hozzá, hogy levet engedjen a gomba, vizet nem is kell hozzá adni!
Ekkor leemeled a fedőt, állandóan keverve addig főzd, amíg a lé elpárolog róla, és zaftos pörkölt lesz belőle. (Kb. 10 perc) Készen is van a gombapörkölt.
Én nokedlit adok mellé, de orsó-, vagy nagy csigatésztával is finom. Tálaláskor alulra kerül a nokedli, rá a gombapörkölt, a tetejére egy evőkanál tejfölt teszek, paradicsom, zöldpaprika szeletekkel, pár levélke petrezselyemzölddel díszítem.

Gombapörkölt lecsósan
Hozzávalók:
60 dkg erdei gomba, 12 dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma, 1 dkg paprika, 2 dl húslé, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, só.

Elkészítés:
Az erdei gombákat nagyon ízletesen készíthetjük el a következő módon: zsíron egy fej apró kockára vágott vöröshagymát megfonnyasztunk.
Amikor a hagyma már jól megpárolódott, egy kanál pirospaprikát szórunk rá, elkeverjük és beletesszük a pucolt, szeletekre vágott gombát, 2 dl húslével felöntjük, megsózzuk, zöldpaprikával, paradicsommal együtt puhára pároljuk. Galuskával vagy párolt rizzsel tálaljuk.

Laskagomba pörkölt
Hozzávalók:
1 kg laskagomba, 10 dkg sertészsír, 2 fej vöröshagyma, 2-3 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 púpozott kávéskanál rózsapaprika, 1 mokkáskanál csípős piros arany, só.

Elkészítés:
A gondosan megmosott gombát kockára vágom, és kb. 20 percig előfőzöm, majd leszűröm. A finomra összevágott hagymát zsírban megpirítom, beleteszem a cikkekre vágott zöldpaprikát és paradicsomot, megfuttatom a zsírban, majd hozzákeverem a rózsapaprikát, a gombát és a piros aranyat. Megsózom, és kb. 20-25 perc alatt puhára párolom. Elpárolgó levét kevés vízzel pótolom.
Sós vízben főtt burgonyával, vagy fehér kenyérrel tálalom.

Őszi gombákból gombapörkölt hosszú lében
Hozzávalók:
a rendelkezésre álló gombából és a hozzá gondolt élelmiszer alapanyagokból. 3 kg termesztett csiperke, 1 kg vadon termő gomba (gyapjas tinta, bimbós pöfeteg, galamb, stb.), 6 db közepes vöröshagyma, 6 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 4 csapott evőkanál pirospaprika (Kalocsai), 2 dl étolaj, 1/2 dl olíva olaj, 8 dl húslé, só, bors, kakukkfű.

Elkészítés:
Kétféle olajban az apróra vágott vöröshagymát, és az ugyanakkorára szeletelt lehetőleg vastagabb húsú zöldpaprikát üvegesre pároljuk, hozzáteszem a fokhagymaprésen átnyomott 1 db közepes méretű paradicsomot. Főzzük kb. 4-5 percig, majd hozzáadjuk a vegyesen közepesnél apróbbra vágott gombát. Ezt követően 3 gerezd fokhagymát átnyomva a félkész ételhez adunk. Ízlés szerint kevés borsot, sót adunk a készítményekhez. Amennyiben az egyes gombák nagyon szárazak, kb. 2-3 dl meleg vizet adunk a főzethez. Az összefőzés félidejében az említett mennyiségekhez (kb. 4 kg gomba) 8 dl húslevet - jelen esetben korábban lefagyasztott – gulyáslevet adunk, amelyhez kettő kocka marha húsleves kockát felolvasztva hozzáengedünk. Fedő alatt kb. 15-20 percig az egész elegyet lassú tűzön, minimum gázlángon összefőzzük. A piros őrölt paprikát kb. félidőben adtam a pörkölthöz, azért, hogy kevésbé veszítsen élvezeti értékéből. Az un. Készre főzés előtt kb. 15 perccel a húslevet, amely jelen esetben gulyásleves átszűrt leve volt, a pörkölthöz adjuk, összefőzve kissé forralva, gombagulyás szerű készételt eredményezett. Egyéb fűszerek nem voltak szükségesek, mert a gulyáslé sok fűszerfélét tartalmazott. Az elegyből kb. 6 liter készétel készült, melyet melegen ajánlott fogyasztani (lehet körettel, s lehet tejfölösen, un. paprikásan).

Vegyes pörkölt kalocsai módra
Hozzávalók:
80 dkg szarvas comb, 80 dkg bőrős malaccomb, 4-5 db (kb. 20-25 dkg) vargányagomba, 12 dkg mangalicazsír, 4-5 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, ízlés szerint csípős paprikakrém, csipetnyi majoránna, szerecsendió, 2,5-3 dkg só, 2-3 csapott evőkanál édesnemes kalocsai paprika, 3-4 db cseresznyepaprika.

Elkészítés:
A nagyobb fej vöröshagymát lehetőleg finom, apróra vágjuk, és bográcsban a zsiradékon megfonnyasztjuk. A szarvas comb alsó, inasabb részét nagyobb kockákra vágva a hagymára dobjuk, fokhagymázzuk, és addig hevítjük, míg gurulós nem lesz. Ekkor apránként vizet aláöntve félpuhára pároljuk.
Beletesszük a szintén nagyobb kockákra vágott bőrős, malachúst, fűszerezzük a pirospaprikával, sóval, paprikakrémmel, cseresznyepaprikával, és fele víz, fele vörösbor aláöntögetésével így együtt folytatjuk a párolást. Tíz-tizenöt perccel a befejezése előtt a negyedekre vágott vargányát is beletesszük, reszelünk bele kevés szerecsendiót, megszórjuk egy csipetnyi majoránnával, és készre főzzük.
Aki a szaftot sűrűbben szereti az a gyöngyöző zsírra egy evőkanál lisztet leves szűrővel, óvatosan beleszórhat, úgy hogy azt a zsiradék fokozatosan elnyelje. Ilyenkor esetlek, meg kell még sóznunk.
Tálalása:
Lapostányérokba kivájt belsejű, túlsütött cipókat rakunk, és ebbe merjük a pörköltet. Tetejére rakjuk a gombát, leöntjük szafttal, melynek a színét egyenletesen elosztjuk. A belefőtt cseresznyepaprikákkal díszítjük.
Friss házikenyérrel és kovászos uborkával kínáljuk.

Zöldborsós gombapörkölt
Hozzávalók
4 adag: 40 dkg csiperkegomba, 20 dkg zöldborsó, 2 kis fej vöröshagyma, kömény, majoránna, pirospaprika, só, 2 evőkanál olaj

Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát megpároljuk, hozzáadjuk a felszeletelt gombát és a nyers zöldborsót (vagy konzervet, mirelitet) befűszerezzük. Addig főzzük, míg a gomba megpuhul, és a leve besűrűsödik.
Kifőtt tésztához vagy rizshez tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
A GOMBÁK KÖNYVE
Szerző:

Böröcz Zoltán - Szabó Béla
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.