Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GOMBÁK KÖNYVE 15. - RECEPTEK GOMBÁKRA

2016.11.28

GOMBÁK KÖNYVE

CUKKINIS-RÉPÁS SÜTEMÉNY
Hozzávalók 4 személyre:
37 dkg cukkini, 37 dkg burgonya, 37 dkg sárgarépa, 20 dkg csiperkegomba, 20 dkg vöröshagyma, 1 tojás, 6 evőkanál olaj, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 1.5 dl tejföl, só, durvára őrölt bors, a díszítéshez petrezselyemzöld

Elkészítése:
A meghámozott burgonyát, a lekapargatott sárgarépát, és a cukkínit megmossuk, majd durvára lereszeljük. Összekeverjük a tojással, és sóval, borssal fűszerezzük. A vöröshagymát megtisztítjuk, és vékony cikkekre vágjuk. A megtisztított, megmosott csiperkegombát nagyság szerint félbe-vagy negyedbe vágjuk. A megforrósított zsiradékon üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a gombát és megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk. A zöldséges masszából kisebb lepényeket formázunk. A forró olajon megsütjük, majd itatósra szedjük. A hagymás gombával körítjük, és frissen durvára őrölt borssal ízesített tejföllel tálaljuk.
Ötlet: Ropogós lepényeket más reszelt zöldségből, például karfiolból, karalábéból is süthetünk.
Az egyes zöldségeket elkészíthetjük önmagukban, vagy vegyesen, burgonyával keverve.

CSÜLKÖS RAGU
Hozzávalók:
30 dkg laskagomba, 10 dkg főtt, füstölt csülök, fél citrom leve, 3 szál újhagyma (zöldjével együtt), 3 dkg vaj, 1 teáskanál liszt, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 csipet bors, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:
A gombát jól megmossuk, nagyon vékony szeletekre vágjuk, megborsozzuk és beleforgatjuk a citrom levébe, fél óráig állni hagyjuk. Felolvasztjuk a vajat, üvegesre pirítjuk benne a karikára vágott zöldhagymát, belekeverjük az összezúzott fokhagymát, a laskára vágott csülökhúst és a gombát. Fedő alatt megpároljuk. Amikor a gomba elfőtte a levét, hozzákeverjük a liszttel elhabart tejfölt és egy-két percig pároljuk.
A tálalóedényben szórjuk rá a finomra vágott petrezselymet.
Figyelem:
Főtt kagylótésztát vagy rizst adjunk mellé!

CURRYS JÉRCEMELL SZARVASGOMBA-OLAJOS BURGONYATALLÉRON
Elkészítése:
Megpucolt burgonyát lereszeljük finom reszelőn. Azonnal keverünk hozzá tojást, lisztet, sót, őrölt borsot és szarvasgomba olajat. 1 Kg burgonyához Kb.: 6 tojás kell és 10 dkg liszt. Serpenyőben kevés olajon minél kisebb tallérokat sütünk. Mézet összekeverünk kevés curryvel és frissen reszelt gyömbérrel. Kevés balzsam ecettel ízesítjük. Csirkemelleket kevés csirkefűszerekkel megsütjük roston. Kevés ideig hagyjuk hűlni, és vékony szeleteket vágunk belőle.
A burgonya tallérunkat megkenjük a currys szószunkkal, ráhelyezzük a szeletelt csirkemelleket, és mindegyik tetejére egy vékony cikk narancsot teszünk.

CURRYS GOMBASALÁTA
Hozzávalók:
1 doboz gombakonzerv, vagy 10 dkg gomba, 1 adag francia majonéz, 1 dl tejföl, csipetnyi ételízesítő por, egy csapott kiskanál curry por, néhány szál zeller zöld, néhány salátalevél, a tál bélelésére

Elkészítése:
A majonézt simára keverjük a tejföllel, az ételízesítő porral és a curry porral és a finomra vágott zeller zöldet és a leszűrt gombát hozzáadjuk. A salátalevelekkel bélelt tálba öntjük és behűtjük.

 

CURRYS SÜLT RIZS
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg hosszú szemű rizs (pl. basmati), 10 dkg csiperkegomba, 2 teáskanál currypor, 10 dkg mungóbab-csíra só, fekete bors, 1 kis sárgarépa, 4 evőkanál olaj, 2 tojás, 1 vékony póréhagyma, 10 dkg kifejtett zöldborsó (friss, vagy fagyasztott és felengedett), 2 evőkanál rizsbor, 1 piros húsú paprika

Elkészítése:
A rizst szűrőben hideg vízzel leöblítjük, amíg az átfolyó víz átlátszó lesz. Egy lábosban 5 dl vízzel felforraljuk, és lefedve, gyenge lángon 20 perc alatt pergőszerűre duzzasztjuk. Majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A sárgarépát megtisztítjuk, és apróra kockázzuk. A póréhagymát megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, megmossuk, és keresztben csíkokra szeljük. A paprikát megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, és felkockázzuk. A gombát megtisztítjuk, és szeletekre vágjuk. A csírát hideg vízzel leöblítjük, és lecsepegtetjük.
Felforrósítjuk a wokot 3 evőkanál olajjal. Beletesszük a rizst, és folytonosan kevergetve addig sütjük, amíg kissé ropogós lesz. Kivesszük.
A maradék olajat felmelegítjük a wokban. Beletesszük az összeaprított zöldségeket, és folytonosan kevergetve 5 perc alatt ropogósra sütjük. A borsót a curryvel hozzákeverjük, a zöldségeket megsózzuk, és még 1 percig sütjük. Visszatesszük bele a rizst, és felmelegítjük.
A tojásokat elkeverjük a rizsborral, sóval és borssal, majd a rizshez keverjük, és még egyszer gyorsan átkeverjük, amíg a tojás elkezd dermedni, de még nem száraz.
Azonnal tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
A GOMBÁK KÖNYVE
Szerző:
Böröcz Zoltán - Szabó Béla
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.