Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GOMBÁK KÖNYVE 17.

2017.01.23

GOMBÁK KÖNYVE

E
EGÉSZSÉG SALÁTA

Elkészítése:
Simára keverünk egy nyers tojássárgát egy kiskanál mustárral, egy deci tejföllel, pár csepp citromlével, egy kevés porcukorral (vagy egy szacharintablettával) meg egy csipet sóval. Belevágunk karikákra 20-30 deka gombát, néhány szál megtisztított zsenge sárgarépát, 2-3 szál újhagymát zöldjével együtt, 2-3 közepes nagyságú ecetes uborkát, végül hozzáadunk nagyon apró kockára vágva egy megtisztított narancsot.
Legalább egy napra jégbe hűtjük, hogy a sok nyers zöldség "megérjen" a salátamártásban.

EGRI BOJTÁRAVATÓ (BOJTÁRLEGÉNY ÍNYENCE GAZDAGON)
Hozzávalók:
2 szelet sertésborda, 1 db sertésagy, 2 szelet sertésszűz, 2 szelet bacon, só, őrölt bors, 10-15 dkg mezei gomba és 1-2 evőkanálnyi ketchup
A sertésagy-máj pástétomhoz:
1 db sertésagy, ennek megfelelő mennyiségű sertésmáj, 1 db tojás, igény szerint zsemlemorzsa, 1 gerezd fokhagyma, majoránna, só, őrölt bors és picinyke csombor

Elkészítése:
A bordákat sózzuk, borsozzuk, majd lisztbe forgatva kevés zsiradékban flekkenszerűre sütjük. Tálalásig meleg helyen tartjuk.
Az agyat citromos, ételízesítős vízben leforrázzuk, hártyáját lehúzva az elkapart májjal és a fűszerekkel meg a tojással fasírtszerűvé gyúrjuk. Amennyiben túl lédús maradna, zsemlemorzsával sűrítjük. Két laposabb pogácsát formázva belőle, a maradék zsiradékban mindkét oldaláról fehérre sütjük.
A 3-4 cm vastagságú szeletre vágott sertés-szüzet sózzuk, borsozzuk és a bacon szelettel körbetekerve, fogvájóval rögzítve, szintén a maradék zsiradékban rózsaszínűre sütjük.
A mezei gombákat tisztítva, apróra darabolva egy kanál olajon megpároljuk, és igény szerint fűszerezzük.

 

Tálalása: A tálra hasábburgonya talapzatot helyezünk, tetejére a sült bordákat, s mindegyikre egy-egy agyas-májas sültet, majd a sertésszüzet tesszük. Az egészet nyakon öntjük a dinsztelt gombával, és ketchuppel díszítjük.
Káposztával töltött paprikát adunk mellé savanyúságként.

EGRI TÖLTÖTT GOMBA
Hozzávalók:
1,5 kg közepes csiperke, citrom, 60 dkg sült libamáj, 10 dkg vaj, 10 dkg besamelmártás, 1 dl konyak, só, fehér bors, szurokfű, szerecsendió, a bundázáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa, a sütéshez olaj, egri mártás

Elkészítése:
A szép egyforma gombafejeket citromos sós vízben öt percig főzzük, majd leszűrjük. A májat áttörjük, kikeverjük vajjal, Besamellel, konyakkal és fűszerezzük. A kihűlt gombafejeket megtöltjük a pürével, majd bundázzuk, és szép pirosra sütjük forró olajban. Rósejbnivel, rizi-bizivel körítsük, és egri mártást kínáljunk hozzá.
Az egri mártáshoz 2 adag barna mártást és 1 adag Egri bikavért összekeverünk és kiforraljuk.
Ha selymesebbé akarjuk tenni, vajat is morzsolhatunk bele.

 

 

Forrás:
GOMBÁK KÖNYVE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.