Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GOMBÁK KÖNYVE 18.

2017.02.02

GOMBÁK KÖNYVE

E
EGYBESÜLT GOMBAFASÍRT

Hozzávalók:
50 dkg friss erdei gomba, 6 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 db zsemle, 1 dl tej, 2 db egész tojás, só, törött bors, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, zsiradék a tepsi kikenéséhez és húslé

Elkészítése:
A megtisztított, alaposan leöblített gombát apróra vágjuk. Az apró kockákra vágott füstölt szalonnát zsírjára pirítjuk és megfuttatjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát és a gombát. Azután lefedve lassan félpuhára pároljuk. Párolás közben szükség szerint egy-két evőkanál, forró vizet teszünk hozzá. A gombát azután kihűtjük és hozzákeverjük a forró tejben áztatott zsemlét és a tojássárgáját, azután ízlés szerint megborsozzuk, megsózzuk. Alaposan összekeverjük, és végül ízesítjük a finomra vágott zöldpetrezselyemmel, majd óvatosan belekeverjük a kemény habbá felvert tojásfehérjét, zsúrkenyér alakúra formáljuk és óvatosan, hogy ne törjön szét, kizsírozott tepsibe tesszük. Forró sütőben, húslevet aláöntve, s közben sűrűn öntözgetve pirosra sütjük.

ÉJFÉLI LENCSELEVES
Hozzávalók 6 személyre:
30 dkg lencse, 15 dkg gomba, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint só és törött fekete bors

Előkészítése:
Az étel készítését megelőző nap a megmosott lencsét áztassuk be. A gombát tisztítsuk meg és szeleteljük fel, a meghámozott hagymát vágjuk apróra.

Elkészítése:
A lencsét szűrjük le, másfél liternyi friss vízben főzzük puhára, majd turmixgép poharában zúzzuk pépesre. Fazékban az olajon futtassuk meg a hagymát, öntsük bele a lencsepürét és tegyük hozzá a gombaszeleteket. Sóval, borssal fűszerezzük. Forraljuk fel és főzzük 10 percig. Végül forraljuk össze a kevés levessel simára kevert tejföllel.

ÉLESZTŐS BURGONYAFELFÚJT
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg burgonya, 20 dkg karfiol, 15 dkg friss gomba, 1 fej vöröshagyma, 4 dkg élesztő, 2 tojás, másfél dl tej, 8 dkg vaj, 2 dkg reszelt sajt, 1 dl tejföl, 1 csomó kapor, só ízlés szerint

Elkészítése:
A főtt burgonyát és karfiolt áttörjük vagy megdaráljuk. Tojással, tejjel és vajjal összekeverjük, és jól eldolgozzuk. Az apróra vágott vöröshagymát és gombát megpirítjuk, összemorzsolt élesztőt teszünk bele, és addig sütjük tovább, míg a leve el nem párolog. Ezután apróra vágott kaprot teszünk bele és egy tojást. A keveréket sóval, borssal ízesítjük. Az áttört burgonya-karfiol felét kivajazott serpenyőbe tesszük, rárakjuk a gombából, hagymából és élesztőből készült tölteléket, tetejét befedjük a maradék pürével.
Lesimítjuk, reszelt sajttal megszórjuk, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és megsütjük. Tejföllel tálaljuk.

 

 

Forrás:
GOMBÁK KÖNYVE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.