Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GOMBÁK KÖNYVE 20.

2017.04.05

GOMBÁK KÖNYVE

E
ERDEI GOMBÁS SZARVASLAPOCKA BURGONYAFÁNKKAL

Wesselényi Miklós báró kedvenc étele
Hozzávalók:
50 dkg szarvas lapocka, 5-8 dkg húsos szalonna, 5 dkg vöröshagyma, 15 dkg vargányagomba, 1 dl olaj, ízlés szerint só, őrölt bors, kakukkfű, 5 dkg áfonyadzsem, 1 dl vörösbor, 2 dkg méz, 15 dkg gesztenye.
A burgonyafánkhoz:
50 dkg burgonya, 10 dkg liszt, 1 db tojás, 2 dkg élesztő, só és bő olaj a sütéshez

Elkészítése:
A szalonnát üvegesre hevítjük, majd az aprított vöröshagymával és a darabolt vargányával, és a rostjaira merőlegesen csíkozott szarvashússal fűszerezve együtt előpároljuk. A szarvashúst célszerű előre bepácolni, de az sem szentségtörés, ha húspuhítóval a párolás előtt behintjük.
Az együtt párolt anyagokhoz barnamártást, áfonyadzsemet és egy kevés vörösbort öntünk. Legvégén kerül hozzá, az előfőzött, héjától, és hártyájától megtisztított szelídgesztenye egészben, s így az egészet együtt átpároljuk.
Köretnek:
Burgonyafánkot adunk mellé. Héjában főzött burgonyát tisztítása után, áttörjük, majd sót, egy egész tojást és élesztőt teszünk hozzá. Jól átgyúrjuk, pár órai pihentetés után bő forró olajban egy evőkanál segítségével beleszaggatjuk, és szép aranysárgára sütjük. Ügyeljünk, hogy egyszerre sokat az olajba ne tegyünk, mert az, sütés közben háromszorosára dagad.
Tálalása:
Ragunkat bő lével tányérra szedjük, és köré a burgonyafánkokat helyezzük.
Tetejére félbevágott rostonsült vargányákat és áfonyadzsem díszítést tehetünk.

 

ERDEI GOMBA TÉSZTÁBAN
Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg leveles tészta, 2 evőkanálnyi vaj, 1 hagyma (hámozva és kockára vágva), 12 dkg erdei gomba, 4 dkg árpa (vízben egy éjszakát áztatva), 1 tojás, feketebors, só

Elkészítése:
A gombát felszeleteljük és a vajon megfuttatott hagymán megsütjük, sóval, borssal ízesítjük. Az árpát puhára főzzük, leöblítjük és hagyjuk kihűlni. Az árpát és a gombát összekeverjük a felvert tojás felével. A tésztát kinyújtjuk, a közepére hosszában rákenjük az árpás-gombás keveréket. Ráhajtjuk a tésztát, a széleit alaposan lezárjuk. A felvert tojás maradékával megkenjük kívülről, és 200 fokos forró sütőben világosbarnára sütjük.
Olvasztott vajjal tálaljuk.

 

Forrás:
GOMBÁK KÖNYVE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.