Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GOMBÁS HÚSÉTELEK 1

2021.07.03

Amerikai kacsa
Hozzávalók:
1 kacsa, 15 dkg gomba, kis margarin, 1 csokor zöldpetrezselyem, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 dl vörösbor, 1 zsemle, 1 tojás, őrölt bors, 1 alma, 2 csirkemáj, 1 dl tejfel, olaj

Elkészítése:
A gombát megtisztítva, megmosva és felszeletelve a margarinon megpároljuk az apróra vágott zöldpetrezselyemmel. Megborsozzuk, megsózzuk, és kis vizet aláöntve puhára pároljuk. Majd hozzáadjuk a paradicsompürét, a tejfelt, a vörösbort, az apróra vágott májat, és tovább pároljuk kb. 10 percig. Ha kész, hozzáadjuk a tejben áztatott zsemlét, a tojást, és jól elkeverjük. A kacsát megtisztítjuk, megmossuk, mellénél és combjánál a bőrt fellazítjuk, és a tölteléket alátöltjük. Hasüregébe egy almát teszünk. Tepsibe helyezzük, leöntjük forró olajjal, és öntözgetve, közepes tűznél (ami már tudjuk mit jelent Szászika jóvoltából) pirosra sütjük.
Ha kész, kiemeljük a tepsiből, az olajat leöntjük, hogy csak kevés maradjon, ebbe beleöntjük a megfőtt rizst, kicsit lepirítjuk, és tálaljuk.

Bakonyi szelet gombával.
Hozzávalók:
60 dkg sovány sertés vagy csirkehús, 20 dkg gomba, 3 ek olaj, 4 dkg liszt, 2dl sovány tejföl, 1 kávéskanál pirospaprika, só, egy közepes fej vöröshagyma.

Elkészítés:
Mártsuk bele a hús mindkét oldalát a lisztbe és süssük meg. Miután kivettük, ugyanebben az olajban pirítsuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a paprikát és a szeletelt gombát. Pár percig kevergessük. Adjunk hozzá 2 dl vizet és hozzuk forrásba. Ezt a lét öntsük a hússzeletekre és pároljuk meg.
Sűrítsük a tejfölben elkevert lisztel.
Galuskával tálaljuk.

Bélszínfilé tejszínes szarvasgomba-mártással Kaján módra.
Elkészítése:
Végy 10 dkg nyári szarvasgombát, mosd meg, vágd elébb vékony szeletekre, majd gyufametéltre.
Olívaolajon futtass meg egy jó fej salotta-hagymát (különleges aromájú finom hagyma), majd dobd közé a feldarabolt szarvasgombát. Miután elvesztette víztartalma nagy részét, s kezd pezsegni, öntsd nyakon jófajta fehér fűszeres borral, s párold együtt.
Közben törj fel egy tojást, vedd sárgáját, és jól keverd el egy-másfél deci tejszínnel. Fűszerezd ízlésed szerint (só, fehérbors, kevés petrezselyemzöld - vagy zeller - legyen benne), s öntsd a párolódó gomba közé.
Egy-két rottyantás, és már kész is a fenséges gombamártás. Ezt öntsd az éppen megkészült, félangolosra sütött bélszín hegyébe, s a hatás nem marad el.
Bélszín hiányában csőtésztára öntve is azt mondod: ilyet még nem ettél.
(Én kipróbáltam mindkét verziót, mivel feleségem vegetáriánus, s nem szereti a bélszínt: mindkettővel egyszerűen csodálatos!)

Börzsönyi gombás máj, galuskával
Hozzávalók:
50 dkg sertésmáj, 10 dkg vöröshagyma, 15 dkg gomba, 15 dkg zsír, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, törött bors, pirospaprika, petrezselyemzöld.

Elkészítése:

A májat ujjnyi csíkokra vágom, a vöröshagymát apró kockákra, a gombát pedig szeletekre metélem.
A zsírban megpirítom a hagymát és a gombát, hozzáadom a májat. Közben fűszerezem, majd megszórom egy kis liszttel, és felengedem tejszínnel.
Jól felforralom.
Forrón tálalom, apró galuskát adok mellé, és megszórom vágott petrezselyemzölddel.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GOMBÁK KÖNYVE - GOMBÁS HÚSÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.