Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GOMBÁS HÚSÉTELEK 2.

2019.08.28

GOMBÁK KÖNYVE

Fóliás hús Római tálban
Hozzávalók személyenként:
2 vékony szelet tarja, 1 vékony szelet szalonna, hagymakarikák, paradicsomkarikák, paprikaszeletek, só, bors, kevés olaj, áfonyalekvár (esetleg sárgabaracklekvár, de ebből kicsit több kell), 5-7 dkg vaj (vagy főzőmargarin), 2 dl tejszín, 30 dkg gomba, ananászkarikák (kb. 4 karika), 4 db csirkemáj (esetleg aki szereti, készítheti pulyka, vagy nyúlmájjal is)

Elkészítése:
Olajozott alufóliát beszórunk sóval és borssal, erre rétegezzük az alábbi sorrendben: hús, paprika, paradicsom, hagyma, szalonna, hagyma, paradicsom, paprika, hús, só, bors. Jól becsomagoljuk és forró sütőben (kb. 180 fokos) 30 percet sütjük. Ezután kiszedjük, hagyjuk hűlni. kibontjuk óvatosan. Egy nagy magasabb peremű (kerek) tűzálló tálba rétegezzük: hús, benne sültek, gomba, máj, ananász, ezt addig, amíg a hozzávalók tartanak. Felül hús legyen.

A tejszínt elkeverjük a lekvárral (áfonyából kb. 1,5- 2 evőkanál, sárgabarackból a duplája), ráöntjük, majd rámorzsoljuk a vajat, befedjük és sütőben még kb. 30-35 percet sütjük.
Aki szereti, vadíthatja ketchuppal!
Gombás rizs, vagy kínai rizs illik hozzá, de jó a rizibizi is (ez borsóval és kukoricával, őrölt kurkumával).

Gesztenyés gombás pulykatekercs
Hozzávalók:
30 dkg pulykamell-filé (2 vékony, nagy szeletre vágva), 20 dkg gesztenyemassza, 20 dkg gomba, 1 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és őrölt bors, 1 evőkanál konyak, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál zabpehely, 2 evőkanál olaj, 2 dl tejföl.

Elkészítése:
A pulykamell szeleteket húskalapáccsal kiveregetem és megsózom.

A gombát megtisztítom és vékonyra szeletelem. A hagymát és a fokhagymát tisztítás után nagyon finomra metélem, és a forró olajon üvegesre futtatom, majd ráteszem a gombát. Megsózom-borsozom. Befedem, és a saját levében puhára párolom. Ezután egyharmad-kétharmad arányban kettéosztom.

A kisebbik adagot összekeverem a finomra vágott petrezselyemzölddel, a kissé felvert tojással, 1 evőkanál tejföllel, a konyakkal és a szétmorzsolt gesztenyemasszával. 15 percre félreteszem.

A megmaradt párolt gombára ráöntök 2 dl vizet, megsózom, megborsozom, és felöntöm a tejföllel simára kevert liszttel. Sűrűre főzöm.

Elkészítése:
A pulykamell szeleteket külön-külön alufólia lapra terítem. A húsra felkenem a tölteléket, és a húst az alufólia segítségével felcsavarom, majd be is csomagolom, és a két végét jól összezárom.
Nagy lábosban annyi sós vizet forralok, amennyibe a két rolád úszva belefér. 40 percig kis lángon főzöm, majd a léből kivéve, hagyom kihűlni.
Tálalás előtt ferdén felszeletelem, köré öntöm a gombamártást, és a sütőben átforrósítom.

Gombabundában sült borda
Hozzávalók:
50 dkg kicsontozott sertésborda, 1 késhegynyi törött bors, 15 dkg gomba, petrezselyemzöld, 1 evőkanál olaj, 1 tojás, 1 dl tej, 6-8 dkg liszt, 2 gerezd fokhagyma.

Elkészítése:
A bordaszeleteket megsózom és borsozom, 10 percig állni hagyom. Közben az apróra vágott gombát sóval, borssal és petrezselyemzölddel az olajon puhára párolom, zsírjára sütöm, kihűtöm. A felvert tojást összekeverem a tejjel, liszttel, a zúzott fokhagymával. A szokásosnál kissé sűrűbb palacsintatésztát kell kapnom.
Ezután belekeverem a kihűlt, párolt gombát.
A hússzeleteket először lisztben, majd a tésztában megforgatom, és bő, forró olajban mindkét oldalát pirosra sütöm.
A bundás húst párolt rizzsel, és kevés párolt gombával tálalom.

Gombahabos pecsenye
Hozzávalók:
4 szelet karaj, 15 dkg gomba 1 csokor petrezselyem zöldje. 2 tojás 1-2 evőkanál tejföl 2-3 ek olaj só bors

Elkészítése:
A karajról a csontokat leszedjük, a húst megsózzuk, gyengén kiverjük.
Forró olajban mindkét oldalát hirtelen átsütjük.
A szeleteket az olajból kiszedjük, tűzálló tálra tesszük.
Az olajban az apróra vágott, sózott borsozott petrezselymes gombát, fedő alatt néhány percig pároljuk. A tűzről levéve kissé kihűtjük.
Amíg hűl a tojás, fehérjéből habot verünk, könnyedén összekeverjük a gombával a tojások sárgájával és a tejföllel.
A masszát a hússzeletekre kenjük, forró sütőben 15 percig sütjük
Köret lehet rizs, burgonya, savanyúság, meg ami van otthon.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GOMBÁK KÖNYVE - GOMBÁS HÚSÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.