Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GOMBÁSHÚSÉTELEK 1.

2019.07.28

GOMBÁK KÖNYVE

Amerikai kacsa
Hozzávalók:
1 kacsa, 15 dkg gomba, kis margarin, 1 csokor zöldpetrezselyem, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 dl vörösbor, 1 zsemle, 1 tojás, őrölt bors, 1 alma, 2 csirkemáj, 1 dl tejfel, olaj

Elkészítése:
A gombát megtisztítva, megmosva és felszeletelve a margarinon megpároljuk az apróra vágott zöldpetrezselyemmel. Megborsozzuk, megsózzuk, és kis vizet aláöntve puhára pároljuk. Majd hozzáadjuk a paradicsompürét, a tejfelt, a vörösbort, az apróra vágott májat, és tovább pároljuk kb. 10 percig. Ha kész, hozzáadjuk a tejben áztatott zsemlét, a tojást, és jól elkeverjük. A kacsát megtisztítjuk, megmossuk, mellénél és combjánál a bőrt fellazítjuk, és a tölteléket alátöltjük.
Hasüregébe egy almát teszünk.
Tepsibe helyezzük, leöntjük forró olajjal, és öntözgetve, közepes tűznél (ami már tudjuk mit jelent Szászika jóvoltából) pirosra sütjük.
Ha kész, kiemeljük a tepsiből, az olajat leöntjük, hogy csak kevés maradjon, ebbe beleöntjük a megfőtt rizst, kicsit lepirítjuk, és tálaljuk.

Bakonyi szelet gombával.
Hozzávalók:
60 dkg sovány sertés vagy csirkehús, 20 dkg gomba, 3 ek olaj, 4 dkg liszt, 2 dl sovány tejföl, 1 kávéskanál pirospaprika, só, egy közepes fej vöröshagyma.

Elkészítés:
Mártsuk bele a hús mindkét oldalát a lisztbe és süssük meg. Miután kivettük, ugyanebben az olajban pirítsuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a paprikát és a szeletelt gombát. Pár percig kevergessük. Adjunk hozzá 2 dl vizet és hozzuk forrásba. Ezt a lét öntsük a hússzeletekre és pároljuk meg. Sűrítsük a tejfölben elkevert lisztel.
Galuskával tálaljuk.

Bélszínfilé tejszínes szarvasgomba-mártással Kaján módra.
Elkészítése:
Végy 10 dkg nyári szarvasgombát, mosd meg, vágd elébb vékony szeletekre, majd gyufametéltre. Olívaolajon futtass meg egy jó fej salotta-hagymát (különleges aromájú finom hagyma), majd dobd közé a feldarabolt szarvasgombát. Miután elvesztette víztartalma nagy részét, s kezd pezsegni, öntsd nyakon jófajta fehér fűszeres borral, s párold együtt. Közben törj fel egy tojást, vedd sárgáját, és jól keverd el egy-másfél deci tejszínnel. Fűszerezd ízlésed szerint (só, fehérbors, kevés petrezselyemzöld - vagy zeller - legyen benne), s öntsd a párolódó gomba közé.
Egy-két rottyantás, és már kész is a fenséges gombamártás. Ezt öntsd az éppen megkészült, félangolosra sütött bélszín hegyébe, s a hatás nem marad el.

Bélszín hiányában csőtésztára öntve is azt mondod: ilyet még nem ettél.
(Én kipróbáltam mindkét verziót, mivel feleségem vegetáriánus, s nem szereti a bélszínt: mindkettővel egyszerűen csodálatos!)

Börzsönyi gombás máj, galuskával
Hozzávalók:
50 dkg sertésmáj, 10 dkg vöröshagyma, 15 dkg gomba, 15 dkg zsír, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, törött bors, pirospaprika, petrezselyemzöld.

A májat ujjnyi csíkokra vágom, a vöröshagymát apró kockákra, a gombát pedig szeletekre metélem. A zsírban megpirítom a hagymát és a gombát, hozzáadom a májat. Közben fűszerezem, majd megszórom egy kis liszttel, és felengedem tejszínnel.
Jól felforralom.
Forrón tálalom, apró galuskát adok mellé, és megszórom vágott petrezselyemzölddel.

Császárgombás csirkecomb
Hozzávalók:
4 db csirkecomb, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl száraz fehérbor, 1/2 dl konyak, 20 dkg császárgomba, 2 evőkanál olaj, 1-2 dl tejföl, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 szál friss tárkony (vagy 2 mokkáskanál szárított), ízlés szerint só, és törött fekete bors.

Elkészítése:
A csirkecombokat a forgóknál kettévágom. A vöröshagymát apróra vágom, és olajon üvegesre fonnyasztom, majd a csirkecombokat ráteszem, és erős tűzön mindkét oldalát átsütöm. A finomra vágott tárkonyt és petrezselymet ráteszem. Elkészítése:
Ráöntöm a konyakot, meggyújtom, majd borral eloltom a lángot.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GOMBÁK KÖNYVE - GOMBÁS HÚSÉTELEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.