Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KUCSMAGOMBÁS RECEPTEK 1.

2019.03.12

GOMBÁK KÖNYVE

Báránylapocka kucsmagombával és leveles tészta gombával töltve
(Epaule d’agneau aux morilles et feuilletés de champignons)
4 személyre – előkészítés: 30 perc – főzés: 1 óra
Hozzávalók:
1 báránylapocka kicsontozva, 100 g kucsmagomba, 350 g barna sampinyon, 25 cl tejszín, 1 leveskocka, rengeteg petrezselyem, 1 fej fokhagyma, 200 g leveles tészta, só, bors

Elkészítése:
Süssük egy órán keresztül a befűszerezett báránylapockát forró sütőben. A pecsenyelét forraljuk fel 2 pohár vízzel, a tejszínnel, a leveskockával és a kucsmagombával, főzzük 15 percig. Vágjuk négyfelé a leveles tésztát, süssük 10 percig 180 fokos (6-os fokozat) sütőben. Vágjuk össze a sampinyont, adjuk hozzá a petrezselymet, süssük meg egy serpenyőben. Sózzuk, borsozzuk. Vágjuk ketté a leveles tésztanégyszögeket és töltsük meg a gombával. Süssük további 5 percig.

Erdészné leves
Hozzávalók:
50 dkg vadhús, 25 dkg kucsmagomba, 5 dkg füstölt szalonna, csontlé, vadcsontból főzve, 10 dkg zsír, só, hagyma, paprika, 1 gerezd fokhagyma, zöldpetrezselyem, 1 dl fehérbor, liszt, 1 dl tejföl, törött bors, majoránna, zöldpaprika, paradicsom, babérlevél. Öregebb vadhúst használjunk

Elkészítése:
A húst kisebb kockákra vágjuk, s több vízben tisztára mossuk, majd forrásban lévő vízbe tesszük, egyszer felforraljuk benne, és leszűrjük, ismét lemossuk, és szitán lecsorgatjuk. Egy kis fej apróra vágott hagymát 6 dkg zsírban megfonnyasztunk, megszórjuk egy kávéskanálnyi pirospaprikával, elkeverjük, és beletesszük a húst. Megsózzuk, megborsozzuk, hozzáteszünk egy kis darabka babérlevelet, és fedővel betakarva puhára főzzük. Ha zsírjára pirul, egy - egy öntetnyi, kevés fehérborral engedjük fel, és tovább pároljuk. Amíg a hús fő körülbelül 2 liter csontlevet főzünk a vadcsontokból. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, és serpenyőben üvegesre pirítjuk, majd beletesszük a fölszeletelt kucsmagombát, megsózzuk, egy csípet majoránnával, fűszerezzük, és meghintjük kevés vágott zöldpetrezselyemmel. Beleteszünk egy gerezd szétnyomkodott fokhagymát, majd állandó keverés mellett megpirítjuk. Külön edényben 4 dkg zsírból ugyan annyi lisztből rózsaszínű rántást készítünk, vágott petrezselyemmel megszórjuk, elkeverjük benne, és kevés csont lével felengedve simára keverjük. Ha a hús megpuhult rá szűrjük a csontlevet, megsózzuk, és felforraljuk. Hozzátesszük a pirított gombát, 1-2 felaprított zöldpaprikát, paradicsomot, és ismét felforraljuk. Ekkor habverővel állandó keverés mellet besűrítjük a rántással, beleöntjük a tejfölt, és elkeverve benne készre főzzük. Utána sózzuk, fűszerezzük, apró zsemlegombócokat főzőnk meg benne és ezzel tálaljuk.

Gombapüré tojáskörítéssel
Elkészítése:
Fél kiló megtisztított sampinyon-, vargánya- vagy kucsmagombát 2 tejbe áztatott zsemlével együtt apróra vágunk. Kevés zsíron meg¬pároljuk, mialatt néhány kanál tejet öntözgetünk rá. Megsózzuk, esetleg meg is borsozzuk, meghintjük liszttel, és még néhány kanál tejet öntünk rá. Sűrűre befőzzük és a húsdarálón átdarálva, bele¬keverünk 5-6 deka vajat. Ha túl sűrű volna, kevés tejjel hígítjuk. Megmelegített tál közepére halmozzuk és körülrakjuk sült tojásokkal, minden személyre egyet számítva.

Gomba rántva
Hozzávalók:
60 dkg kucsmagomba, 10 dkg liszt, 4 db tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, 30 dkg zsír, só.

Elkészítése:
Ezen a módon csak kifejezetten nagy gombát készítsünk el. A szép, nagy gombákat megtisztítjuk, és sós vízben 15 percig főzzük. A vízből kiszedjük, hűlni hagyjuk, és a vizet lecsurgatjuk róla. Lisztben felvert tojásban és zsemlemorzsában megforgatjuk, majd forró zsírban kisütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GOMBÁK KÖNYVE - KUCSMAGOMBÁS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.