Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KUCSMAGOMBÁS RECEPTEK 2.

2019.03.31

GOMBÁK KÖNYVE

Gombasaláta
Hozzávalók:
30 dkg vargánya- 20 dkg kucsmagomba, 1 dl étolaj, 1 db citrom, 0,2 dkg törött bors, 2 dl aszpik, 20 dkg burgonya, 1 dl majonéz, kevés cukor, só.

Elkészítése:
30 dkg vargánya- és 20 dkg kucsmagombát sós vízben addig főzünk, míg majdnem megpuhul. Utána szitára tesszük, hogy leve jól lecsurogjon, és vékony karikára felszeleteljük. Egy másik edényben 3 evőkanál étolajat, két evőkanál citromlevet, késhegynyi sót és törött borsot, csipetnyi cukrot összekeverünk mártássá, és belekeverjük a felszeletelt gombát. Üvegtálra téve, majonézben forgatott főtt burgonyaszeletekkel körítjük, kockára vágott aszpikkal díszítjük, és fogyasztásig jégszekrénybe tesszük.

Gombás báránypaprikás
Hozzávalók:
1,2 kg bárány eleje, 30 dkg kucsmagomba (ha nem tudunk szert tenni rá, lehet másféle erdei gombát is használni), 10-10 dkg, vöröshagyma, paprika, paradicsom, füstölt szalonna és zsír, 3 dl tejföl, 2-3 gerezd fokhagyma, só, pirospaprika

Elkészítése:
A csontos húst, olyan formásan vágjuk össze, mintha pörköltöt készítenénk. A szalonnát keskeny csíkokra vágjuk, a hagymát apróra daraboljuk. A szalonnát kiolvasztjuk, s rádobjuk a hagymát, majd szép sárgára pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát, meghintjük paprikával, s megkeverjük. Belerakjuk a húst, megsózzuk, és közepes tűzön, lefedve pároljuk, mintegy 25 percig. Olykor-olykor keverjük meg. A gombát szeleteljük, a paprikát cikkekre vágjuk, a paradicsomot lehéjazzuk és összevágjuk. Hozzáadjuk a húshoz, s annak puhulásáig főzzük. Beleadjuk a tejfölt, és 10-15 percig együtt forraljuk.
Galuskával körítsük, s tűzforrón tálaljuk.

Gombás csirke
Hozzávalók:
1,2 kg csirke, 40 dkg kucsmagomba, 5 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 dl tejföl, csontlé, bors, galuskaköret, só.

Elkészítése:
A megtisztított, megmosott csirkét feldaraboljuk, besózzuk, és vajon puhára pároljuk. A vajból kiemelve liszttel behintjük, és erősebb tűzön megpirítjuk, majd csontlével feleresztjük. A cikkekre vágott kucsmagombát kevés borssal, sóval néhány percig a visszamaradt vajon átfuttatjuk, hozzátesszük a párolt csirkét, és fedő alatt tovább pároljuk. Lisztből, tejfölből sűrítményt készítünk, hozzáadjuk a gombás csirkéhez, és újraforralás után galuskakörítéssel tálaljuk.

Gombás palacsinta
Hozzávalók:
20 dkg kucsma- vagy vargányagomba (10 db palacsinta töltéséhez), 10 dkg vaj, 1 dkg só, 0.2 dkg törött bors.

Elkészítése:
A megtisztított, megmosott erdei gombát apró dara-bokra vágjuk, vajban megpároljuk, egy kevés sót és törött borsot teszünk rá. A szokásos módon palacsintatésztát keverünk, valamivel több sót téve hozzá, mint más-kor, és palacsintasütőben kisütjük. A tölteléket rákenjük, összegöngyöljük, és tepsiben egymásra rakjuk. Olvasztott vajjal megöntözgetjük. 15 percig sütjük.

Hátszínszelet pirított gombával
Hozzávalók 6 személyre:
1,6 kg hátszín. 80 dkg kucsmagomba, 10 dkg vaj, 1 dl olaj, 3 csokor petrezselyemzöldje, őrölt feketebors, só

Elkészítése:
A húst 12 szeletre vágjuk és sózzuk, borsozzuk, majd forró olajban félig angolosra sütjük. A cikkekre vágott gombát vajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, s finomra vágott petrezselyemzöldjével meghintjük. Tálaláskor a hússzeletekre halmozzuk a gombát. Köretként vajon párolt vegyes zöldséget (pl. sárgarépa, kelbimbó, karfiol, zöldbab, morzsolt kukorica) adunk hozzá.
Elkészítési idő: 30 perc.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GOMBÁK KÖNYVE - KUCSMAGOMBÁS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.