Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KUCSMAGOMBÁS RECEPTEK 3.

2019.05.30

GOMBÁK KÖNYVE

Kenyérszeletek kucsmagombával
Hozzávalók: 40 dkg szendvicskenyér, 15 dkg vaj, 30 dkg kucsmagomba, 0,1 dkg törött bors, aszpik, só.

Elkészítése:
A friss szendvicskenyeret szeletekre vágjuk, és héjától megtisztítjuk. A vajat sóval elkeverjük, és megkenjük a kenyérszeleteket.
A kucsmagombát kellően megtisztítjuk, hosszúkásra vágjuk, s enyhén sós vízben puhára főzzük.
Amikor kihűlt, elhelyezzük a vajjal megkent kenyérszeletkék tetején és törött borssal meghintve, aszpikkal bevonva, üvegtálra helyezve tálaljuk.

Könnyű, tejszínes kucsmagombamártás
Hozzávalók: 3 dkg szárított kucsmagomba, 1 evőkanál finomra vágott hagyma, 1 evőkanál vaj, 1,5 dl sherry, 2,5 dl tejszín, só, őrölt fekete bors.

Elkészítése:
A kucsmagombát 2 órára hideg vízben áztatjuk. Az áztatóvizet leöntjük, és egy szűrőpapíron átszűrjük, hogy minden szennyeződéstől mentes legyen. A gombákat negyedekre vagy félbe vágjuk, és a leszűrt áztató vízben 20 perc alatt puhára főzzük. A finomra vágott sjalotta hagymát vajban üvegesre pároljuk.
Felöntjük a sherryvel és a gombalével, átpasszírozzuk, és erősen beforraljuk.
Hozzáadjuk a kucsmagombát és a tejszínt. A mártást krémszerűre főzzük.
Egy csipet sóval, borssal és cayenne-i borssal ízesítjük.
A kucsmagombamártást tésztafélékhez, zöldséges húsételekhez tálaljuk.

Kucsmagomba citrom- és narancsmártással
Elkészítése:
Egyenlő súlyú megtisztított kucsma- és sampinyongombát vágjunk kis darabokra és pároljuk rövid ideig vajon vagy zsíron - hintsük meg liszttel, eresszük fel hús- vagy csontlével, öntsük bele egy narancs és fél citrom levét; tegyük hozzá a narancs és citrom reszelt héját, kevés borsot és sózzuk meg kellőleg.
Főzzük addig, míg a gomba megpuhul.
***Citrommártás
Elkészítése:
1 citrom levéhez végy 4 dkg vajat, 4 dl tejet, 4 csapott evőkanálnyi lisztet és 1 kávéskanálnyi reszelt citromhéjat. A felhevített vajra szitáld rá a lisztet, keverd el benne, majd lassan - továbbra is kevergetve - öntsd hozzá a tejet.
Addig főzd, amíg besűrűsödik.
Azután tedd bele a citrom levét és a héját, majd ízesítsd cukorral, egy csipetnyi sóval, végül még egyszer forrald össze.
***Narancsmártás
Elkészítése:
Öt deka felolvasztott vajban folytonos keverés közt sötétbarnára pirítunk 5 deka lisztet és egy jó evőkanál cukrot. Vigyázzunk, oda ne égjen! Ezt a rántást föleresztjük annyi barna mártással, hogy kellő sűrűségű legyen.
Fél narancs héján ledörzsölünk két kockacukrot, és teljesen feloldjuk 1 narancs kicsavart levében.
Beleöntjük a mártásba és kb. 3 percig forraljuk, mialatt a képződő habot többször leszedjük róla.

Kucsmagomba leves
Elkészítése:
Tavasszal Szent György napkor kapható és érdemes megvennünk, mert szokatlanul finom gomba. Nagyon jól megmossuk és legfinomabb, ha levesnek készítjük. Megpácoljuk zsíron, vízen, lelisztezzük, feleresztjük vízzel, teszünk hozzá húsleveskockát, zöldpetrezselymet és végül tejföllel tálaljuk.
Pirított zsemlyekockákat adunk melléje.
Tojással elkészítve is nagyon finom ez a gomba.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GOMBÁK KÖNYVE - KUCSMAGOMBÁS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.