Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KUCSMAGOMBÁS RECEPTEK 4.

2019.07.21

GOMBÁK KÖNYVE

Kucsmagombás táska
Hozzávalók:
30 dkg kucsmagomba, 6 dkg zsír, 3 tojás, 20 dkg liszt, petrezselyem zöldje, 1 g bors, majoránna, só.

Elkészítése:
A megtisztított és apróra vágott gombát zsíron fonnyasztott petrezselyem zöldjével puhára pároljuk, megsózzuk, megborsozzuk, és majoránnával fűszerezzük, tojást ütünk bele, és jól elkeverjük. Lisztből fél tojással tésztát gyúrunk, vékonyra kinyújtjuk, és a tésztalap felére a keverékből apró halmocskákat rakunk.

A tészta másik felét tojásfehérjével megkenjük, ráhajtjuk a halmocskára, és derelyemetélővel úgy vagdossuk fel, mint a derelyét.

A töltött táskákat a forrásban levő levesbe főzzük.

Kucsmagomba töltve
Kucsmagomba csak kizárólag tavasszal van, s akkor is rendszerint csupán homokos talajban tenyészik; olyan helyen aztán igen bőven terem. Ki kell választani a lehető legnagyobb és egyenlő formájú kucsmagombákat (számítsunk 3-4 db-ot egy személyre).
Elkészítése:
A gombákat mossuk jól meg, hogy minden legapróbb ráncából kitisztuljon a homok; vigyázni kell, hogy mosás közben össze ne törjük.
A szárát ki kell húzni és nem vágni, hogy szép kerek lyuk maradjon a helyén.
Ezen üreget töltsük meg felvert galuskával, melyet a következő módon készítsünk el: Két személyre egy tojást számítsunk, üssük azt tálba, tegyünk minden tojáshoz egy kis diónyi zsírt, kevés sót és kevés tört borsot.
Mindezeket annyi liszttel keverjük fel, hogy a tészta ne legyen igen puha, hanem a kanállal mégis bajosan bár, de kavarható legyen.
Mintán e töltelékkel minden gombát megtöltöttük, készitsünk egy fazékba sós vizet, minden személyre 2 decit számítván.
Tegyük forrni, és ha buzog a víz, rakjuk bele a megtöltött kucsmagombákat.
Tíz percig kell főzni.
Készítsünk hozzá egy tojásnyi zsírból és egy nagy fakanál lisztből szép piros rántást.
Ha már forró a rántás, öntsünk bele egy pohár hideg vizet, hogy csomós ne legyen; azután rögtön fordítsuk a gomba közé, forraljuk a rántással is 5 percig, aztán vegyük el a tűztől tálalásig.
Tálaláskor töltsük mély tálba és frissen főtt, meleg szép szeletekbe vágott marha-nyelvet adjunk mellé - külön tálban.

Kucsmás csillagtök
Hozzávalók:
4 db közepes nagyságú csillagtök (kb. 1,2 kg), 30 dkg kucsmagomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 db zsemle, 2 tojás, 1 csomag petrezselyem, só, bors, 1 cikk fokhagyma, 5 dkg vaj.

Elkészítése:
A csillagtök talpáról levágunk egy-egy vékony szeletet.
Magházát kivájjuk, kissé megsózzuk, s amíg a töltelék elkészül állni hagyjuk.
A gomba száráról levágjuk a földes részt, és több vízben megmossuk.
(Minden esetben a gombát szedjük le a víz tetejéről.)
Apró kockákra vágjuk, és a kevés vajban pirított hagymára tesszük.
Sóval, borssal ízesítjük, puhára pároljuk.
A vízben áztatott kicsavart zsemléhez két nyers tojást, apróra vagdalt petrezselymet és zúzott fokhagymát keverünk, végül hozzáadjuk a párolt gombát is.
A kivájt csillagtökbe töltjük, kivajazott serpenyőbe tesszük, és közepesen forró sütőben, 150-180°C-n fél óra alatt megsütjük.
Vizet ne tegyünk alá, csak az alatta összegyűlő vajjal locsolgassuk.

Őrségi gombás flekken
Hozzávalók:
200 g erdei (pl.: vargánya, róka-, kucsma-, őzláb-) gomba, 1 ágacska friss (vagy 1 ek szárított) kakukkfű, 8 kisebb szelet sertéscomb vagy tarja (kb. 1 kg), só, bors, 1 dl olaj, 1 dl testes vörösbor

Elkészítése:
A gombát durva szövésű vászonkendővel alaposan megtörölgetjük, eltávolítjuk a levélmaradványokat, nem túl vékonyan felszeleteljük. A kakukkfűágat megmossuk, levélkéit letépkedjük. A hússzeleteket megmossuk, papírkendővel felitatjuk róluk a vizet, gyengén kiverjük.
Egy jól záródó edénybe öntünk 1 evőkanál olajat, beleforgatunk egy szelet húst, ízlés szerint borsozzuk, meghintjük kakukkfűvel, megrakjuk 4-5 szelet gombával, a tetejére tesszük a következő szelet húst, a fenti módon fűszerezzük, stb., amíg a hozzávalók el nem fogynak.
A tetejét megöntözzük a maradék olajjal és a borral, lefedjük.
Egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük.
Másnap a sütés előtt 1/2 órával kivesszük a hűtőből a húst.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A páclé felével kikenünk egy tűzálló tálat.
A hússzeleteket a gombával együtt a sütőtálba fektetjük, megöntözzük a maradék páccal, lefedjük, és a sütőben kb. 45 percig pároljuk-sütjük.
Levesszük róla a "takarót", és további 15 perc alatt készre pirítjuk.
A sütőedényben tálaljuk, tetejét megszórjuk vágott petrezselyemmel.
Sült burgonya, burgonyakrokett, párolt zöldségköret illik hozzá.
Szárított gombával - mindössze 20 g kell hozzá.
Szabad tűzön, roston is süthetjük, de a gombát külön edényben kell pirítani, mivel könnyen megég vagy belepottyan a parázsba!

Pikáns kucsmagomba-becsinált
Elkészítése:
Első tavaszi gombánkból egy kellemes kirándulás közben 50-60 dkg-t kosarunkba süllyesztünk, majd hazaérve kefével, s később folyó csapvízben megtisztítjuk. Ügyeljünk a gomba üregeire is, ne maradjon benne erdei ˝hulladék”!
10 dkg vajban megpirítunk két evőkanál lisztet, és 5 dl húslevessel felengedve lassan beforraljuk kb. 3 dl-re.
Beledobjuk a nagyobbra darabolt gombát, hozzáadjunk két narancs levét, a sót, a borsot, és befödve lassan forraljuk az egészet 15 percig.

Közvetlen tálalás előtt adjunk hozzá 1 dl tejfölt, és 15 szem félbevágott kapribogyót.
Rizzsel, esetleg spagettivel körítsük!

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GOMBÁK KÖNYVE - KUCSMAGOMBÁS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.