Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LASKAGOMBÁS RECEPTEK 1

2020.02.29

GOMBÁK KÖNYVE

Boros, fokhagymás halfilé
Hozzávalók.
1/2 kg mélyhűtött tonhalfilé, só, 5 deka vaj, 3 gerezd fokhagyma, 30 deka laskagomba, 1 evőkanál citromlé, 2 deci fehérbor, 1 evőkanál liszt, késhegynyi őrölt bors, Vegeta ételízesítő.

Elkészítése:
A mélyhűtött halfilét felengedjük, megmossuk, megszárítjuk, kisebb darabokra vágjuk és megsózzuk.
A zúzott fokhagymát felmelegített vajon kissé megpároljuk, hozzáadjuk a kockára vágott laskagombát, és 5 percig pároljuk.
Ezután adjuk hozzá a halfilét, ízesítjük citromlével, és 5 percnyi párolás után felengedjük a fehérborral, majd lefedve puhára pároljuk. 2 evőkanál vízzel elkevert liszttel behabarjuk, őrölt borssal, Vegetával ízesítjük, és összeforraljuk.
Tálaláskor párolt rizst adunk hozzá.

Csülkös ragu
Hozzávalók:
30 dkg laskagomba, 10 dkg főtt, füstölt csülök, fél citrom leve, 3 szál újhagyma (zöldjével együtt), 3 dkg vaj, 1 teáskanál liszt, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 csipet bors, 1 csokor petrezselyem.

Elkészítése: 

A gombát jól megmossuk, nagyon vékony szeletekre vágjuk, megborsozzuk és beleforgatjuk a citrom levébe, fél óráig állni hagyjuk.
Felolvasztjuk a vajat, üvegesre pirítjuk benne a karikára vágott zöldhagymát, belekeverjük az összezúzott fokhagymát, a laskára vágott csülökhúst és a gombát.
Fedő alatt megpároljuk.
Amikor a gomba elfőtte a levét, hozzákeverjük a liszttel elhabart tejfölt és egy-két percig pároljuk.
A tálalóedényben szórjuk rá a finomra vágott petrezselymet.
Figyelem:
Főtt kagylótésztát vagy rizst adjunk mellé!

Édes-csípős hajdinatészta
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg japán soba tészta, 1 szál citromfű, 5 dkg édes-csípős mártás, 2 zsenge cukkini, 1 csokor bazsalikom, só, 1 csokor metélőhagyma, 20 dkg laskagomba, 5 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál szezámmag

Elkészítési idő kb. 35 perc. A tésztához bőséges sós vizet forralunk.
A tésztát rugalmasra főzzük benne.
Folyó hideg víz alatt leöblítjük, és jól lecsepegtetjük.
A cukkinit megmossuk, megtisztítjuk, és 1 centis kockákra vágjuk.
A gombának kivágjuk a szárát, konyhai papírtörlővel tisztára dörzsöljük, és csíkokra vágjuk.
A citromfüvet megmossuk, és 1 centis hosszú darabokra vágjuk.
A fűszernövényeket megmossuk, és lerázogatjuk.
A bazsalikom leveleit lecsipkedjük.
A metélőhagymát 1 centis darabokra vágjuk.
Felforrósítjuk a wokot, és benne 4 evőkanál az olajat.
Beletesszük a tésztát, szétterítjük, és 2 perc alatt az alját ropogósra sütjük.
Megfordítjuk, és a másik oldalát is megpirítjuk, majd kivesszük, és két pálcikával kissé széthúzogatjuk.
50°C-osra előmelegített sütőben melegen tartjuk.
A maradék olajat beleöntjük a wokba.
A gombát és a cukkinit a citromfűvel együtt folyamatosan kevergetve 2 percig sütjük.
Hozzáadjuk a fokhagymát, a szezámmagot meg a bazsalikomot, és további 2 percig sütjük.
Elkeverjük a tésztát az édes-csípős szósszal, az egészet sóval ízesítjük, és metélőhagymával megszórva, forrón tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GOMBÁK KÖNYVE - LASKAGOMBÁS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.