Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÖLTÖTT GOMBÁK 1.

2020.04.16

GOMBÁK KÖNYVE

Almás töltött gomba
Hozzávalók:
4 nagyobb gomba (csiperke), 1/2 hagyma, 1 alma, szezámmag, 2-3 ek joghurt, reszelt sajt, só, bors, szerecsendió, (friss) zsálya, kakukkfű, őrölt szegfűszeg, olaj

Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk, megmossuk, a szárát kivágjuk.
A gomba szárát, a hagymát, és az almát felkockázzuk.
Kevés olajon a hagymát megpároljuk, hozzátesszük a gombát, almát, a szezámmaggal és a fűszerekkel együtt 5-10 percig pirítjuk-pároljuk.
Közben hozzákeverjük a joghurtot, és egy kis reszelt sajtot is.
Egy tűzálló tálba kevés olajat öntünk, a gombakalapokra ráhalmozzuk az almás-gombás keveréket, reszelt sajttal megszórjuk a tetejüket, és sütőben közepes lángon pirulásig sütjük (kb.30 perc).

Chutneyval töltött gombafejek
Elkészítése:
Vásároljunk nagyfejű csiperkegombákat, mossuk meg alaposan, ezek után forrásban lévő sós vízbe dobjuk, majd két perc elteltével szedjük ki hideg vízbe.
Csepegtessük le alaposan, majd tegyük egy vajjal kikent hőálló edénybe.
Fűszerezzük őrölt borssal, majd töltsük meg alma és paradicsom-chutneyval
Tegyünk a tetejére egy vastag szelet trappista sajtot.
Forró sütőbe süssük 15-30 percig.
Elkészíthetjük hőlég-keveréses grillsütőben is.
Köretként párolt rizst adjunk hozzá.

Csirkemájjal töltött gomba
Hozzávalók:
6 db csirkemáj szív nélkül (azt levesbe főzöm), 8 db alma nagyságú gomba, 10 dkg reszelt sajt (lehetőleg többféle), 5 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyem-zöld, 1 tojás, 1 kupica konyak, késhegynyi pástétomfűszer, só ízlés szerint

Elkészítése:
Először elkészítem a tölteléket: a csirkemájakat forrásban lévő vízbe dobom, és az újraforrástól számított 3 percig a vízben hagyom, majd lecsöpögtetem és kihűtöm.
Közben a tojást habosra verem, összekeverem a konyakkal, a pástétomfűszerrel, a finomra metélt petrezselyemzölddel, sóval, a tisztított, zúzott fokhagymával, a reszelt sajt felével, meg a nagyon apróra vágott (vagy ledarált) csirkemájjal, végül hozzáadom a gombák tisztított, apróra vágott szárát is.
A jól megmosott, lecsöpögtetett gombakalapokat - üregükkel felfelé - sütőlemezre rakom egymás mellé, és a közepükbe (jó vastagon) töltöm a májas tölteléket.
Ami nem fér a gombába, abból kis golyókat formálok, és mellé teszem.
A tetejüket meglocsolom a tejföllel, elosztom rajtuk a hajszálvékony szeletekre vágott füstölt szalonnát.
Előmelegített, forró sütőben 20 percig sütöm, majd meghintem a maradék reszelt sajttal, és csak addig pirítom, amíg a sajt ráolvad.
Sült burgonyát és salátát kínálok mellé, de a palacsintatésztában kisütött, vastag húsú zöldpaprikaszelet is nagyon jó hozzá.

Egri töltött gomba
Hozzávalók:
1,5 kg közepes csiperke, citrom, 60 dkg sült libamáj, 10 dkg vaj, 10 dkg besamelmártás, 1 dl konyak, só, fehér bors, szurokfű, szerecsendió, a bundázáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa, a sütéshez olaj, egri mártás

Elkészítése:
A szép egyforma gombafejeket citromos sós vízben öt percig főzzük, majd leszűrjük.
A májat áttörjük, kikeverjük vajjal, Besamellel, konyakkal és fűszerezzük.
A kihűlt gombafejeket megtöltjük a pürével, majd bundázzuk, és szép pirosra sütjük forró olajban.
Rósejbnivel, rizi-bizivel körítsük, és egri mártást kínáljunk hozzá.
Az egri mártáshoz 2 adag barna mártást és 1 adag Egri bikavért összekeverünk és kiforraljuk.
Ha selymesebbé akarjuk tenni, vajat is morzsolhatunk bele.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GOMBÁK KÖNYVE - TÖLTÖTT GOMBÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.