Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÖLTÖTT GOMBÁK 2.

2020.05.04

GOMBÁK KÖNYVE

Fokhagymás töltött gomba
10 dkg szoba hőmérsékletű vajat keverjünk össze 10 dkg reszelt parmezán sajttal, 2 dkg (1 közepes fej) áttört vagy finomra reszelt fokhagymával, 2 púpozott evőkanál apróra vágott petrezselyemmel, negyed mokkáskanál sóval, és egy csipet őrölt borssal.
60 dkg csiperkegombát folyó vízben alaposan mossunk meg, majd óvatosan tördeljük, vagy vágjuk ki a szárát.
A gombák kalapját lemezes oldalukkal felfelé helyezzük kivajazott tűzálló tálba, vagy egy nagyobb méretű zománcozott tepsibe.
Végül a fokhagymás masszát egyenletesen elosztva kenjük a gombák mélyedésébe, és erősebb tűzön süssük kb. 10 percig, amíg a teteje zsemleszínűre pirul.
Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert akkor a gomba összeesik, lapossá válik.
Melegen, párolt rizzsel vagy petrezselymes burgonyával tálaljuk.
Hűtőszekrényben tároljuk.
A gomba szárából levest vagy gombás rizst készíthetünk.

Gombafejek fokhagymás karfiollal töltve
Hozzávalók:
8 nagy sampinyon gombafej, 20 dkg tisztított karfiol, 2 dkg margarin, 2 dl tej, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál reszelt sajt, 4 gerezd lédús fokhagyma, 1 púpozott mokkáskanál só, ízlés szerint törött fekete bors, késhegynyi reszelt szerecsendió

Elkészítése:
A megmosott és lecsöpögtetett gombafejeket előmelegített grillsütőben (vagy gázsütőben) pár percig elősütöm.
Közben a karfiolt apró rózsáira szedem, és kevés sós, forrásban lévő vízben 5 percig forralom, ezután leszűröm.
A margarint habzásig hevítem a liszttel, majd a felforrósított tejjel felöntve, folytonos keverés közben sűrűre főzöm.
Sóval, borssal, szerecsendióval, zúzott fokhagymával ízesítem, végül a reszelt sajtot, a főtt karfiolt és a nyers tojást is belekeverem.
A gombák üregét jól megpúpozva beletöltöm a karfiolos mártást, és a töltött gombafejeket tűzálló tálra rakom.
Előmelegített forró sütőben addig pirítom, amíg a színe szép világosbarna lesz.

Gomba önmagával töltve
Hozzávalók:
Gombafejek, gombapép, vaj, reszelt sajt, só, őrölt bors

Elkészítése:
A megtisztított gombafejeket egy kivajazott tepsiben állíts a tetejükre, hintsd meg sóval és borssal.
A pépet halmozd a gombafejekre, szórj rá reszelt sajtot, s arra pedig csepegtess vajat.
Közepesen meleg sütőben süsd készre.

Gombával bélelt karalábé
Hozzávalók:
4 személyre 8 fiatal karalábé, 1 közepes vöröshagyma, 15 dkg gomba, 15 dkg főtt sonka, 1 tojás, 1 evőkanál olaj, 1.5 dl húsleves kockából, diónyi vaj, petrezselyem, kakukkfű, bors, só

 

Elkészítése:
A karalábékat hámozd meg, és enyhén sós vízben főzd (a forrástól számítva) 15 percig.
Majd vedd ki, s vájd ki a belsejüket (fél-egy centi vastag faluk maradjon), a hulladékot vágd apró kockákra.
A megtisztított, apróra vágott hagymát az olajon párold üvegesre, majd dobd rá a megtisztított, felaprózott gombát, s sóval, borssal párold félpuhára.
Hagyd kihűlni, majd add hozzá az apróra vágott sonkát, a csipetnyi kakukkfüvet, a felaprított karalábéhúst, s ezt alaposan dolgozd össze a tojással.
A masszával töltsd meg a kivájt karalábékat, a fejeket tedd tepsibe, öntsd alájuk a húslevest, s előmelegített sütőben, fólia alatt, mérsékelt tűznél párold kb. 20 percig.
Ekkor vedd le a fóliát, kend meg olvasztott vajjal a töltött karalábékat, s végül süsd pirosra.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GOMBÁK KÖNYVE - TÖLTÖTT GOMBÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.