Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÖLTÖTT GOMBÁK 3

2020.07.24

GOMBÁK KÖNYVE

Gombával töltött gomba
Hozzávalók 4 személyre:
8 szép, nagy, egyforma gomba, tönkjével együtt, 1 tojás, 1 evőkanál juhtúró, 1 evőkanál zabpehely, 1 evőkanál olaj, 1 kis diónyi vöröshagyma, 1 mokkáskanál só, ugyanennyi törött bors, a bundázáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez.

A gombákat megmossuk, majd tönkjüket úgy vágjuk ki, hogy az üreg tölthető legyen.
A tönköket megtisztítjuk földes végüktől, és nagyon apróra vágjuk.
A megtisztított és finomra aprított vöröshagymát a forró olajon megfonnyasztjuk, majd megsózzuk és rátesszük az apróra vágott gombát.
Jól összekeverjük, ezután fedő alatt, gyakori keverés közben puhára pároljuk, és zsírjára sütjük.
A már langyos gombapépet összekeverjük a felvert tojással, a zabpehellyel, a juhtúróval, valamint a sóval-borssal.
10 percnyi várakozás után a gombakalapok üregébe töltjük, majd egyet-egyet hústűvel összetűzünk, így összesen 4 nagy töltött gombánk lesz.
Lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, végül bő, forró olajba tesszük, és takaréklángon szép pirosra megsütjük.
Tartármártással és sült pirított burgonyával kínáljuk.

Gombával töltött paprika
Hozzávalók:
2 - 4 személyre 50 dkg zöldpaprika, 15 dkg gomba, 20 dkg rizs, 15 dkg paradicsompüré, 1 tojás, 1 fej vöröshagyma, 1 kanál zsír vagy vaj, 1 kanál cukor, bors, só

Elkészítése:
A megtisztított gombát vágd vékony szeletekre, s a lereszelt hagymával egy kanál zsiradékon párold puhára.
A zöldpaprikát csumázd ki, s forrázd le.
A rizst párold félig puhára (a lecsurgatott maradék főzővizet ne dobd ki!).
A rizst keverd el a gombával, az egész tojással, sózd, borsozd, s a keveréket töltsd a paprikákba.
(Ne túl szorosan, mert a táguló rizs kirepesztheti a csomagolást.)
A paprikákat tedd egy lábasba, öntsd le - a maradék rizs-lével felhígított paradicsompürével, sózd, borsozd, cukrozd, s lassú tűzön főzd, míg a paprika meg nem puhul.
Pelle Józsefné sós vízben főtt burgonyát ajánl hozzá.

Hideg töltött gombafejek
Hozzávalók:
10 fej kb. 3-4 cm átmérőjű gomba, 3 doboz tyúkmájkrém, 15 dkg Ráma margarin, 1 citrom, 5 adag franciasaláta, 3 dl tartármártás, 10 dkg aszpik, fél csomó hónapos retek, só, őrölt bors, mustár, metélőhagyma ízlés szerint.

Elkészítése:
A kiválogatott szép, egyforma gombafejekről eltávolítjuk a szárakat (ezt gombás-tojás vagy leves készítéséhez felhasználhatjuk).
A több vízben alaposan megmosott, és megtisztított gombafejeket enyhén sós-citromos vízben puhára főzzük.
Közben elkészítjük a tölteléket: egy kisebb tálban a tyúkmájkrémet a margarinnal, mustárral, a finomra vágott metélőhagymával simára keverjük, majd sóval, borssal (esetleg egy kávéskanálnyi brandyvel) ízesítjük.
Ezután nyomózsákból csillagcsővel egyenletesen elosztva betöltjük a leszűrt és kihűlt gombafejekbe.
Végül franciasaláta talapzatra állítjuk sorba - nem túl szorosan - a töltött gombafejeket, apró cikkekre vágott retekkel díszítjük, és tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.
Apró kockára vágott aszpikkal körbeszórjuk a gombafejeket, és tartármártást adunk mellé.
A gombafejeket esetenként tölthetjük más krémekkel is. pl. gombapép, sonkakrém.

Juhtúróval töltött gomba 01.
Hozzávalók: Champignon gomba fej (szára jó lesz levesnek), 30 dkg juhtúró, bacon szalonna csíkok

A gombát megmossuk, majd a szárát kitörjük, hogy szép üreges legyen.
A tepsi aljára minimális vizet öntünk, majd a gombafejeket az üregükkel felfelé sorba helyezzük.
Kiskanállal (kézzel is segíthetünk) beletöltjük a fejekbe a juhtúrót, jó púposan, végül egy bacon szalonna csíkkal lefedjük a tetejüket.
Sütőben kb. 15-20 perc alatt, párolva megsütjük.
Rendkívül ízletes és könnyű vacsora.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GOMBÁK KÖNYVE - TÖLTÖTT GOMBÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.