Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BABGULYÁSOK 1.

2021.06.22

ARATÓGULYÁS
Hozzávalók:
4 füstölt köröm (kb. 6080 dkg), 25 dkg nagy szemű bab, 1 kisebb csomó zellerlevél, 1 babérlevél, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só, 20 dkg vegyes zöldség, 10 dkg zellergumó, 30 dkg burgonya, 3 dkg zsír, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál liszt, 1 kávéskanál pirospaprika, 2 evőkanál csipetke

Elkészítése:
A füstölt körmöket és a babot egy napig áztatom. A beáztatott babot, a feldarabolt körmöt bő vízben felteszem főni. Beleteszem a zellerzöldet, a babérlevelet, a zöldpaprikát, a paradicsomot és a sót. Körülbelül 1 óra főzés után teszem bele a hasábra vágott vegyes zöldséget, és a zellert, újabb 20 perces főzés után pedig a kis kockákra vágott burgonyát.
Végül kevés zsírból, finomra vágott vöröshagymából, lisztből, paprikából készített rántással sűrítem a gulyást, belefőzöm a csipetkét.
Tálalás előtt még egyszer felforralom.

BABGULYÁS 01.
Hozzávalók:
25 dkg szárazbab, 60 dkg marhalábszár vagy lapocka, 3-4 ek olaj, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott ek piros paprika, 1 paradicsom, 1 cső zöldpaprika, 1 csapott ek. Piros Arany krém és gulyáskrém, 20 dkg vegyes zöldség, só, 1 kiskanál cseresznyepaprikakrém

Elkészítése:
A babot az ételkészítés előtti este átválogatjuk, majd hideg vízbe áztatjuk.
A húst 1 centis kockákra vágjuk. Az olajon a fölaprított vöröshagymát a zúzott fokhagymával együtt megfuttatjuk. A húst hozzáadjuk, megpirítjuk, és a tűzről levéve a pirospaprikát is belekeverjük. A paradicsomot, meg a kicsumázott paprikát, apróra vágjuk, a húshoz adjuk és Piros Arany krémmel, gulyáskrémmel ízesítjük.
Egy kevés vizet aláöntve kis lángon pároljuk.
A lecsöpögtetett babot a kis kockára vágott vegyes zöldséggel együtt enyhén sós vízben, főzni kezdjük. Amikor a hús is és a bab is már majdnem puha, összeöntjük.
Annyi vízzel hígítjuk, amennyi levest szeretnénk kapni.
A cseresznyepaprikakrémmel ízesítjük, és teljesen puhára főzzük. Csipetkét is tehetünk bele.

BABGULYÁS 02.
Hozzávalók:
20 dkg nagy szemű szárazbab, 40 dkg marhalábszár, 25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, kis darabka zeller és karalábé), 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 púpozott teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése:
A megmosott és átválogatott babot előző este beáztatom. Másnap az áztatóvizet leöntöm, és 7,5 dl tiszta vízbe teszem.
Puhára főzöm. (Kuktában negyedannyi idő alatt megfő, mint hagyományos fazékban.) Míg a bab fő, a megmosott és leszárított húst kis kockákra vágom, a megtisztított zöldséget felkarikázom, a zöldpaprikát megmosom, kicsumázom és felszeletelem.
A paradicsomot vékony gerezdekre vágom. A megtisztított vöröshagymát finomra metélem, majd a felhevített olajon üvegesre fonnyasztom. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet, ezután pedig a tűzre visszatéve, ráteszem a húskockákat.
Állandó keverés közben fehéredésig pirítom, majd ráöntök 5 dl vizet.
Megsózom, megborsozom, és fedő alatt majdnem puhára főzöm. Ezután a főtt babot és a húst (mindkettő levével együtt) összeöntöm.
Zúzott fokhagymával fűszerezem, és a zöldséget is beletéve, készre főzöm. Legvégül teszem hozzá a paradicsomszeleteket, és éppen csak egyet forralva, lefedve hagyom pár percig, csak ezután tálalom.

BABGULYÁS 03.
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg marhahús, 20-25 dkg tarkabab, 6 dkg zsír vagy 2-3 evőkanál olaj, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, pirospaprika, a csipetkéhez 1 tojás, 6 dkg liszt, só

Elkészítése:
A több vízben megmosott babot leforrázzuk, leszűrjük, hideg vízzel felöntjük, és abban hagyjuk ázni reggelig, akkor újra leszűrjük, meleg vizet öntűnk rá, megsózzuk, beletesszük az összezúzott fokhagymát, a felvágott paprikát, paradicsomot és puhára főzzük.
A felaprított hagymát olajban aranysárgára pirítjuk, kevés pirospaprikát adunk hozzá, beletesszük a közepes kockákra vágott húst és fedő alatt, rövid lében puhára pároljuk.
Közben csak annyi vizet adunk hozzá, hogy a hús ne süljön le.
Ha a bab és a hús puha, összekeverjük, egyszer összeforraljuk, és csipetkét főzünk bele.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GULYÁSOK - BABGULYÁSOK
Szerző:


Szerkesztette és Illusztrálta


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.