Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BABGULYÁSOK 7.

2019.03.18

GULYÁSOK ÉS GULYÁSOK

Babgulyás füstölt csülökkel
Hozzávalók:
1 db füstölt csülök (kb. 80-100 dkg), 50 dkg tarkabab, 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 1 zeller, 1 csomó zöldség zöldje, 25 dkg burgonya. A rántáshoz: 1 fej közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, 3 evőkanál liszt. Só, bors, majoránna, kakukkfű, szurokfű, bazsalikom, borsikafű
A csipetkéhez:
1 tojás, csipet só, olaj, és annyi liszt, amennyit a tojás felvesz, ha kemény tésztát gyúrunk

  Elkészítése:
A babot és a füstölt csülköt előző este beáztatjuk. Utána az áztatóvízzel mindkettőt odatesszük főni. Amikor félig megfőtt a bab, beletesszük a karikákra vágott zöldségeket és a kockára vágott burgonyát, a füstölt csülköt kivesszük, és apró kockákra vágjuk, majd visszatesszük a levesbe, és tovább főzzük. Amikor majdnem megpuhult a bab meg a zöldségfélék és a csülök, ekkor kezdem fűszerezni. Először megsózom, teszek bele egy csipet kakukkfüvet, egy csipet szurokfüvet, bazsalikomot, majoránnát, borsikafüvet, borsot és zöldséglevelet. Ezután készítek, egy magyaros rántást (hagyma, fokhagyma, pirospaprika) és berántom. Csipetke tésztával gazdagíthatjuk, és készre főzzük.  

Babgulyás füstölt oldalassal
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg bab, 3 dkg só, 20 dkg gyökér, 30 dkg sárgarépa, 50 dkg zeller, 10 dkg hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg csipetke, 1 dl tejföl, 1 ek ecet, 50 dkg füstölt oldalas

  Előkészítése:
A babot előző este beáztatjuk. Enyhén sós vízben feltesszük főni, bezöldségeljük. Külön feltesszük az összevágott oldalast, amikor mindkettő félfőlésben van, összekeverjük, és csipetkével készre főzzük. Tejföllel, sóval, kevés ecettel ízesítjük. 

Babgulyás őzből vagy szarvasból
Elkészítése:
1,5 kg kockákra vágott húst és fél kg beáztatott babot egyszerre odateszek főni. Belekerül még 1-1 felkarikázott répa és gyökér is, valamint egy fej vöröshagyma egészben. Fűszerezem köménnyel és egy száraz cseresznye, vagy csöves paprika is beleugrik. Ha már félig főtt megsózom, és közben elkészítem a rántást is. Ezt 3-4 dl tejföllel és néhány kanálnyi forró lével feleresztem így kerül bele a bográcsba. Egyet fortyan és kész. Van, aki krumplival, van, aki nokedlivel szaporítja, ki hogy szereti.   

Babócsai babgulyás
Elkészítése:
A kellő mennyiségű tarkababot beáztatjuk, s puhára főzzük. Közben sertéshúsból pörköltet készítünk, és e kettőt összeöntjük. Igény szerint hagymát, fokhagymát, csípős paprikát, babérlevelet teszünk hozzá, és vékony rántás is kerül rá.   

Hácsi babgulyás gazdagon
Elkészítése:
A babgulyást egy kiló sertéscombból készítjük; két fej vöröshagymával, paprikával, borssal, sóval és babérlevéllel fűszerezzük. A babot már előző nap beáztatjuk. Amikor föltesszük főni a levest, teszünk hozzá zöldséget, sárgarépát, paprikát és paradicsomot is
. A kockákra vágott húsból pörköltet főzünk, és amikor elkészült, összeöntjük a bablevessel, és össze rottyantjuk. Ehhez a babgulyáshoz nem készül rántás, hanem csipetkét szaggatunk bele.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GULYÁSOK ÉS GULYÁSOK - BABGULYÁSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.