Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BABGULYÁSOK 8

2019.07.11

GULYÁSOK ÉS GULYÁSOK

HERESZNYEI BABGULYÁS
Elkészítése:
fél kiló tarkababot és egy kiló sertéshúst külön-külön megfőzünk, az utóbbit úgy, mintha pörköltnek készítenénk.
Összeöntjük, és hagymát, fokhagymát, csípős paprikát, babérlevelet teszünk hozzá.
A babgulyás mellé sörkiflit adunk.

KALOCSAI BABGULYÁS
Hozzávalók 15 személyre:
3 kg marhalábszár, 5 bögre tarkabab, őrölt paprika (édes és erős, ízlés szerint), 6 cső erős zöldpaprika, 6 fej hagyma, 3 db közepes sárgarépa, 2 db közepes gyökér, 1/2 csomag petrezselyemzöld, 5 db babérlevél, 3 g köménymag, 20 szem egész bors, 15 db kisebb paradicsom, só, kevés disznózsír

Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát a zsíron megpirítjuk, belekeverjük az apró kockákra vágott marhalábszárat.
A húst fehérre pirítjuk, majd vízzel felöntjük, sóval és őrölt paprikával ízesítjük.
Lassú tűzön zsírjára lesütjük.
A lesütött húst vízzel felöntjük (egy személyre kb. egy liter vizet számítva), hozzáadjuk a babot, a zöldségféléket és a fűszereket.
Lassú tűzön főzzük, a végén őrölt paprikával sűrítjük.

KÉTHELYI ŐZHÚSOS BABGULYÁS
Hozzávalók 5 személyre:
1 kg őzhús, 25 dkg szárazbab, 3 ek olaj, 2 fej vöröshagyma, 3 dkg Piros Arany, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek pirospaprika, só, bors, ízlés szerint, 1 dl vörösbor és szódavíz

Elkészítése:
A babot előző este beáztatjuk.
A vöröshagymát üvegesre sütjük, hozzáadjuk a Piros Aranyat és a paprikát.
Dinsztelés után belekeverjük az őzhúst, majd a szárazbabot.
Felöntjük szódavízzel, hogy lepje el, és sóval, borssal ízesítjük.
Teljes főzés előtt a bort is hozzáadjuk.
Tetszés szerint lehet hozzátenni csipetkét, legfeljebb 25 dekányit.

KÖCSÖGÖS BABGULYÁS
Hozzávalók:
1.5 l babgulyás, 60 dkg lángos-tészta

Elkészítése:
A babgulyást felmelegítem és 5-7 nagyobb leveses csészébe (köcsögbe) osztom.
A lángos-tésztából kis lángoskákat csinálok, és a csészékre tapasztom.
A sütőben addig sütöm, míg szépen meg nem pirul.
Próbálja ki egyszer vendégeit elkápráztatni a köcsögös babgulyással, a siker garantált!

MEXIKÓI HÚSOS BABGULYÁS
Hozzávalók:
2 evőkanál olaj, 2 fej hagyma vékonyan felszeletelve, 1 zöldpaprika kockákra vágva, 4 paradicsom hámozva, szeletelve, 40 dkg darált marhahús, 1-2 erős paprika, 1 csípet só, 1 kávéskanál cukor, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 5 dl főtt száraz bab

Elkészítése:
A forró olajban pároljuk meg a hagymát és a zöldpaprikát együtt. Ha már kezd pirulni, tegyük hozzá a darált húst, és fedő nélkül főzzük addig, amíg meg nem barnult.
Ekkor öntsünk rá 1,5 dl forró, tegyük rá a pirospaprikát, paradicsomot, 2 evőkanál hideg vizet, sót, cukrot, fokhagymát.
Befedve, takaréklángon pároljuk 1 óra hosszat, majd fedő nélkül 30 percig.
Ha túl sűrű hígítsuk forró vízzel. Végül tegyük hozzá a főtt babot és melegítsük össze.
Tálalhatjuk zöld salátával, de lehet spagettivel is köríteni.

TEJFÖLÖS BABGULYÁS ŐZBŐL
Hozzávalók 6 - 8 személyre:
1.5 kg őzhús, 25 dkg bab, 1 fej hagyma, 1 db petrezselyemgyökér, 1 db sárgarépa, 1 dl tejföl, 1 db csípős paprika, köménymag, nokedli, rántás, ecet, só

Elkészítése:
Megabáljuk az apróra vágott őzhúst, enyhén sós - ecetes vízben.
Feltesszük főni a húst és az előáztatott babot; hozzátesszük a karikákra vágott petrezselyemgyökeret és a sárgarépát, a paprikát, a kisebb fej vöröshagymát egészben, és egy csipetnyi köménymagot.
Amikor fő, akkor megsózzuk.
Eközben kevés nokedlit készítünk, beleszaggatjuk a levesbe.
Miután megfőtt, hozzáadjuk a rántást.
Amint újból felforr, levesszük a tűzről a kész levest.
Ezután készítek, egy magyaros rántást (hagyma, fokhagyma, pirospaprika) és berántom.
Csipetke tésztával gazdagíthatjuk, és készre főzzük.

Forrás:
GULYÁSOK ÉS GULYÁSOK - BABGULYÁSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.