Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GULYÁSOK ÉS GULYÁSOK - BABGULYÁSOK 6.

2019.02.23

GULYÁSOK ÉS GULYÁSOK

BABGULYÁS 11.(BEAN POTTAGE)
Hozzávalók:
25 dkg marhahús, 25 dkg tarkabab, 1-1 db sárgarépa, fehérrépa, vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 marék csipetke, 1-1 mokkáskanál pirospaprika és köménymag, 2 babérlevél, 1 mokkáskanál piros arany, só, 2 db burgonya
A tálaláshoz:
1 dl tejföl, fél csokor kapor

Elkészítése:
Az előző este beáztatott, majd másnap leöblített babot, a felkockázott húst, a zúzott fokhagymát, az apróra vagdalt vöröshagymát, a felkarikázott répákat a fűszerekkel együtt tegye fel főni két liter hideg vízben. Ha felforrt, akkor csökkentse a hőfokot, majd fedő alatt gyöngyözve főzze majdnem puhára.
Ekkor tegye hozzá a meghámozott és felkockázott burgonyát, valamint a csipetkét. Ha mindez készre főtt, húzza félre a melegről.
Hagyja hűlni tíz percet, majd a finomra vagdalt kaporral elkevert tejfölt keverőtálban fokozatosan hígítsa csomómentesre a főzőlével.
Közvetlenül tálalás előtt öntse a tejfölös keveréket az ételhez, és azonnal kínálja.

BABGULYÁS 12.
Hozzávalók:
60 dkg marhahús, legjobb a lábszárhús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, pár szem köménymag, 2 tojásnyi zsír, 1 kávéskanál színes paprika, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom vagy egy kanál lecsó, só, másfél bögre nagy szemű bab.
Levesbetétnek
1 tojásból és 4 púpozott evőkanál lisztből csipetke

Elkészítése:
A húst kockára vágjuk, megmossuk, lecsurgatjuk. A vöröshagymát apró kockára vágjuk, a felhevített zsírban kissé megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a színes paprikát és a köménymagot. Elkeverjük, és kevés vízzel fölengedjük. Ha zsírjára sült, hozzátesszük a húst, megsózzuk, és rövid lében pároljuk. Többször megkeverjük, és a levet szükség szerint pótoljuk. Ha majdnem készre főtt a hús, hozzáadjuk a darabokra vágott zöldpaprikát és paradicsomot vagy a lecsót. A babot külön főzzük, gyengén sós vízben. Ha puhára főtt, és a hús is megpuhult, a húst a babhoz öntjük.
Öntünk hozzá még annyi vizet, hogy kb. 2 és fél 3 liter legyen.
Felforraljuk, és közben elkészítjük a csipetkét. Ha kell, utána sózunk.
A babgulyást készíthetjük sertésoldalasból is.
A hagymát azonban csak egy tojásnyi zsíron pároljuk, és köménymag helyett egy fél babérlevelet teszünk bele.

BABGULYÁS 13.
Hozzávalók:
50 dkg sertéslapocka, 25 dkg füstölt hús, 30 dkg májbab, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, olaj, só, pirospaprika, 1 babérlevél, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 tojás, 2 evőkanál liszt, tejföl

Elkészítése:
A babot és a füstölt húst előző este kell külön vízbe áztatni. Másnap az olajon az apróra vágott hagymát üvegesre fonnyasztom, beleszórom a pirospaprikát, borsot, babérlevelet, feldarabolt paradicsomot, zúzott fokhagymát, és kissé felengedem. Egy kicsit újra forralom. Beleteszem a beáztatott babot és a felkockázott füstölt húst. Annyi vízzel hígítom, hogy ellepje. Ha a bab félpuha, akkor kerül bele a kockára vágott lapocka. Ezzel készre főzöm. Amikor kész, vízzel felengedem, újra átfőzöm, hogy ne legyen túl sok leve. A tojásból és a lisztből kemény tésztát készítek, és elcsipkedem, míg a leves fő.
A csipetkét a levesbe teszem, pár perc alatt megfő.
A zöldpaprikát karikákra vágom, és tálaláskor a gulyásra szórom.
Tejfölt külön kínálok mellé.

BABGULYÁS BELSŐSÉGGEL
Hozzávalók:
35 dkg marhaszív, 35 dkg marhavese, 20 dkg marhatőgy, 6 dkg zsír,20 dkg hagyma, 1 dkg fokhagyma, 2 dkg paprika, 2 g köménymag, 1 g majoránna, 2 dkg só, 25 dkg szárazbab, 15 dkg zöldpaprika, 15 dkg paradicsom A csipetkéhez: 6 dkg liszt, 1 tojás

Elkészítése:
A belsőséget 1,5 cm nagyságú kockákra vágjuk, és hasonlóan készítjük, mint a bográcsgulyást.
A burgonya helyett babot teszünk bele, amit külön megfőzünk, és a hús megpuhulása után keverjük a gulyáshoz.
Külön főzött csipetkével tálaljuk.

BABGULYÁS BERCI MÓDRA
Hozzávalók 8 személyre:
80 dkg marhalábszár, 4 evőkanál olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1-1 paradicsom és paprika, 40 dkg szárazbab, 50 dkg burgonya, 2-3 gerezd fokhagyma, 2-3 babérlevél, só

Elkészítése:
A babot előző este beáztatjuk. A fölforrósított olajon üvegesre pirítjuk a fölaprított vöröshagymát. Beletesszük a kockára vágott húst, pirospaprikával meghintjük, átforgatjuk, kevés vízzel fölöntjük. Hozzáadjuk a cikkekre vágott fokhagymát, babérlevéllel és sóval ízesítve, lassú tűzön a húst félpuhára főzzük.
Ekkor beleszórjuk a babot, a kockára vágott zöldséget és annyi vizet adunk hozzá, hogy bőven ellepje.
Amikor a hús megpuhult, beledobjuk a felkockázott burgonyát, és lassan rotyogtatva készre főzzük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:

Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.