Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KRUMPLIS GULYÁSOK 4

2019.08.02

GULYÁSOK ÉS GULYÁSOK

Bográcsgulyás 08.
Hozzávalók:
50 dkg marhahús, 5 dkg zsír, 80 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, pirospaprika, só, paradicsom, zöldpaprika, erős paprika, fokhagyma, gulyáskrém, Piros arany, magyaros fűszerkeverék, csipetke, csontlé.

Elkészítése:
A húst 2 cm-es kockákra vágom. A hagymát a zsíron megdinsztelem, majd a húst hozzáadom. 20-25 percig sütöm, ez után annyi csontlét öntök hozzá, hogy a húst ellepje. Forrás után fűszerezem. Amikor a hús már majdnem puha, csontlével bőven felengedem. (A bográcsgulyás főleg a sűrűségében különbözik a gulyáslevestől.) Kockára vágott burgonyát teszek bele, amellyel csendesen tovább főzöm.
Befejezés előtt néhány perccel, csipetkével gazdagítom.

Bográcsgulyás 09..
Hozzávalók:
Fél kg szarvas-lábszár, 80 dkg burgonya, 5 dkg zsír, vagy olaj, 2 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 ek házi paprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 cseresznyepaprika, 1 zellerlevél, 1 sárgarépa, 1 zöldség, köménymag, kevés majoranna, só, csipetke egy tojásból.

Elkészítés:
A zsírban aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, majd belekeverem a felkockázott húst. Sózom, majd időnként kevergetve saját levében pörkölöm. Mikor zsírjára sült rászórom a paprikát és egy kevés vizet, beleteszem a cseresznyepaprikát. Rászórom a köménymagot, valamint a majoránnát és állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, félpuhára párolom. Ekkor belekarikázom a sárgarépát, a zöldséget, belekockázom a krumplit, a zöldpaprikát, a paradicsomot és beleteszem a zúzott fokhagymát.
Felöntöm kb. 2 liternyi vízzel, és majdnem puhára párolom.
Mikor a krumpli majdnem megpuhult, beleteszem a csipetkét, amellyel még kb. 10 percig főzöm.
Petrezselyemzölddel megszórva forrón tálalom.

Bográcsgulyás 10..
Hozzávalók 10 személyre:
1 kg marhalábszár 10 dkg zsír, 30 dkg tisztított vöröshagyma 70 dkg rózsaburgonya, 2 gerezd fokhagyma, 2 db csemege zöldpaprika, 1 db csemege paradicsom, 1 2 csokor metélőhagyma, 1 csokor friss zellerzöld 2,5 l csontlé, 10 adag házi csipetke, ízlés szerint só, kalocsai csípős fűszerpaprika, köménymag.

Elkészítése:
A marhalábszárat az inaktól megtisztítjuk, majd apró kockákra vágjuk kb. egyszer egy centisre, jól megmossuk, félretesszük. Finomra vágott vöröshagymát zsíron aranysárgára pirítunk, hozzáadjuk a finomra zúzott fokhagymát és köménymagot. Meghintjük kalocsai csípős fűszerpaprikával, hozzáadjuk a megmosott, összevágott marhalábszárat, sózzuk, és nyílt lángon pörköljük, mint a marhapörköltet. Időnként adunk hozzá egy kevés csontlevet, majd fedő alatt tovább pörköljük.
A rózsaburgonyát meghámozzuk, jól megmossuk, apró kockára vágjuk, hasonlóan, mint a marhalábszárat. Mikor a marhahús megpuhult, hozzáadjuk a rózsaburgonyát és a kockára vágott csemege zöldpaprikát, paradicsomot, valamint a csokorba kötött zellerzöldet. Felengedjük csontlével, és készre főzzük. Házilag készített csipetkét adunk hozzá.
Tálalása:
Tálaláskor a zellerzöldet eltávolítjuk, finomra vágott metélőhagymával megszórjuk és forrón tálaljuk.

Bográcsgulyás 11.
Hozzávalók:
60 dkg marhalábszár, 60 dkg burgonya, 6 ek olaj, 1 db vöröshagyma, 1 db paprika, 1 db paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika, Piros arany krém, köménymag, só..
Elkészítés:
A húst megmossuk, lecsöpögtetjük, majd apró kockákra vágjuk. A felaprított hagymát olajon pirítjuk, beletesszük a húst, pirospaprikát és kevés vízzel fehéredésig sütjük, ízlés szerint fűszerezzük, és vizet öntünk alá. Fedő alatt kis láng fölött pároljuk. Amikor a hús majdnem puhára főtt, beletesszük a kockára, vágott burgonyát, paradicsomot, paprikát. Tálalás előtt csipetkét szaggatunk bele.

Bográcsgulyás 12..
Hozzávalók:
bő 80 dkg marhalábszár hús, 1-2 nagy fej vöröshagyma, 6 dkg zsír, 1 késhegynyi fokhagymakrém, 2 csipet köménymag, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 zellerlevél, 1 púpozott evőkanál pirospaprika, 60 dkg tisztított krumpli, 2 evőkanál száraz csipetke, só.

Elkészítés:
Először vastagon kizsírozzuk a bográcsot, majd rétegesen beletesszük a kockára vágott húst, az összevágott hagymát, a fokhagyma krérnmel, köménymaggal rétegenként ízesítjük. A tetejére tegyük a zöldpaprikát, a paradicsomot és a zeller zöldet. Sózzuk meg és gyakori rázogatás vagy keverés mellett közepes láng felett, pirítsuk zsírjára a húst. Ezután hintsük meg paprikával és kb. 2 liter vízzel öntsük fel. Nagy lánggal főzzük tovább. Amikor a hús félig megpuhult, tegyük bele a kockára vágott krumplit és a száraz csipetkét.
Ha szükséges, még annyi vizet öntünk rá, hogy kétujjnyira ellepje az ételt.
Nagy lánggal főzzük készre.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - KRUMPLISGULYÁSOK
Szerző:
A receptek fordításában közreműködött:
Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Fidel Benitez Corales, Józef Tita Protasiewicz,
Klement Diana és Szabó Béla
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.