Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KRUMPLIS GULYÁSOK 6.

2019.12.03

GULYÁSOK ÉS GULYÁSOK

Bográcsgulyás Nándi módra
A szombaton főzött receptjénél alkalmazott mennyiségek 12-15 emberre értendők.
Elkészítése:
Az előkészületek után először az apró kockákra vágott füstölt szalonna került bele a bográcsba.
(én a maximum kétujjnyi változatot szeretem, amit a következőképpen vágok föl: először egyik irányban sűrűn bevagdalom a bőrig, majd 90 fokkal elfordítva megismétlem ezt. Ezután oldalra fordítom a delikvenst, és így könnyedén lemetélem az apró szalonnakockákat. Sokkal egyszerűbb a darabolás, és a zsírt is könnyebben adja ki magából.)
Miután kiizzadta zsírját belekerült 6 fej vöröshagyma apróra vágva, kevéssel később 3 édes és két csípős paprika karikára vágva.
Laza pirítgatás után belekerült 3 ek pirospaprika majd szaporán követte őt a kockára vágott 1,5 kg marhahús az utolsó vízzel együtt.
Addig maradt így csöndes pirulásban, míg elfőtte a levét.
Ekkor jött egy guriga zeller, 3 dundi répa,3 karcsúbb gyökér kockára vágva, és rövid együtt pirongatás után kellő mennyiségű - kb.2-3 liter- víz.
Mikor a víz fölforrt már csak lustább tűzzel főztem tovább.
Közben belekerültek a fűszerek:
só, fehérbors, borsikafű, petrezselyem, zsálya, egy-egy tubus gulyáskrém és piros arany.
Csöndes és borozós beszélgetéssel töltöttünk el vagy 1,5 órát, persze eközben ügyelve az egyenletes tűzre.
Lassan, amikor úgy éreztem, - főként egy kóstolást követően - hogy a hús félig megpuhult így belekerült vagy 1,5 kg kockára vágott krumpli.
Kissé sótlannak érezvén még egy utolsó igazítást végeztem az ízhatáson aztán már csak a borok hőfokára, és kellő mennyiségére kellett figyelnem.

A szerkesztő megjegyzése az elkövetkezendőkre!
Bár alapvetően a "krumpligulyás" receptjeit igyekszem közkinccsé tenni, azonban azokból csak - szinte kivételes esetben - hiányzik valami húsféle. S talán nem is haszontalan, ha a nyájas olvasóvalamennyire is képbe kerül, ha gulyásról beszélünk, hány fajta gulyásrecept létezik. Mondom én ezt, a teljesség igénye nélkül.

A bográcsgulyás változatai
Alföldi és szegedi gulyás

Elkészítése:
A burgonyát 700 g-ra csökkentjük, ugyanakkor 250 g kis kockára vágott, vegyes zöldséget is adunk hozzá.
Csipetke nélkül tálaljuk.

Babgulyás
Elkészítése:
Elhagyjuk a burgonyát és a köménymagot. Elkészítése:
A hússal egyidejűleg 350 g száraz babot is belefőzünk.

Birkagulyás
Elkészítése:
Vegyünk 1,5 kg csontos birkahúst: szegyet, lapockát, nyakat, lábszárat és belső részt. Elkészítése:
Befejezés előtt vörösborral ízesítjük.

Csángó gulyás
Elkészítése:
Burgonya helyett 600 g savanyú káposztával készül. Csipetke helyett 60 g rizst főzünk bele, és tálalás előtt 2 dl tejfölt adunk hozzá.

Kolozsvári gulyás
Elkészítése:
Elhagyjuk a csipetkét, burgonyából is csak 600 g-ot veszünk, viszont cikkekre vágott fejes káposztát adunk hozzá.
Fokhagyma helyett majoránnával ízesítjük.

Likócsi sertésgulyás
Elkészítése:
Kevesebb zsírral, sertéshúsból készül, a végén tejföllel, kevés citromlével ízesítve, csipetke helyett finommetélttel.

Szerb gulyás
Csipetkét nem teszünk bele, burgonyából is csak 600 g-ot, viszont 600 g kisebb cikkekre vágott kelkáposztát adunk hozzá.

Csipetke 01.
Hozzávalók:Elkészítése:
4 ek liszt, 1 tojás, 1mk só

Elkészítése:
A felvert tojást, a lisztet és a sót 5 percig kemény tésztává gyúrjuk. Ujjunkkal kétszer két cm-es, fél cm vastagságú darabonként szaggatjuk a levesbe, tíz perccel a tálalás előtt.

Csipetke 02.
Hozzávalók
80 g liszt, 1 db tojás, só

Elkészítése:
A lisztből és a tojásból (víz nélkül) kemény tésztát gyúrunk. Meglisztezett deszkán kb. 1 mm vastagságúra nyújtjuk, majd lisztes kézzel szabálytalan alakú, kb. kisujjkörömnyi darabkákat csipkedünk belőle. Forrásban lévő leveshez adjuk. Akkor kész, ha feljön a leves tetejére, kb. 2-3 perc.

Brokkolis szarvasgulyás
Hozzávalók: 1 kg szarvashús / bármelyik csont nélküli részét felhasználhatjuk/5 dkg zsiradék, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kanál pirospaprika, só, köménymag / egész /, majoránna, ízlés szerint, 30 dkg brokkoli, 40 dkg burgonya, 1 csokor friss bazsalikom, 1 kanál liszt, 3 dl tejföl,

Elkészítése:
Csipetke: 1 tojás, 2 kanál liszt.

Elkészítése:
A húst jól megmossuk, és apró kockára vágjuk.
A zsiradékot felforrósítjuk és megpirítjuk benne az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát. Hozzáadjuk a pirospaprikát, majoránnát, egész köményt, őrölt borsot, végül a húst. Állandó keverés mellett pirítjuk, majd felengedjük hideg vízzel, amennyi ellepi.
Sóval ízesítjük, és fedő alatt puhára pároljuk. Mikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, a rózsáira szedett brokkolit és az aprított friss bazsalikom levelet.
Készre főzzük.
A 3 dl tejföl és 1 kanál liszt keverékével behabarjuk. 1 tojásból, 2 kanál liszttel csipetkét készítünk, és a kész gulyáshoz adjuk.
Aki hosszabb lével szereti, az elején több vizet tölt hozzá.
Forrón tálaljuk.

Burgonyagulyás
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 3 fej vöröshagyma, 5 dkg margarin, 3 dkg liszt, 6 dl tej, 30 dkg füstölt kolbász, 3 ek fehérbor, só, bors, szerecsendió, petrezselyemzöld

Elkészítése:
A burgonyát héjastól megfőzzük, majd ha kihűlt, feldaraboljuk.
Az apróra vágott hagymát megpirítjuk a margarinon, megszórjuk liszttel, és felengedjük a tejjel.
Kevergetve felforraljuk.
Hozzáadjuk a burgonyát és a kockára vágott kolbászt.
A fűszerekkel, majd a fehérborral ízesítjük, és meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel.

Burgonyagulyás román módra
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 2 kis fej vöröshagyma, 5-6 zöldpaprika, 25 dkg paradicsom, 1 evőkanál olaj, 3-4 evőkanál tejföl, 1 gerezd fokhagyma, zöldpetrezselyem, kapor, só ízlés szerint.

Elkészítése:
Az összevágott és olajban megpirított hagymára rátesszük a kockákra vágott nyers burgonyát.
Sózzuk, borsozzuk.
A zöldpaprikát megtisztítjuk, csíkokra vágjuk, és ugyancsak a lábasba tesszük.
Fél liter vizet öntünk bele, és pároljuk. 10 perc múlva hozzáadjuk a felvágott paradicsomot és az apróra vágott fokhagymagerezdet.
Füstölt kolbászdarabokat is tehetünk hozzá.
Ha kész, tejfölt keverünk bele, és megszórjuk zöldpetrezselyemmel vagy kaporral.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - KRUMPLISGULYÁSOK
Szerző:


A receptek fordításában közreműködött:
Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Fidel Benitez Corales, Józef Tita Protasiewicz,
Klement Diana és Szabó Béla
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.