Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÜMÖLCSLEXIKON - ÁFONYÁS RECEPTEK 1.

2017.03.12

GYÜMÖLCSLEXIKON

A fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó gyümölcstermő növény.

Termését és levelét a népi gyógyászat is felhasználja.

Népies nevei:
- havasi meggy,

- boronyica,
- havasi meggykoró,
- kakojza, kukajsza,
- kokojza,
- molabogyó,
- afinya.

Előfordulása, termőhelye
Magyarországon a Sopron környéki és Vas megyei erdőkben, kisebb állományokban fordul elő.
Az erdélyi havasok jellegzetes gyümölcse.
A Felvidéken is gyakori.
Borsó nagyságú, hamvaskék termése (Myrtilli fructus) a vadas ételek híres ízesítője.
Savanyú talajú tölgyesek és bükkösök lakója, de behúzódik az ültetett fenyvesek szélére is.
A sekély, savanyú talajú erdőkben általában csoportosan-tömegesen jelenik meg.


Megjelenése
Alacsony növésű (30–60 cm), gazdagon elágazó félcserje. Legyökeresedő ágai, hajtásai szögletesek, zöldes színűek, akár ezer négyzetméteres kolóniák is hajthatnak egyetlen tőről. Levelei tojásdadok, kihegyezettek, finoman fűrészesek, kopaszak. Virágai rózsaszínnel futtatottan zöldes színűek, levélhónaljakból fejlődnek, áprilistól júniusig nyílnak. A gömbös, korsó alakú párta halvány zöldes-vörös, az érett bogyó gömbös, feketéskék, hamvas.
A faiskolákban nemesített változata nagyobb bogyókat terem. A humuszban gazdag, savanyú kémhatású, vízzel közepesen ellátott talajt szereti. A kert félárnyékos részeinek szép dísze is lehet.
Bogyója gyümölcssavakat, cukrot, pektint, cseranyagot, vitaminokat, flavonoidokat (főleg antociánokat), arbutint, sok vasat, A-, D- és C-vitamint tartalmaz.

Felhasználása
Érett fekete áfonyabogyók


A teljesen beérett bogyókat augusztusban és szeptemberben szedik.
Szedésre optimális napszak a délután, száraz, meleg napokon.
Gyümölcse közkedvelt
- lekvár; - gyümölcslevesek, - gyümölcssaláták alapanyaga, - sütemények ízesítője, tölteléke.

Az őz, nyúl, szarvas, vaddisznó elkészítésénél pikáns, közkedvelt íze miatt nélkülözhetetlen.
Ezekhez az ételekhez kompót, mártás, saláta, vagy dzsem formájában tálalhatjuk.
Nemcsak zamata különleges, de értékes tápanyagokat is tartalmaz.
Gyümölcsbornak, likőrnek, szörpnek vagy teának elkészítve is nagyon jó hatású abélflórára, mert ellenállóvá teszi a bél nyálkahártyáját az emésztési zavarokkal, krónikus bélhuruttal, bélfertőzésekkel, hasmenéssel szemben, és a szájbetegségeknél is jó szolgálatot tesz.
Beszámolók szerint a második világháborúban a brit pilóták az éjszakai bevetések előtt marokszám ették a fekete áfonyát, ugyanis a benne rejlő anyagok segítik a retinasejtek gyors regenerálódását. Ma a gyógyszertárakban kivonata kapható.
A hasmenés, fogínygyulladás régről ismert gyógyszere.
A levéből főzött tea epe- és hólyagbetegségek orvossága, vesetisztító.
Levele cukorbajra jó, akár nyersen is.
Nagyobb mennyiségben akár fájdalmas gyomorösszehúzó hatása lehet.

Rokon fajok
- Vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea)
- Tőzegáfonya (Vaccinium oxycoccus)

Összetéveszthető

Hamvas áfonya

 

Hasonlít a hamvas áfonyához (Vaccinium uliginosum), melynek azonban virágai rövid oldalhajtásokon ülnek, levelei ép szélűek, kékeszöldek. A bogyói gyümölcshúsa zöldes, enyhén mérgező.

Jegyzetek
- a b Vadgyümölcsök. In Magyar néprajz nyolc kötetben: II. kötet: Gazdálkodás. Főszerkesztő: Paládi-Kovács Attila. Lektor: Andrásfalvy Bertalan. Készült a MTA Néprajzi Kutatóintézetében. Budapest: Akadémiai Kiadó. 2001. 23. o. ISBN 9630578018 Hozzáférés: 2016. ápr. 13. (HTML), mek.niif.hu
- Paládi-Kovács Attila: A régi Torna vármegye és néprajzi jellege. A Herman Ottó Múzeum Évkönyve. Kiadja a miskolci Herman Ottó Múzeum, 33–34. sz. (1996) 198., 204 (193–209). o. Hozzáférés: 2016. ápr. 13. (PDF), Elektronikus változat az epa.oszk.hu oldalán
- a b c Rudi Beiser: Teák gyógynövényekből és gyümölcsökből. Gyűjtés, elkészítés és fogyasztás. Budapest, Sziget Könyvkiadó, 2013, 34. oldal. ISBN 978-615-5178-07-8

Külső hivatkozások
- Wiktionary-logo-hu.svg
- Nézd meg a fekete áfonya címszót a Wikiszótárban!
- Az áfonya gazlap.hu
- Fekete áfonya
- Az áfonya értékei tuja.hu
- Az áfonya metszése
- A fekete áfonya

Kapcsolódó szócikkek
- Gyógytea
- Házipatika
- Gyógynövények

Kategória:
- Áfonyák
- Növényfajok
- Évelők
- Cserjék
- Gyógynövények
- Gyümölcsök
- Magyarországon őshonos növények


ÁFONYÁS KACSA
Hozzávalók:
1 kicsi pecsenyekacsa, 2 evőkanál szárított áfonya, 2 db nagy, borízű alma, 2 dl vörösbor, 1 teáskanál majoránna, ízlés szerint só és kevés cukor

Elkészítése:
A kacsát megtisztítom, belsejét kiöblítem és lecsöpögtetem. Majoránnával és sóval belülről bedörzsölöm, kívülről a bőrét sűrűn bevagdosom. A vájatokat sóval megkenem, majd tepsibe teszem a szárnyast. Aláöntök egy pohár vizet, alufóliával szorosan befedem, és előmelegített, forró sütőben megpárolom. Ha a hús megpuhult, kiemelem a tepsiből és feldarabolom. Zsíros levét leszűröm, a húsokat visszateszem a tepsibe. Míg a kacsa sül, elkészítem az áfonyamártást: a száraz bogyókat tiszta és “kiszellőztetett” kávédarálón ledarálom, majd kis lábosba teszem. Ráöntöm a vörösbort, és addig forralom, míg a felére befő, illetve sűrű lesz a lé. Ezután az almákat meghámozom, kicsumázom, és almareszelőn lereszelem. Az almareszeléket hozzáadom az áfonyás borhoz, ízesítem sóval, kevés cukorral, majd a sűrű krémmel bekenem a bőrével felfelé fektetett kacsadarabokat. Fedő nélkül, forró sütőben addig pirítom, míg pirosas-barna nem lesz a teteje. Rendkívül finom ízt kap a karamellizálódott mártástól. Gőzben párolt karfiolrózsákkal, kelbimbóval és apró karottákkal kínálom.
Aki nem szereti a zöldségköretet, adhat hozzá petrezselymes párolt rizst is.

ÁFONYÁS ŐZMEDALION
Hozzávalók:
80 dkg őzhús, 2 dl tejszín, 10 dkg áfonyadzsem, 4 fürt ribizli, 4 szelet kenyér, fél dl portói bor, 4 dkg vaj, 4 szem borókabogyó, őrölt bors, só

Elkészítése:
Futtassuk meg a vajban az összezúzott borókát, majd pirítsuk benne a hússzeleteket, oldalanként 4-5 percig. Sózzuk, borsozzuk, és öntsük rá a bort. Amikor a bor elpárolgott és a hús is puha, vegyük ki, és hagyjuk hűlni. A hús levéhez keverjük hozzá a dzsemet meg a tejszínt, és főzzük sűrűre. Tálaláskor tegyünk a kenyerekre 2-2 szelet húst, öntsük rá a szószt, és díszítsük ribizlivel.

 

ÁFONYÁVAL ÉS GESZTENYÉVEL TÖLTÖTT PULYKAMELL
Hozzávalók 4 személyre:
4 pulykamell filé, 2 evőkanál vaj, 1 evőkanál cukor, 3 dl áfonya-lé, 1 nagy marék áfonya, só, bors
A töltelékhez:
1 nagy fej hagyma apróra vágva, 2 evőkanál vaj, 1/2 kg darált pulykahús (lehet disznó is), 20 dkg zsemlemorzsa, 20 dkg hámozott gesztenye apróra vágva, 1 marék aszalt áfonya, 1 teáskanál apróra vágott friss kakukkfű, 2 teáskanál apróra vágott friss zsálya, 1 tojás

Elkészítése:
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Vajazz ki egy kisebb hosszúkás, mély formát. A töltelékhez kicsit pirítsd meg a hagymát a vajon, majd keverd hozzá a darált húst és a zsemlemorzsát, és együtt süsd 2-3 percig folyamatos keverés mellett. Add hozzá a gesztenyét, az aszalt áfonyát, a kakukkfüvet és a zsályát. Jól keverd el, sózd, borsozd ízlés szerint. Vedd le a tűzről, és amikor kicsit kihűlt, keverd vele a felvert tojást. Kanalazd a formába, és tedd a sütőbe egy órára, míg a teteje aranybarnára nem sül.
A pulykamelleket vágd félbe, sózd, borsozd, majd a vajon süsd mindkét oldalán barnulásig (ezt valószínűleg két adagban kell tenned). Add hozzá a cukrot és az áfonyalevet, fedd be, és párold kis lángon 15 percig. Add hozzá az áfonyákat is, és főzd még 5 percig, vagy amíg a pulyka átfő és megpuhul. Vedd ki a tölteléket a sütőből és vágd nyolc vastag szeletre. Minden tányérra helyezz két szelet tölteléket, majd rá a pulykamelleket.
Az áfonyaszószt forrald még öt percig, hogy kicsit besűrűsödjön, majd öntsd a pulykaszeletekre.
Zöld-körettel tálald. .

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A PITÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.