Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÜMÖLCSLEXIKON - ÁFONYÁS RECEPTEK 3.

2017.05.27

GYÜMÖLCSLEXIKON

ALMÁVAL ÉS ÁFONYÁVAL TÖLTÖTT PULYKA
Hozzávalók:
1 db 3 kg-os bébi pulyka, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 db nagyobb alma, 15 dkg áfonya, 15 dkg zsemlemorzsa, 1 csokor petrezselyem, 3-4 szál zeller, 1 evőkanál kakukkfű, 1 db tojás, szükség szerint só és őrölt bors
A sütéshez:
5 dkg vaj

Elkészítése:
A meghámozott kicsumázott almát kockázza apróra, a petrezselymet, a zellert és a kakukkfüvet vagdalja finomra. Az összes többi hozzávalóval együtt kézzel alaposan dolgozza össze simává. Tegye felhasználásig hűtőszekrénybe. A kívül belül sóval bedörzsölt pulykát mellével lefelé, fektesse megfelelő tepsibe. Kenje meg a vajjal, majd fóliával letakarva tolja a 220 fokra előmelegített sütőbe. Fél óra múlva fordítsa meg a madarat, és süsse tovább három órán keresztül. Ekkor vegye ki a sütőből, s amikor kissé kihűlt, töltse bele a kikevert tölteléket. Fólia nélkül tegye vissza a 200 fokra csökkentett hőfokú sütőbe.
Időnként saját levével locsolgatva, bő 30 perc alatt süsse ropogós pirosra.

ARAB TÖLTÖTT PULYKA
Hozzávalók:
1 db 2,5 kg-os pulyka, 3 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg rizs, 2 db sárgarépa, 1 citrom leve. 2 dl víz, 1/4 kk. kapor, 6 ek. vaj, 2 db paradicsom, 5 dl vörös bor (nem meginni ám!), 1 ek. fekete ribizli (vagy ribizli-áfonya keveréke), lekvár. 1/4 kk. bazsalikom, só, bors, majoránna

Elkészítése:
A tisztított pulykát néhány napig hűtőben tartjuk. Kívül-belül besózzuk, belsejét majoránnával beszórjuk. Nagy edénybe tesszük, citromos vizet öntünk alá, és mellé teszünk 4 ek vajat, 2 hagymát, a fokhagymát, apróra vágott kaprot, a lereszelt sárgarépát. Fedő alatt kb. 20 percig, ha szükséges, még kevés víz hozzáadásával pároljuk. Amikor forrni kezd, áttesszük közép-meleg sütőbe, és gyakori locsolgatás közben többször megfordítjuk. Amikor megbarnul (kb. 1 óra), kivesszük a sütőből, leöntjük a pecsenyelevet, és helyette ráöntjük a vörös bort. A pulyka apróra darabolt máját, szívét 5 percig pároljuk vajon. A megmosott rizsre öntsünk forró vizet, hagyjuk kihűlni, és hideg vízzel öblítsük le! A maradék hagymát a maradék vajon pároljuk üvegesre, keverjük össze a rizzsel, lassú tűzön még 10 percig pároljuk. Ekkor ráöntjük a pecsenyelevet, sózzuk (de óvatosan!), borsozzuk, beletesszük a ribizli lekvárt, bazsalikomot. Fedő alatt addig pároljuk, míg a folyadék el nem főtt, a rizs meg nem puhult. Ekkor összekeverjük a májjal, és megtöltjük vele a pulykát. Tegyük vissza a nem túlságosan forró sütőbe kb. fél órára, öntsünk alá kevés vizet, közben locsolgassuk a levével
Sütés után, legalább 10 percig pihentessük!
Macerás, de nagyon finom.
Én a töltelékbe jó sok darabolt, nem pirított mandulát is szoktam tenni, a lekvár helyett - ha nincs itthon, 5-6 rumba áztatott aszalt szilvát vékony szeletekre vágva.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

 

Forrás:
GYÜMÖLCSLEXIKON - ÁFONYÁS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.