Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÜMÖLCSLEXIKON - ALMÁS RECEPTEK 5.

2017.04.08

GYÜMÖLCSLEXIKON

Diós saláta
Hozzávalók:
1 kemény, friss fej saláta, 2 db savanykás, aromás alma, 1 nagy narancs, 5 dkg durvára darált dióbél, 2 dl majonéz, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 teáskanál mustár, só (ízlés szerint).

Először a mártást készítjük el: a majonézbe belekeverjük a dió felét, a törött fehér borsot, a mustárt és sót. Az almát megmossuk, de nem hámozzuk meg, csak a magházát távolítjuk el. Nagyon vékony csíkokra vágjuk, és azonnal belekeverjük a majonézes mártásba, hogy ne legyen ideje megbarnulni. A narancsot meghámozzuk, és először karikákra, majd a karikákat kis kockákra vágjuk. Hozzáadjuk az almához. Utoljára tesszük bele a megmosott, szárazra törülgetett és csíkokra metélt fejes salátát, majd az egészet jól átforgatjuk és lefedjük. Hűtőszekrénybe rakjuk egy-két órára.
Ha nem rögtön fogyasztjuk, akkor a fejes salátacsíkokat érdemes külön hűtve tárolni, és csak az asztalon összekeverni, így friss, ropogós marad.

Esztergomi almás zserbó
Hozzávalók:
Tészta: 3 db tojás, 50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1,5 dl tej, 3 dkg élesztő, csipetnyi só. Töltelék: 70 dkg alma, 25 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, 20 dkg sárgabaracklekvár. Máz: 10 dkg vaj, 3 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál porcukor.

Elkészítés:
Az élesztőt kevés langyos tejben a cukorral és 1 evőkanál liszttel megfuttatjuk. A sóval elkevert lisztet a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a felvert tojást, a megfuttatott élesztőt, majd a maradék tejjel összegyúrjuk, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. A tésztából három cipót formálunk, és egy órán át, pihentetjük. Az almát megmossuk, meghámozzuk, és lereszeljük. Hozzáadjuk a porcukorral elkevert darált diót, és alaposan összekeverjük. Az egyik cipót tepsi nagyságúra nyújtjuk, és kikent, kilisztezett tepsibe tesszük. Megkenjük a lekvár felével, ráhalmozzuk a töltelék felét, elegyengetjük, ráhelyezzük a másik kinyújtott lapot, és ezt is megkenjük a maradék lekvárral, majd a töltelékkel.
Ráfektetjük a harmadik lapot, enyhén lenyomkodjuk, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőbe téve közepes hőmérsékleten megsütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZEIK

 

 

Forrás:
RECEPTEK ALMÁVAL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.