Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÜMÖLCSLEXIKON - ALMÁS RECEPTEK 6.

2018.10.18

GYÜMÖLCSÖS RECEPTEK

Égő jonatán palacsinta
Hozzávalók:
palacsintatészta 10 adag (20 db), liszt 35 dkg, tojás 3 db, só 2 dkg, cukor 5 dkg, tej 6 dl, zsír 15 dkg, palacsinta 20 db, alma 150 dkg, kristálycukor 20 dkg. fahéj (őrölt) 1 g. Zsemlemorzsa 10 dkg, mazsola 5 dkg, vaníliás cukor 5 g, tej 5 dl. tojás sárgája 3 db, cukor 20 dkg, liszt 5 dkg, vaj 5 dkg, Casinó rum 5 cl

Édes palacsintatésztát készítünk, közben a jonatán almát megdinszteljük, fahéjjal, cukorral, mazsolával együtt Ezzel a töltelékkel megtöltjük, csoki mártással leöntjük.
Kívánság szerint flambírozzuk.

Felvidéki pikáns gombócleves
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg marhacsont, 8 dkg sárgarépa, 8 dkg gyökér, 5 dkg kelkáposzta, 5 dkg karalábé, 3 dkg zeller, 3 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 dkg Suller só, 2 dl tejföl, 3 dkg finomliszt, 4 dkg Héra főzőmargarin, fél citrom, 1 késhegynyi tárkony
A gombóc hozzávalói:
10 dkg sertés apróhús, 5 dkg marha apróhús, 5 dkg füstölt kolbász, 5 dkg császárszalonna, 30 dkg burgonya, 1 dkg Suller só, 1 db tojás, késhegynyi őrölt bors

A marhacsontot leforrázzuk és hideg vízbe téve, zöldségelve tartalmas csontlevest főzünk. A levest ízesítjük sóval, fűszerezzük őrölt borssal. A Hérát felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet, és világos rántást készítünk, amelyet hideg vízzel kikeverünk. A húslevest szűrön leszűrjük, majd újra felforraljuk és besűrítjük a kikevert rántással. A tejfölt kikeverjük egy kevés levessel, majd a leveshez adjuk, és takaréklángon felforraljuk. A sertés és marha apróhúst, a kolbászt, a szalonnát finom tárcsán ledaráljuk. A megtisztított burgonyát lereszeljük, levét kinyomkodjuk, és a húshoz adjuk. A húst kevés sóval, borssal fűszerezzük, tojást adva hozzá jól összedolgozzuk. Ha nagyon lágy, kevés lisztet adunk hozzá.
Nedves kézzel apró gombócokat formázunk.
Ha a gombóc megfőtt, a levest ízlés szerint utánízesítjük, tárkonylevelet szórunk bele, és citromlével savanykássá ízesítjük.

Flódni
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 60 dkg cukor, 3 tojássárgája, kb. 7 dl bor, l kg alma, 20 dkg darált dió, 20 dkg darált mák, l üveg szilvalekvár, l csomag mazsola, l szelet reszelt csokoládé, 2 evőkanál baracklekvár, fahéj, őrölt szegfűszeg, reszelt narancshéj.

A lisztet, a margarint, a tojássárgáját, ízlés szerint cukorral és borral könnyen gyúrható tésztává gyúrjuk. Öt részre osztjuk, az egyik egy kicsit nagyobb legyen. Vékonyra nyújtjuk, s a nagyobb tésztával kibéleljük a tepsit, majd erre máktölteléket kenünk. Ráhelyezzük a következő tésztalapot, amelyre, a szeletekre vágott, borban párolt alma kerül. Újabb tésztalap, amelyre diótölteléket halmozunk. A negyedik réteg a szilvalekváré, amelyet beborítunk az utolsó tésztalappal, tojássárgájával megkenjük, s lassú tűzön sokáig sütjük.
Máktöltelék: a darált mákot borral felfőzzük, cukrot, mazsolát, reszelt narancshéjat és baracklekvárt teszünk bele.
Diótöltelék: a darált diót borral felfőzzük, cukrot, mazsolát, reszelt csokoládét keverünk bele.
Valamennyi tölteléket kihűtve tesszük a tésztába.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GYÜMÖLCSÖS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.