Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BANÁNOS RECEPTEK 3

2019.12.30

GYÜMÖLCSLEXIKON

Banán csőben
Elkészítése:
Először is készítsetek a szokottnál jóval sűrűbb palacsinta tésztát, s még hűtsétek is le, hogy gyúrható legyen! Zsíros, lisztes deszkán gyúrjatok akkora tésztákat, hogy beléjük egy-egy meghámozott banánt lehessen begöngyölni. A göngyölt banán tetejét kenjétek be tojással, szórjátok be diós, vagy mandulás cukorral, majd zsírozott tepsibe rakva forró sütőbe tegyétek. A csőbanánt tálalhatjuk magában is, de ízletesebb, ha málnamártással adjuk. Elkészítési módja: fél üveg málnalekvárhoz egy citrom levét nyomjuk, hozzá egy deci cseresznyepálinkát. Jól elkeverjük, és már kész is.

Banándesszert
Elkészítése:
Személyenként 1 banánt hámozzunk meg, és 2 dg vajban mindkét oldalát süssük néhány percig, hogy átforrósodjon.
Vigyázzunk, hogy ne pirítsuk meg, mert akkor szétesik és elveszti a kellemes ízét.
Rósejbnisütő kanállal, óvatosan forgassuk át.
Utána a serpenyőből kiemelve helyezzük a banánokat egy-egy lapos tányérra, majd a visszamaradt vajban, lassú tűzön, állandóan kevergetve pirítsunk aranysárgára személyenként 1 dg mandulát.
(A mandulabelet előzőleg lobogó forró vízben kb. 1 percig főzzük, és szűrőkanállal kiszedve rántsuk le róla a héját.)
Amikor a mandula megsült, keverjünk hozzá személyenként 1 evőkanál friss tejszínt, 1 evőkanál mézet és negyed mokkáskanál mandulaaromát.
Lassan melegítsük fel az öntetet (forralni nem szabad), és csurgassuk rá a banánok tetejére.
Melegen tálaljuk.
Hűtőszekrényben tároljuk.
Másnap grillsütőben átmelegítve fogyaszthatjuk, de hidegen is nagyon finom.
A változatosság kedvéért az öntetet ízesíthetjük rumaromával is.
Ebben az esetben ne mandulát, hanem földimogyorót tegyünk bele.
Személyenként 2 dg pörkölt mogyorót törjünk fel, és vékony belső héját ledörzsölve adjuk az öntethez.
A pörkölt földimogyorót a vajban már nem kell pirítani, csak átforrósítani.
Ha nem ragaszkodunk a hagyományos ízekhez, akkor az egészségkárosító szerekből álló aromákat el is hagyhatjuk, és helyettük személyenként negyed mokkáskanál őrölt fahéjjal vagy őrölt kardamommaggal is ízesíthetjük az öntetet.
Nem túl intenzív, de kellemes ízt érhetünk el egy kis darab hosszában kettéhasított vaníliarúddal, amelyet előzőleg a tejszínben főzzünk ki.
Hatékonyabbá válik a "kilúgozás", ha a kettéhasított vaníliarúd közepéből a velős állományt kikaparjuk, és úgy adjuk a tejszínhez.

Banán dióval
Hozzávalók:
6 banán meghámozva, hosszába kettévágva, 6 tk. porcukor, 6 tk. daráét dió, 3 ek. diólikőr. Elkészítése:
Tegyük a banánt szorosan egymás mellé jól kivajazott tűzálló tepsibe.
Szórjuk be a cukorral.
Tegyük forró grillbe, és a cukor megolvadásáig süssük.
Vegyük ki a sütőből, szórjuk be dióval.
Addig süssük tovább, míg a cukor világosra karamellizálódik.
Melegítsük meg kissé a likőrt, öntsük a banánra. Azonnal tálaljuk.

Banánfagylalt 1.
Hozzávalók: 2 dl tej, 1 dl tejszín, 10-12 dkg porcukor, 2 nagyobb, érett banán, fél citrom leve, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só Elkészítése:
A meghámozott banánokat kis darabokra vágjuk és betesszük a turmixpohárba.
Ráöntjük a citromlevet, beleszórjuk a sót, a cukrot és a vaníliás cukrot, majd a tejjel teljesen simára, pépesre zúzzuk.
Csak ezután öntjük rá a tejszínt, és további 1 percig keverjük, amíg az egész habos, egynemű nem lesz.
(Cukor helyett mézzel is készíthetjük.)
A fagylaltmasszát beöntjük a fagylaltgép tartályába, és az előírás szerint megfagyasztjuk.

Banánfagylalt 2.
Hozzávalók:
30 dkg banán (tisztán mérve), fél citrom leve, 10-12 dkg porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 dl tejszín, fél dl tej, csipet só. Elkészítése:
A meghámozott banánt a cukorral pürévé zúzom, majd hozzáadom a vaníliás cukrot, a citromlevet és a sót.
Ráöntöm a tejet és összeturmixolom.
A tejszínből kemény habot verek, ezután összekeverem a banánpürével.
Fagylaltgép tartályába öntve megfagyasztom.

Banánfelfújt
(Honduras)
Elkészítése:
A tojássárgáját kristálycukorral, citromlével, reszelt szerecsendióval habosra keverjük.
Hozzáadjuk az áttört banánt, a felvert tojásfehérjét, banánonként 1/2 kanál lisztet.
Kivajazott, lisztezett jénaiban lassú tűzön tűpróbáig (kb. 20') sütjük.
Azonnal, forrón ananászöntettel (málnaöntettel) tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GYÜMÖLCSÖS ÉTELEK - BANÁNOS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.