Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BANÁNOS RECEPTEK 4

2020.02.11

GYÜMÖLCSLEXIKON

Banán fóliában
Hozzávalók 4 személyre:
4 nagyobb vagy 8 kisebb banán, 1-2 evőkanál citromlé, fahéj, illetve fahéjas cukor. Ebben az esetben a banánt nem kell meghámozni, csak megmosni, majd egyenként alufóliába göngyölni, és a széleket jól összezárni.
A sütőedényre is tegyünk fedőt, és így süssük a banánt kb. húsz percig.
A fóliáról kicsúsztatva hagyjuk kihűlni, hámozzuk meg, a tálalásnál csepegtessünk rá citromlevet és szórjuk meg fahéjas porcukorral.
Aki nem akar a fóliával bajlódni, vajban is megsütheti - természetesen hámozva - a banánt.
Így adható száraz sültek mellé körítésnek is.

Banángombóc
(Kakro) Ghána
Hozzávalók:
4 főzőbanán vagy 1 kg hámozott éretlen banán, 1 reszelt hagyma, 1 tk. reszelt gyömbér, törött bors, só, pirított kukoricaliszt, a sütéshez pálma- vagy kukoricaolaj.

Törjük át szitán a banánt, keverjük össze a fűszerekkel és annyi kukoricaliszttel, hogy sűrű, de folyékony tészta legyen.
Tegyünk 1-1 evőkanálnyit forró olajba, süssük aranysárgára.
Pörköltekhez, babételekhez, csípős mártásokkal adjuk, vagy magában sós süteményként.

Banán Josephine módra
Hozzávalók:
4 banán, 50 g vaj, 50 g porcukor, 4 ek. rum, 2 ek. citromlé, 1 dl tejföl, 50 g kesernyés keksz

Vajazzunk ki egy tűzálló tálat, amibe a banánok éppen belepasszolnak.
A banánokat hámozzuk le, felezzük el és helyezzük a tálba.
A citromlét és a rumot keverjük össze, öntsük a banánra és szórjuk meg a porcukorral.
Tegyük 10 percre 180 C-ra előmelegített sütőbe.
Vegyük ki és tegyük rá a tejfölt.
Szórjuk meg a keksszel és tegyük rá a vajat.
Tegyük 3 percre 220 C-os sütőbe.
Variációk:

Josephine csónakocskák:
Hozzávalók:
4 korstdeegbakjes***, 2 banán, 1 ek. citromlé, 2 ek. rum, 1 ek. porcukor
Turmixoljuk össze a banánt, adjuk hozzá a rumot és a citromlét.
Töltsük meg vele a tésztát.
Szórjuk meg a porcukorral és tegyük 5 percre nagyon forró sütőbe (240 C).

***korstdeeg bakjes= kéreg tészta tálcák
A kéreg készülhet omlós tésztából, lehet belétől megfosztott kenyércipó, burgonyapüré stb.
A nyers kéregtészta betöltés előtt lehet mélyhűtött, illetve a kész cipót célszerű aranyos barnára pirítani.

 

Banán mézzel
Hozzávalók:
Banán, 4 ek. citromlé, 2 ek. cukor, 4 ek. méz.

A banánok egyik oldalán a héját vágjuk fel és nyissuk ki.
A banánt hintsük meg citromlével, szórjuk meg 1/2ek. cukorral és 1 ek. mézzel.
Hajtsuk vissza a héját, és tegyük 15 percre, rostra sülni.
Vanília fagylattal tálaljuk.

Banán karamellben
Hozzávalók:
4 keményebb, de érett banán, 10 dkg búzaliszt, 6 evőkanál kukoricakeményítő, 2 tojás, 20 dkg cukor, víz, 1 evőkanál szezámmag, 2 evőkanál szezámolaj, olaj a sütéshez

A banánról lehúzzuk a héját, majd vastagabb, kb. 1 újnyi karikákra vágjuk.
A búzalisztből, a kukoricakeményítőből, kevés vízből, a két egész tojásból sűrű palacsintatésztát készítünk.
Belemártjuk a banánkarikákat, és bő forró olajban kisütjük.
Rácson lecsöpögtetjük róla az olajat.
A cukrot 3 evőkanál vízzel állandóan kevergetve felforraljuk, majd hozzáadjuk az olajat.
Amikor a cukor karamellizálódni kezd, belekeverjük a szezámmagot és a banánt.
Vékonyan beolajozott tálra tesszük.
Tálaláskor egy edénybe jeges vizet teszünk.
Fogyasztáskor ebbe mártogatjuk a banánt így a cukor, hamar megkeményedik rajta.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GYÜMÖLCSÖS ÉTELEK - BANÁNOS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.