Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BANÁNOS RECEPTEK 5

2020.05.19

GYÜMÖLCSLEXIKON

Banán karamellmártással
(Bananas with Caramell Sauce) (Ausztrália)
Hozzávalók:
15 dkg kristálycukor, 2 dl tejszín, 2 ek. vaj, 0,5 dl rum, 4 érett banán, hámozott és apróra vágott mandula. Elkészítése:
A cukrot 3 ek. tejszínnel és a vajjal kissé megpörköljük. Levéve a tűzről, lassan beleöntjük a rumot - állandó kevergetéssel.
Tálba öntjük, és a hűtőbe tesszük legalább 6 órára.
A banánokat kockára vágjuk, üvegtányérra tesszük.
Ráöntjük a karamellkrémet, tetejére cukrozott tejszínhabot teszünk.
Mandulával megszórjuk.

Banánkenyér
Elkészítése:
1 bögre cukrot jól kikeverünk 1/2 bögre olajjal, 1 egész tojással és kb. 3-4 evőkanálnyi tejjel.
Utána hozzáadunk három jó érett banánt (a leértékelt, barna banán kiváló hozzá!
Ha nem annyira túlérett, előtte villával össze kell törni.)

Ezzel is jól kikeverjük, majd hozzáadunk 2 bögre finomlisztet, amibe előzőleg belekevertünk 1 teáskanál sütőport és 1 teáskanál szódabikarbónát, valamint egy csipet sót.
Kikent, kilisztezett püspökkenyér formában sütjük, lassú tűznél, mert hajlamos rá, hogy kívül megégjen, belül meg nyers maradjon!
Ha úgy tűnik, hogy készen van, kötőtűvel beleszúrunk, ha nem ragad rá a tészta, tényleg átsült.
Ha kihűlt, alufóliába csomagolva sokáig eláll (hm... másoknál, de nem nálunk).
Finom omlós, szaftos, nem száraz.
A banán érettségi fokától függően változó a színe és állaga, de mindig finom!

Banánkrém
Hozzávalók
6 érett banán - meghámozva és felszeletelve, 5 cm gyömbér, 3 csésze kókusztej, 1 csésze kókusztej, 1 csésze cukor, 1 evőkanál szágó (vagy rizs)

Elkészítése:
Forraljuk fel a 2. kókusztejet a gyömbérrel.
Tegyük bele a cukrot és banánt.
Állandóan keverjük, hogy ne menjen össze a kókusztej, de ügyeljünk, hogy ne törjük szét a banánt.
Amikor a banán megfőtt, öntsük bele az 1. kókusztejet és a szágót.
(A rizst már az 1. lépésben.)
Forraljuk fel, és amikor a szágó átlátszó lesz, vegyük le a tűzhelyről.
Forrón is és hidegen is tálalható.

***Sagó
(ejtsd:szágó)
A forró égövi lakosság fontos tápláléka, a gabonalisztet pótolja, fogyasztják sütve, főzve, kenyérnek és lepénynek elkészítve.
Ázsiában és Afrikában honos szágópálmák törzsének keményítőben gazdag bélszövetéből készítik.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GYÜMÖLCSÖS ÉTELEK - BANÁNOS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.