Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BARACKOS RECEPTEK 5

2019.07.22

GYÜMÖLCSLEXIKON

Csirkesült
Hozzávalók:
1 közepes nagyságú csirke, 1 dl tejszín, 1 evőkanál kókuszreszelék, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 evőkanál darált mák, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma, 1-1 csapott mokkáskanál őrölt csípős paprika, őrölt szerecsendió-virág, köménymag, gyömbér, fekete bors, 3 szem őrölt szegfűszeg, késhegynyi őrölt fahéj, ízlés szerint só.

Elkészítése:
A fűszereket egy evőkanál olajjal, a kókuszreszelékkel, a mákkal, a sárgabaracklekvárral, a sóval összekeverem, és a megtisztított, darabjaira vágott csirkére kenem.
Legalább 2 órán keresztül állni hagyom.
Még jobb, ha előző nap pácolom be a csirkehúst.
Készítése előtt a maradék olajon sárgára fonnyasztom a megtisztított és nagyon finomra vágott (vagy lereszelt) vöröshagymát, majd a csirkedarabokat egyenként, mindkét oldalukon átsütöm a hagymás olajon.
Az elősütött húst tűzálló tálba teszem, ráöntöm a tejszínt és a tejfölt, ezután befedve előmelegített, forró sütőben 45 percig sütöm, majd fedő nélkül pirosra pirítom.
Szilvabefőtt vagy sárgabarackbefőtt és párolt rizs illik mellé. Elkészítési ideje: 70 perc

Egzotikus csirke rizssalátával
Hozzávalók 10 személyre:
10 csirkecomb, néhány salátalevél, 3 evőkanál narancs- vagy sárgabaracklekvár, 1-2 teáskanál édes-nemes pirospaprika, 2 evőkanál olaj, só bors, a díszítéshez petrezselyemzöld, a tepsi kikenéséhez olaj.

A rizssalátához: 40 dkg hosszú szemű rizs, 2 szál póréhagyma, 1 doboz (850 ml) körszeletes ananászkonzerv, 1 doboz (320 ml) mandarinbefőtt, 20 dkg majonéz só, curry cayenne-i bors

Elkészítés:
A salátához a rizst sós vízben, 20 percig főzzük.
A pórét megtisztítjuk, megmossuk és felkarikázzuk.
Forrásban lévő, sós vízben 2 percig főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük és lecsöpögtetjük.
A mandarint és az ananászt lecsöpögtetjük.
Az ananász levét felfogjuk, a szeleteket feldaraboljuk.
A majonézt kikeverjük 1 dl ananászlével, majd sóval, cayenne-i borssal és curryval erősen megfűszerezzük.
A rizst összekeverjük a gyümölcsökkel és a póréval, majd beleforgatjuk a majonézes mártásba.
Lefedve legalább 30 percig érleljük.
A csirkecombokat az ízületnél kettévágjuk, megmossuk, megtöröljük, sóval és borssal bedörzsöljük.
Olajjal kikenünk egy tepsit, és belefektetjük a combokat.
Előmelegített sütőben 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 25 percig sütjük.
A narancs- vagy sárgabaracklekvárt megmelegítjük.
Ha darabos lenne, szitán átpasszírozzuk, majd az olajjal és a paprikával elkeverjük.
A krémet a húsra kenjük, és további 5 percig sütjük.
A ropogósra sült, pikáns csirkecombokat salátalevelekkel kibélelt tálra helyezzük, és friss petrezselyemlevelekkel díszítjük.
Az egzotikus rizssalátát külön tálkában kínáljuk hozzá.
Elkészítési ideje: 50 perc

Fűszeres, sült pulykamell gyümölccsel
Hozzávalók:
1 kis pulykamell, 10 dkg vaj, 10 dkg reszelt ementáli sajt, 1 tojássárga, 10 dkg mandula, 1 dl száraz fehérbor, 1 üveg őszibarackbefőtt (vagy friss őszibarack), késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, 1-1 mokkáskanál só és őrölt fehér bors.

Elkészítés:
A pulykamellet kicsontozom, lebőrözöm, és nyolc vékony szeletre vágom.
Húskalapáccsal gyengén kiverem és megsózom.
A vajat megmelegítem, és a reszelt sajttal, a fűszerekkel, a tojássárgájával habosra keverem.
A pulykamell-szeleteket a sajtos krémmel megkenem, majd felcsavarom, és alufóliába csomagolom.
A nyolc kis tekercset előmelegített, forró sütőben 30 percen keresztül sütöm.
Közben a levétől lecsöpögtetett őszibarackot a maradék 5 dkg vajon megpirítom.
Hozzáteszem a forró vízbe dobott, leszűrt és meghámozott, szálkásra vágott mandulát, majd a borral lelocsolva, fedő alatt pár percig párolom.
A már megsült pulykamell tekercset az alufóliából kicsomagolom, felszeletelem, és a párolt mandulás őszibarackot köré teszem.
Külön tálon kínálok mellé ropogósra sült szalmaburgonyát vagy apró burgonyakrokettet.
Más gyümölccsel is készíthető, pl. almával és kemény, nem túl érett szilvával.
Elkészítési ideje: 75 perc

Gyümölccsel töltött pulykamell
Hozzávalók:
4 szelet (150 g-os) pulykamell, 12-12 szem kimagozott cseresznye és meggy, 2-2 sárgabarack és körte vagy őszibarack feldarabolva (ha befőttből készítjük, jól öblítsük le, hogy ne legyen túlzottan édes), 1 mk. őrölt fehér bors, só, olaj a sütéshez, tojás és liszt a panírozáshoz

A hússzeleteket kiverjük, téglalap alakúra vágjuk és megsózzuk.
A töltelékhez a gyümölcsöket megsózva és megborsozva állni hagyjuk. Felhevítünk 2-3 ek. olajat, melyen a pulykamellről leesett, egészen apróra vágott nyesedékeket fehéredésig pirítjuk.
Ezután beleforgatjuk a gyümölcsöt, és 3-4 percig pirítjuk.
Ezzel a töltelékkel megtöltjük a pulykamell szeleteket, majd félbehajtva, hústűvel összetűzzük.
Lisztbe, tojásba forgatva kisütjük.
Burgonyapürével és sajtmártással kínáljuk.
Ez utóbbihoz 20 g vajat hevítünk; 20 g lisztet megfuttatunk rajta, felengedjük 2 dl tejjel, csomómentesre keverjük. Belekeverünk 50-50 g márvány-, trappista és parmezán sajtot és 2 dl tejszín hozzáadásával mártás sűrűségűre keverjük.
Petrezselyemzölddel, szerecsendióval és fehér borssal ízesítjük.

Gyümölcsös csirke
Hozzávalók 4 személyre:
1,5 evőkanál + 1 evőkanál olaj, 1,5 evőkanál citromlé, 2 evőkanál méz, 1 csipetnyi őrölt gyömbér, 1 kiskanál szójaszósz, 4 nagy csirkemell, 1 evőkanál vaj, 1 avokádó, 1 csipetnyi sárkányfű***, 40 dkg felezett őszibarack (konzerv), fél narancs leve, néhány levél fejes saláta, néhány szem dió

Előkészítés:
Másfél evőkanál olajat, a citromlevet, a mézet, a gyömbért és a szójaszót összekeverjük.
Ráöntjük a húsra, és legalább 3 óráig állni hagyjuk.
Az avokádót megtisztítjuk és felszeleteljük.
Elkészítés:
A húst kivesszük a szószból, és beszórjuk a sárkányfűvel.
A maradék 1 evőkanál olajat és a vajat serpenyőben felmelegítjük, és a húst aranybarnára sütjük benne. (Ne süssük túl!)
Az őszibarackot néhány gerezd kivételével pürésítjük.
A szószt felmelegítjük, és belekeverjük a barackpürét.
Hozzáöntjük a narancslevet, és öt percig lassú tűzön főzzük, majd állni hagyjuk.
Tálalótálon elhelyezzük a hússzeleteket és a salátaleveleket.
Leöntjük a barackos szósszal, és a barackgerezdekkel, az avokádóval és a dióval díszítjük.

***Sárkányfű= Tárkony

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GYÜMÖLCSÖS ÉTELEK - BARACKOS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.