Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÜMÖLCSLEXIKON - BARACKOS RECEPTEK 1.

2017.05.08

GYÜMÖLCSLEXIKON

Az őszibarack vagy őszibarackfa (Prunus persica) a rózsafélék (Rosaceae) családjába és a Prunus nemzetségbe tartozó gyümölcsfa. Legközelebbi rokona a mandula, távolabbi rokonai a szilva és a kajszibarack.

Elnevezése
A magyar nyelvben „őszibarack” néven említjük összes termesztett és magról kelt változatát, de a kényesebb, általában késői külföldi fajták„francia barack” néven is ismertek. Voltaképpen mindkét elnevezés helytelen, mert nem „őszi”, hiszen a fajtától függően nyár közepétől érik, és nem is „francia”, mert a jelenleg is termesztett fajták nagyon sok országból:
- Olaszországból,
- Oroszországból,
- Kínából, az
- USA tagállamaiból (Illinois, Texas) és Kanadából) származnak.
Helyes elnevezése csak a barack lenne, ami azért okoz némi bonyodalmat, mert a kajszibarackot is értjük rajta. A sima héjú - nem molyhos - őszibarackot nektarin névvel különböztetjük meg, de nagyon sokan használják a "kopasz barack" elnevezést is.

Története
Őshazájának régebben Perzsiát tartották, ami a latin növénytani elnevezésében (malum persicum) is kifejezésre jut. A kutatások ezt nem bizonyították, mivel a kínai irodalomban már i.e. több száz évvel, több helyen is említi, ezért feltételezhető, hogy innen származik.
Európai elterjedésének forrása Itália, majd Franciaország, ahol a kedvező életkörülmények és tenyésztési feltételek miatt, nem csak termesztik, de fajtáinak szaporítása is fellendült. Oliver De Serres 1604-ben megjelent kertészetről szóló munkájában (Théatre d’Agriculture), már 12 fajtát ír le.
Az őszibarack-termesztés fellendülésére jellemző, hogy a kereszténység terjesztésével párhuzamosan terjedt el Európa többi országában, mivel a legügyesebb termesztők a szerzetesek voltak. A kolostorok kertjeiben nagy gonddal nevelték, és valószínűleg szaporították is az őszibarackot.
Franciaországban keletkeztek az első faiskolák is, 1628-ban már 27 fajtát, 1667-re pedig már 38 fajtáról tesznek említést.
Innen terjedt el Belgiumba, Hollandiába, Németországba, de Angliába is.

Őszibarack

A nektarin mibenléte
A nektarint keresztezésnek, hibridnek tartják sokan (mandula, szilva), pedig ugyanaz a faj, mint az őszibarack, annak egy genetikus variánsa. A szőrösség tulajdonságát egy domináns allél hordozza, ennek teljes hiányában kopasz a barack. Már Darwin is foglalkozott a nektarin mibenlétének problémájával, és az ő nyomában számos más kutató is.
Az utóbbi években az Egyesült Államokban továbbnemesítették, és így lendült fel kereskedelmi forgalma.

A gyümölcs

Tartalma
Gyümölcse, az őszibarack
- 7 g fehérjét,
- 90 g szénhidrátot,
- 6 g szerves sót és
- 10 g rostanyagot tartalmaz kilogrammonként.
Nagy része, 85-90%-a víz. Ettől oltja úgy a szomjat. Lédússágának és a kedvező cukor-, valamint gyümölcssav-arányának köszönhetően a többi gyümölcshöz képest egyszerre jóval nagyobb mennyiség fogyasztható az őszibarackból.

Az őszibarack frissít, üdít, jó kedvre derít. Ezt részben niacin-tartalmának köszönheti;
- csökkenti a vérnyomást,
- jót tesz a szívnek és
- az érrendszernek.
Viszonylag sok C-vitamin van benne. B-vitamin- és biotin-tartalmuknál fogva főként a sárga húsú fajták kiváló haj- és bőrszépítők. Sárga antioxidáns xantofill színanyagaik rákellenes hatásúak. A kevésbé leveses barack is hasznos, mert rengeteg rostjával és pektinjével az emésztést segíti, megakadályozza a székrekedést, ami idegen helyen, nyaraláskor segíthet. A pektin egyébként a koleszterinszintet is egészséges irányba tolja el.
Különösen a nyári forróságban, amikor a szívbetegekre nehéz napok várnak, napi 2-3 barack sokat segíthet. A benne lévőkálium és nátrium ugyanis 7:1 arányban van jelen, ami ideálisnak tekinthető a szívpanaszok enyhítésére.

Alanyai

Érett őszibarack

Az őszibarack különböző talajokon való sikeres termesztését a különféle alanyok teszik lehetővé. Vannak szárazságtűrő, meszes és kevésbé meszes, vagy savanyú talajokra alkalmas fajták.
Ugyanaz a fajta más alanyon másként viselkedik a talaj kémhatásával szemben. Az alany erős hatással van a ráoltott szemre, befolyásolja annak növekedését, termőképességét, termőre fordulását, betegségekkel, fagyokkal szembeni ellenálló képességét.
A barack legtermészetesebb alanya a saját magonca, mely nem mészigényes, inkább semleges kémhatású, de a ráoltott nemes fajták a kissé savas talajokon is jól megélnek.
Elterjedt a keserű-mandula, illetve ritkábban az édes-mandula alanyra oltott őszibarack, amit a fagytűrő képessége miatt nagyon sok helyen alkalmaznak. A keserű-mandula, illetve édes-mandula alanyra oltott őszibarack a szárazabb, meleg, kötött, meszes talajra telepítve hosszú életű, jó fejlődésű fát nevel. Savanyú, vagy homoktalajokra viszont nem alkalmas.
A tapasztalatok szerint a keserű-mandula alanyra oltott őszibarackos 45%-os fagykárt szenvedett, míg a saját magcsemetéjére szemzett állományban csupán 20%-os volt a fagykár. A szórványtelepítésekben az édes mandulára oltott fák nemes részeinek elhalása után, az alanyból előtörő mandulasarjak újból szemezhetők és kifogástalan termést adnak, ezt az eljárást, a népi termesztésben ma is alkalmazzák.
Myrabolan szilva alanyként nem jó eredményt ad, rossz a forradása, fagyérzékeny, rövid életű fát nevelhetünk csak belőle.
A besztercei szilva sekélyen gyökeresedik, ezért kötött agyagos talajokon kísérletezhetünk vele. Bár sok típusa van, főként a korai őszibarack fajták alanyának tekintjük. Házikertekben öntözéssel nagy gyümölcsöket terem, melyek szépen színezettek, piacosak.
Szt. Julien szilva alanyként főleg Franciaországban, Németországban és Ausztriában használt alanya az őszibaracknak. A nehezebb, nyirkosabb televényes, áteresztő talajokon nálunk is alkalmas lehet alanyként, bár később virágzik gyengébb növekedésű fát eredményez.
Barackmandula:
- az őszibarack és mandula fajkeveréke, magcsemetéin nagyon jól megerednek a szemzések, az oltványok gyorsabb és erőteljesebben fejlődnek, mint a mandulán. Jó a fagyállósága, erőteljes és egyenletesen bő termést adnak.
Nálunk a budai és szekszárdi termelők részesítik előnyben, de Amerikában, Ausztráliában, Francia-, és Olaszországban, valamint Dél-Afrikában is jó eredménnyel használják.

Éghajlati igénye
Az őszibarack az enyhébb éghajlatot kedveli, mérsékelt és elég hosszú ideig tartó téli hideggel. Általában csak a legjobb szőlővidékeken lehet gazdaságosan termelni. Hazánkban, egyes vidékeket kivéve mindenütt megterem.
Az őszibarack termeléshez a nyári hónapokban (július-augusztus) 20-24 °C középhőmérsékletre van szükség.
A budai hegyekben, a Balaton-felvidéken, vagy a Mecsek déli oldalában a napfénytől jól besugárzott területeken, még a késői fajták is beérnek. Fontos, hogy a téli nyugalmi időben huzamosabb ideig 7 °C alatti hőmérsékletre van szüksége, de rövidebb ideig a −16 – −20 °C sem ártalmas. Ezzel szembe a virágzás, gyümölcskötődés, és a gyümölcsfejlődés idején már a −4 °C is jelentős károkat tud okozni. Az erős napsütésnek kitett domboldalakon a túl nagy nyári meleg, vagy a nagyobb hőingadozások is nagy károkat okozhatnak. A lejtős telekre telepített őszibarackosokban biztosítani kell a hideg levegő elfolyását, ezért az esetleges kőrakásokat, díszfalakat, sövényeket, cserjesorokat el kell távolítani. Figyelemmel kell lenni arra is, hogy a kert mélyebb területei, ahonnan nincs elfolyás, állandó fagyzugot képeznek.

Talajigénye
Nagyon elterjedt nézet, hogy az őszibarack a száraz, szegényebb talajt kedveli. Ez nem így van, mert az őszibarack a legkülönb féle talajokon is sikeresen termeszthető, de a talaj minőségétől függ a fa terméshozama, és minősége is. Fontos tudni, hogy az őszibarackot nem szabad olyan helyre ültetni, ahol csonthéjas gyümölcs volt korábban. A talajuntság miatt még a leggondosabb kezelés mellett is rosszul fejlődik. Ilyen esetben legalább 4 évig pihentessük a talajt, trágyázás, mélyszántást követően más veteményekkel ültessük be, majd a négy év lejárta után, az ismételt trágyázást követően telepíthetünk őszibarackot. A termés mennyiségét és minőségét illetően az őszibarack a legkevésbé szárazságtűrő, de kevesebb vízzel is beéri, és öntözés nélkül is termeszthetők a mandula alanyra oltott fák.

Fajtái
Nagyon sok fajtája van, itt csak néhány ismertebb fajta bemutatására vállalkozunk: - Cardinal Hasonlít a Dixiredhez. Nagy gyümölcse gömbölyű, háromnegyed részben pirosra színezett. Húsa sárga, kemény, de omlós jóízű, félig magvaváló.
- Champion (Sampion) Öntermékenyülő. Gyümölcse nagy, sárgás-fehér színű, húsa kemény, bőlevű, édes-savas kiváló ízű.
- Cresthaven (Krestháven) Szeptemberben érő, sárgahúsú fajta. Gyümölcse sárga alapszínű a napos oldalán pirossal bemosott. Magvaváló.
- Dixired A tavaszi fagyokkal szemben ellenálló, de a levélfodrosodásra hajlamos. Gyümölcse nagy, sárga, kemény húsú, félig maghoz kötött. Jól bírja a szállítást, piaci célra érdemes termeszteni.
- Golden Early (golden örli) Közepes nagyságú gyümölcse jó ízű, sárga húsú, félig magvaváló. Az USA-ból származik.
- Jerseyland (e:györzilend) Erőteljes növekedésű, gyorsan termőre fordul. Gyümölcse nagy, gömbölyű, már az érése előtt egy héttel beszíneződik, de nem potyogós, jól megmarad a fán. Nagyon jó ízű és a szállítást is jól bírja, ezért a piacokon is mindig megtalálható.
- Jubilant Az USA-ból származik. Erőteljes növekedésű, jól termő fajta. Gyümölcse eléggé nagy, sárga húsú, kemény.
- Maybelle Olasz eredetű, nagyon erőteljes növekedésű, termékeny, korai fajta. Gyümölcse közepes nagyságú, gömbölyű, szépen színezett. Húsa fehér és a koraisága ellenére jóízű.
- Morettini Olasz eredetű, nagyon erőteljes növekedésű, termékeny fajta. Gyümölcse közepes nagyságú, gömbölyű, szépen színezett. Húsa fehér, eléggé kemény, de jóízű. Szállítást jól bírja.
- Redhaven Öntermékenyülő. Gyorsan termőre fordul, erőteljes növekedésű, nagyon bőven termő, gyümölcse sárgahúsú piros fedőszínnel, bőlevű, fűszeres zamatú, nagyon édes. Hidegtűrése jó, de hajlamos a levélfodrosodásra. Jól szállítható, magvaváló.

Nektarin, vagy kopasz barack
- Andosa (nektarin) Öntermékeny. Fája erős növekedésű, bőtermő. Virágrügyeit a vessző felső harmadában hozza, gyümölcse sőtétpiros a teljes felületén, magvaváló, nagyon ízletes.
- Balkonella (nektarin) Öntermékenyűlő. A különlegességeket kedvelők, aprótermetű fája, amely nagyobb cserépben, vagy balkonládában is termeszthető. Termése, fénylő pirosas, augusztusban érő.
- Flavortop (nektarin) Öntermékenyülő. Augusztus közepén érő, bőtermő, piacos fajta. Gyümölcse nagy és élénkpiros színű, kellemes zamatú. Magvaváló.
- Red june (nektarin) Öntermékenyülő. Korai fajta, már június közepén érik, gyümölcse közép nagy, fényes piros színű, magvaváló, bő levű, édes-savas ízű.

Betegségek kártevők

 

Egy komposztálódó őszibarack.
Minden fázis között nagyjából 12 óra szünet van.
A kép összesen 6 napot foglal össze

Gyökér
- cserebogár – Kártevésétől a fiatal fák elpusztulnak, az idősebb fákon először csak az egyes koronarészek hervadása, majd pusztulása figyelhető meg. A gyökérzet feltárásakor cserebogár pajorok találhatók a károkozás helyén, ahol megrágott és /vagy kiodvasított gyökérzet látható.
- mezei pocok – Esetenként eltérő lehet a kártétel felfedezése, mert a gyökértörzs föld feletti részén látható körberágás utalhat rá, más esetben, csak a gyökerek feltárása után válik láthatóvá a kártétele.

Törzs, ág, hajtás
- mezei nyúl – Ha a kérgen rágásnyomok láthatók, vagy teljesen körberágottak. Általában, csak a fiatal fákat károsítja.
- ágelhalás – Ha a fákon a gallyak, ágvégek, vagy az egész vesszők elszáradása tapasztalható.
- pajzstetű
- kéregmoly – A vázágakon kéregpusztulás figyelhető meg, a fa védekezése következtében mézga képződik, elhagyott bábtokokat is láthatunk.
- Szarvas – A fiatal ágak végeit rágja meg.

Rügy, hajtás
- Téli araszoló
- sodrómoly
- barackmoly
- Keleti gyümölcsmoly
- őszibarack lisztharmat
- fekete őszibarack-levéltetű
- hamvas őszibarack-levéltetű
- zöld őszibarack-levéltetű
- csonthéjasok szövődarazsa

Bimbó, virág
- bíborszínű eszelény
- sodrómolyok

Levél
- akác-pajzstetű
- csonthéjasok levélatkája
- levélbarkók lombrágó hernyók téli araszolók
- őszibarack tafrinás levélfodrosodás
- takácsatkák

Termés
- barackmoly
- bíborszínű eszelény
- csonthéjasok ventúriás varasodása
- csonthéjasok moníliás betegsége
- himlővírus
- keleti gyümölcsmoly
- őszibarack lisztharmat

Jegyzetek
- Seelig, R.A. 1971May. Fruit & Vegetable Facts & Pointers: Nectarines. United Fresh Fruit & Vegetable Association, 777 14th Street, NW, Washington, DC
- The Variation of Animals and Plants Under Domestication V1 Page 212

Források
- Az őszibarack termesztése és felhasználása

További információk
- Barack lap
- Őszibarack betegségei
- Barackák.extra.hu - Őszibarack fajták leírása.
- Mészáros Zoltán, Szabóky Csaba. A magyarországi molylepkék gyakorlati albuma (PDF), Bp.: Agroinform Kiadó [2005]. Hozzáférés ideje: 2015. január 1.
- Őszibarack: a gyümölcsök királynője
- Hogyan válasszunk őszibarackot?
- Az igényes őszibarack: kertből vagy piacról?
- Hegyi őszibarack, a korán virágzó díszbarack
- Kapcsolódó szócikkek

Kategória:
- Gyümölcsök
- Növényfajok
- Fák

wikipedia

A kajszi, kajszibarack vagy sárgabarack (Prunus armeniaca L vagy Armeniaca vulgaris Lam) egy Közép-Ázsiából vagy Kínából származó gyümölcsfa.
A szilvának közeli, az őszibaracknak és a mandulának távolabbi rokona.

 

 


Elnevezése
A barack szó a magyar nyelvben egyaránt vonatkozik a Prunus persica és a Prunus armeniaca fajtáira.
A kajszibarack esetében az őszibaracktól való megkülönböztetés érdekében került a szó elejére a "kajszi" (esetleg "sárga") előtag.
A barack szó a magyar nyelvbe valószínűleg valamely nyugati szláv nyelvből került (vö. például cseh broskev, szlovén breskev stb.), feltehetőleg *brosky alakban. A szláv nyelvek a németből vették át a szót, vö. ófelnémet phirsih, persih;
- ennek a szónak a gyökerei a latinra nyúlnak vissza, ahol az őszibarackot persica-nak nevezték (malum Persicum: tkp. "perzsa alma".) A latin szó forrása a görög nyelv, ahol μῆλον Περσικόν (ejtsd: mélon perszikon) alakban élt az ugyanilyen jelentésű elnevezés. (Mai barack és perzsa szavaink tehát ugyanarra a görög tőre vezethetők vissza.)
A kajszi a magyar nyelvben oszmán-török eredetű jövevényszó (oszmán-török kāɪysɪ, újperzsa qaisï), ami ott önmagában is a gyümölcsöt jelenti. A magyarban is előfordul a gyümölcsre illetve a gyümölcsfára értve a kajszi szó önálló használata.

 


További elnevezései:
- sárgabarack,
- tengeribarack,
- majombarack.


Jellemzése
- A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó 4–8 m magasra is megnövő fa levelei, rendszerint szíves vállból széles tojás alakúak, kihegyezettek, 2–3-szorosan fűrészesek. Virágai a levelek kifejlődése előtt nyílnak, fehérek, vagy halványpirosak.

A Kárpát-medencében
- Magyarországon a török hódoltság idején kezdték a termesztését, később új magyar fajtákat is előállítottak.

Talajigénye
- Nagy víz- és napigénye van. A porhanyós talaj fontos szerepet játszik kajszibarack életében.

Gyümölcse
- Gyümölcse, a kajszibarack vagy sárgabarack gömbölyű, vagy kissé lapított, egy középbarázdával. Héja bársonyos, narancsszín sárga, a nap felé fordult oldalon bíborszínű bemosottsággal. Húsa (fajtától függően) éretten lágy, kellemes ízű. Csonthéja a szélén barázdált, különben sima.

Felhasználása
Gyümölcse felhasználható nyersen vagy kifacsarva gyümölcsléként fogyasztva. Aszalva megtartja vitamin- és tápanyagtartalmát.Befőttnek, dzsemnek, lekvárnak, illetve a mélyhűtéssel tartósított gyümölcsöt, sütemények, torták, gyümölcsbólék ízesítéséhez használják, de pálinka készítésére is kiválóan alkalmas. Némelyik fajtának a magbelét is hasznosítják, sütemények készítésénél, de nyersen is fogyasztható, kedvelt gyerekcsemege. A magjából olajat is sajtolnak, amit a szépségipar használ fel, de készítenek belőle szappant, üzemanyagot, illetve a saláták készítéséhez is felhasználható. A barackmagolaj nagyon jó hordozóanyag, ugyanis a bőr nagyon hamar és könnyen beszívja, ezért sok masszázs és illóolaj alapanyaga. Ápolja és hidratálja a bőrt, csökkenti a haj korpásodását illetve serkenti a hajnövekedést.

 

 

 


Források
- Etimológiai szótár : Magyar szavak és toldalékok eredete. Főszerk. Zaicz Gábor. Budapest: Tinta. 2006. = A Magyar Nyelv Kézikönyvei, 12. ISBN 963-7094-01-6

További információk
- A kajszi termesztése és felhasználása
- Barack lap
- Barackfák.extra.hu - Kajszibarack fajták leírása[halott link]
- Commons
- A Wikimédia Commons tartalmaz Kajszibarack témájú médiaállományokat.
- Wiktionary-logo-hu.svg
- Nézd meg kajszibarack kajszibarack címszót a Wikiszótárban!
- https://munkahet.hu/hirek/eletmod-egeszseg/csodaszer-a-gyumolcsoskertbol-a-barackmagolaj
- http://oilhealthbenefits.com/apricot-kernel-oil/
- augusztus közepén érik

Kategória:
- Növényfajok
- Prunus
- Fák
- Gyümölcsök
- Mézelő növények

 

wikipedia

 

 

Fűszeres, sült pulykamell gyümölccsel
Hozzávalók:
1 kis pulykamell, 10 dkg vaj, 10 dkg reszelt ementáli sajt, 1 tojássárga, 10 dkg mandula, 1 dl száraz fehérbor, 1 üveg őszibarackbefőtt (vagy friss őszibarack), késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, 1-1 mokkáskanál só és őrölt fehér bors

Elkészítés:
A pulykamellet kicsontozom, lebőrözöm, és nyolc vékony szeletre vágom. Hús-kalapáccsal gyengén kiverem és megsózom. A vajat megmelegítem, és a reszelt sajttal, a fűszerekkel, a tojássárgájával habosra keverem. A pulykamell-szeleteket a sajtos krémmel megkenem, majd felcsavarom, és alufóliába csomagolom. A nyolc kis tekercset előmelegített, forró sütőben 30 percen keresztül sütöm. Közben a levétől lecsöpögtetett őszibarackot a maradék 5 dkg vajon megpirítom. Hozzáteszem a forró vízbe dobott, leszűrt és meghámozott, szálkásra vágott mandulát, majd a borral lelocsolva, fedő alatt pár percig párolom. A már megsült pulykamell-tekercset az alufóliából kicsomagolom, felszeletelem, és a párolt mandulás őszibarackot köré teszem. Külön tálon kínálok mellé ropogósra sült szalmaburgonyát vagy apró burgonyakrokettet. Más gyümölccsel is készíthető, pl. almával és kemény, nem túl érett szilvával.
Elkészítési ideje: 75 perc

Gyümölccsel töltött pulykamell
Hozzávalók:
4 szelet (150 g-os) pulykamell, 12-12 szem kimagozott cseresznye és meggy, 2-2 sárgabarack és körte vagy őszibarack feldarabolva (ha befőttből készítjük, jól öblítsük le, hogy ne legyen túlzottan édes), 1 mk. őrölt fehér bors, só, olaj a sütéshez, tojás és liszt a panírozáshoz

Elkészítés:
A hússzeleteket kiverjük, téglalap alakúra vágjuk és megsózzuk. A töltelékhez a gyümölcsöket megsózva és megborsozva állni hagyjuk. Felhevítünk 2-3 ek. olajat, melyen a pulykamellről leesett, egészen apróra vágott nyesedékeket fehéredésig pirítjuk. Ezután beleforgatjuk a gyümölcsöt, és 3-4 percig pirítjuk. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a pulykamell-szeleteket, majd félbehajtva, hústűvel összetűzzük. Lisztbe, tojásba forgatva kisütjük. Burgonyapürével és sajtmártással kínáljuk. Ez utóbbihoz 20 g vajat hevítünk; 20 g lisztet megfuttatunk rajta, felengedjük 2 dl tejjel, csomómentesre keverjük. Belekeverünk 50-50 g márvány-, trappista és parmezán sajtot és 2 dl tejszín hozzáadásával mártás sűrűségűre keverjük. Petrezselyemzölddel, szerecsendióval és fehér borssal ízesítjük.

Forrás:
GYÜMÖLCSLEXIKON - BARACKOS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.