Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÜMÖLCSLEXIKON - BARACKOS RECEPTEK 2.

2017.05.23

GYÜMÖLCSLEXIKON

Csülkös zöldbableves
Hozzávalók:
1 füstölt csülök, 1 fej vöröshagyma, 30 dkg zöldbab (lehet gyorsfagyasztott vagy konzerv is), 2 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 nagy csokor kapor (vagy 1 evőkanál szárított kapor), 1 teáskanál pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál baracklekvár, só, sárgabaracklekvár.

Elkészítése:
Az előző este beáztatott füstölt csülköt másnap friss vízben olyan puhára főzzük, hogy könnyen kicsontozhassuk. A húst csíkokra metéljük és félretesszük. A vöröshagymát megtisztítjuk, és nagyon apróra vágjuk. A felforrósított olajon sárgára fonnyasztjuk, a tűzről levéve megszórjuk a pirospaprikával, és a csülök leszűrt főzőlevéhez hozzákeverjük. A zöldbabot megtisztítjuk, 2-3 centis darabokra vagdaljuk, majd a csülöklébe beledobva puhára főzzük. (A gyorsfagyasztott zöldbabot még fagyott állapotban hozzáadhatjuk a csülök levéhez, de a konzervbabot csak a legvégén adjuk az ételhez.) Ezután hozzáadjuk a csíkokra vágott csülökhúst, beleszórjuk a nagyon finomra vagdalt petrezselyemzöldet és kaprot, meghintjük sóval, és ízesítjük a tisztított, szétzúzott fokhagymával.
Alaposan összeforraljuk, és a tejföllel elkevert sárgabaracklekvárt adjuk hozzá végül, de ezzel már nem forraljuk.
(Ne ijedjenek meg a szokatlan hozzávalótól, a lekvár ízét nem érezni a levesen, de az összhatás nagyon finom!)

Erdélyi zöldbableves sárgabaracklekvárral
Hozzávalók:
50 dkg zöldbab (lehetőleg a sárga hüvelyű, ún. Juliska bab), 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 2 paradicsom, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csapott evőkanál só, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 púpozott teáskanál liszt, 1 teáskanál sárgabaracklekvár (nem tévedés!).

Elkészítése:
A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágom, és a zsírját kiolvasztom. A zsíron üvegesre fonnyasztom a megtisztított és ugyancsak finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát. Először folytonos kevergetés közben ráöntök 3 dl hideg vizet, és simára keverem. Forralás közben további 7 dl vízzel felöntöm. Megsózom. Ha már zubog, akkor apránként, hogy a forrás egy pillanatra se szűnjön meg, beleteszem a közben megmosott, megtisztított és darabokra tördelt (nem vágott) zöldbabot. Nagyon hamar megpuhul. Ezután hozzáteszem a gerezdekre vágott paradicsomot és a finomra metélt zöldpetrezselyem felét. A liszttel és a baracklekvárral simára kevert tejfölt folytonos keverés közben beleöntöm.
Jól kiforralom, végül a megmaradt petrezselyemzölddel meghintve, a fazekat lefedem.
A sárgabaracklekvártól rendkívül finom zamatot kap.

Forrás:
GYÜMÖLCSLEXIKON - BARACKOS RECEPTEK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.