Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK BIRSALMÁRA 4

2019.06.03

GYÜMÖLCSÖS RECEPTEK

Birsalmafánk olajsütőben
Elkészítése:
2 tojást habosra verve hozzáadunk 10-15 dkg porcukrot, 1 csapott tk. sütőport, 1 kk. őrölt szegfűszeget, csipet sót, 2 dl kefirt, 15-20 dkg lisztet.
Jól kikeverjük.
Egészen sűrű galuskatésztának kell lennie. 2 birsalmát megmosva meghámozunk, újra megmosunk, kicsumázva a tésztába reszeljük.
Jól elkeverjük.
Kis, kerek, minden egyes fánk adagolása előtt üresen forró olajba mártott merőkanállal pár darabot a 180 C-os olajba szaggatunk.
4-5 perc alatt megsütjük, leitatjuk.
Jéghideg birsalmabefőttet kínálunk hozzá.

Birsalma-felfújt
Hozzávalók:
Birsalma 2 db, vaj 8 dkg, tojás 4 db, porcukor 12 dkg, liszt 8 dkg, mandula 8 dkg.

Elkészítése:
Két közepes birsalmát megfőzünk, lecsorgatjuk, szitán áttörjük, közben 8 dkg vajat, 12 dkg porcukorral kikeverünk, beletesszük a 4 tojássárgáját, 8 dkg tisztított mandulát, apróra vágva, az almapépet és a 4 tojás kemény habját.
Formában, lassú tűznél sütjük.

Birsalmaleves 01.
Elkészítése:
Meghámozunk, kimagozunk, szeletekre vágunk egy fél kiló birsalmát, és másfél liter vízben, amelybe 15 deka cukrot meg kevés sót tettünk, nagyon puhára főzzük.
(A főzőlevet egy darabka citromhéjjal vagy fahéjjal ízesítjük.)
Ezután az egészet levével együtt áttörjük, beledobunk két deka vajat, és egy deci tejföl meg egy evőkanál liszt keverékével besűrítjük.
Néhány perces forralás után tálalhatjuk, de jégbe hűtve is jó.
(Még finomabb, ha akad a háznál maradék tojásfehérjénk: a kevés kristálycukorral kemény habbá vert fehérjéből forró tejbe vagy vízbe galuskákat szaggatunk, és ha megfőttek, a kitálalt leves tetejére tesszük.)

Birsalmaleves 02.
(4 személyre)
Hozzávalók:
5 dl alma ivólé, 1 nagy birsalma (vagy birskörte), 3 szem szegfűszeg, 1 darabka fahéj, fél citrom, ízlés szerint kristálycukor, 1 mokkáskanál só, 2 dl kefir, 1 csapott evőkanál vaníliás pudingpor, csipetnyi só.

Elkészítése:
A birsalmát megmossuk, meghámozzuk, gerezdekre vágjuk, kicsumázzuk, majd ismét megmossuk, és kis fazékba tesszük.
Ráöntjük az almalevet és beletesszük a megmosott, hajszálvékony karikákra vágott, kimagozott citromot.
Egy másik edénybe belerakjuk a birsalma héját és a csumáját, valamint a szegfűszeget.
Csak annyi gyümölcslevet öntünk rá, amennyi egy ujjal lepi el a héjat. Felforraljuk, és 10 percig főzzük, majd a másik fazékban lévő birsalmára szűrjük a levét.
A birsalmás levet felforraljuk, és 4 percig főzzük.
Közben a pudingport simára keverjük a kefirrel, és behabarjuk vele a forrásban lévő levest, csak azután ízesítjük a kristálycukorral.

Birsalma-majonéz
Hozzávalók:
2 birsalma (birskörte), 1,5 dl majonéz, 1 dl tejföl, késhegynyi őrölt szegfűszeg, ízlés szerint só, őrölt fehér bors és cukor

Elkészítése:
A megmosott birsalmát megtisztítom, kicsumázom és felszeletelem, majd a szegfűszeggel meghintve 2 evőkanál vízben olyan puhára párolom, hogy pép legyen belőle. Mire megpuhul, a levét is elfövi. Villával vagy turmixgépben összetörve hozzákeverem a már teljesen kihűlt birsalmát a majonézhez, tejföllel hígítom és sóval, cukorral fűszerezem.
Főtt vagy sült füstölt kolbász mellé nagyon jó, de a füstölt csülök kiváló kísérője is lehet.
Hűtőszekrényben tárolva sem lehet két napnál tovább eltartani.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GYÜMÖLCS LEXIKON - RECEPTEK BIRSALMÁRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.