Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK BIRSALMÁRA 5

2020.02.12

GYÜMÖLCSLEXIKON

Birsalmamártás 01..
Hozzávalók:
1/2 kg birsalma, 1 evőkanál liszt, 1 tojás sárgája, 1 dl tejfel, tej a habaráshoz.

Elkészítése:
A birsalmát megtisztítjuk, meghámozzuk, felaprítjuk narancsgerezd szeletekre.
Meleg vízbe tesszük, amelyben már van cukor és só. Ha a birsalma megfőtt, a lisztből, tojás sárgájából, tejfelből és tejből habarást készítünk.
A habarást hozzáöntjük a fövő birsalmához.
Együtt újra felfőzzük.
Főtt burgonyával és főtt baromfihússal a legfinomabb.

Birsalmamártás 02..
Hozzávalók 4 személyre:
3 birsalma, 1 csésze tejföl, 2 dkg liszt, 1 evőkanál vaj, csipetnyi só, cukor, citromlé vagy birsalmaecet

Elkészítése:
A birsalmát meghámozzuk, kisujjnyi szeletekre vágjuk, és azonnal citromos vagy birsalmaecetes vízbe tesszük, hogy ne barnuljon meg.
A levét sózzuk, cukrozzuk és feltesszük főni, de csak annyi lében hogy éppen ellepje.
Ha majdnem kész, és a levét kissé elfőtte, a tejfölt a liszttel és a vajjal összekeverjük, és besűrítjük vele a mártást.
A birsalmát vigyázva megforgatjuk, hogy össze ne törjön, még egyszer felforraljuk és tálaljuk.
Ugyanígy készülhet egresből vagy magozott cseresznyéből is.
A főzésnél ügyeljünk, hogy a birsalma szép világos színét megtartsa.

Birsalmamártásban marinírozott fácáncomb .
Elkészítés:
Fácáncombot (egyenként 200 g) 60 g vajban minden oldalról kb. 3 percig sütünk, 200 g birsalmazselét 5 cl konyakkal, 1 citrom levével, 125 ml (1/8 I) fehérborral, 2 evőkanál fűszerecettel elkeverünk, ebben a marinádban a fácáncombokat kb. 10 órán át, állni hagyjuk, majd a marinádból kivesszük, a vajban tovább sütjük, a marinádot újra hozzáadjuk, 1 kg franciazellert letisztítunk, a külső kemény szálait lehúzzuk, a zellert megmossuk, darabokra vágjuk, a húshoz adjuk, és együtt főzzük, amíg a zeller megpuhul, ízesítjük.
A csőben sült karalábéhoz 4 karalábét (kb.800-1000 g) meghámozunk, megmossuk, vékony szeletekre vágjuk, rövid ideig blansírozzuk, 4 tojást 125 ml (1/8 I) tejszínnel, kevés citromlével, sóval, frissen őrölt borssal felverünk, ovális tűzálló tálba a karalábészeleteket és a tejszínes tojást rétegesen lerakjuk, sóval és borssal újra fűszerezzük, és a tálat a sütőbe helyezzük.
Felső/alsó hőfok: kb. 200 °C (előmelegítve), légkeverős sütőnél: kb. 180 °C (előmelegítés nélkül), gázsütőnél: kb. 4-es fokozat (előmelegítve).
Burgonyakrokettet adunk hozzá.

Birsalmapuding.
Hozzávalók:
1 kg birsalma (vagy birskörte), 25 dkg édes Hóvirág kétszersült, 20 dkg kristálycukor, 3 egész tojás, 3 dkg vaj, 3 szem összetört szegfűszeg, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, csipetnyi só, kevés liszt, fahéjas porcukor a tetejére.

Elkészítése:
A birsalmát megtisztítom, kicsumázom, és gerezdekre vágom.
Annyi tiszta, hideg vízzel teszem fel főni, amennyi épen ellepi.
A cukrot is hozzátéve, a forrástól számított 5 percig főzöm, majd leszűröm a gyümölcsöt és hagyom hűlni.
Mély tűzálló tálat kivajazok, kevés liszttel meghintem, és a tál aljára rakok egy réteg száraz kétszersültet.
Ezt meglocsolom kevés birsalma főzőlével.
Míg a birsalma fő, az egészben hagyott tojásokat habosra keverem a cukorral és a fűszereket is hozzáadom.
Ezzel az öntettel meglocsolom a nedves kétszersültet, ezután birsalma gerezdeket rakok rá.
A következő réteg újból száraz kétszersült lesz, amit ugyancsak meglocsolok kevés birsalmalével és a tojásos öntettel.
A rétegezést addig folytatom, míg csak tart a hozzávalókból.
Előmelegített, forró sütőbe beleállítok egy vízzel telt tepsit, ebbe rakom bele a masszával teli tálat, és addig gőzölöm, amíg a beleszúrt hurkapálca már nem ragad.
Azonnal meleg tálra borítom és porcukorral meghintve tálalom.

Birsalmasaláta.
Hozzávalók:
3 db 1/1-es üveg, 2 kg érett birsalma, kb. 1 liter víz, 1 evőkanál só, 20 dkg cukor, 1 dl 20%-os ecet, 6 babérlevél, 1 teáskanál mustármag, 1 mokkáskanál koriandermag, 10 szem egész feketebors

Elkészítése:
A jól megmosott, meghámozott és kicsumázott birsalmákat, gerezdekre vágom.
A vizet felforralom a sóval, a cukorral, az ecettel, a babérlevéllel és az összes fűszerrel.
A lobogó lébe egyenként beledobom a birsalmagerezdeket.
Az újraforrástól számított 2 perc múlva leszűröm, és tiszta, kiforrázott üvegekbe rakom.
Ráöntöm a forró levet, és azonnal lekötöm.
Csak kihűlés után teszem el a végleges helyére.
Fogyasztáskor leszűröm, kis kockákra vágom, összekeverem paradicsompaprika-salátával és lesózott hagymakarikákkal.
Remek kiegészítője a füstölthúsételeknek.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - BIRSLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.