Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSERESZNYE ÉS MEGGYLEVESEK

2019.06.22

GYÜMÖLCSLEXIKON

BOROS CSERESZNYELEVES 01.
Hozzávalók:
50 dkg cseresznye, 1,5 dl vörösbor, 10-12 dkg cukor, 1 dl tejföl, 1 evőkanál rizsliszt (vagy burgonyaliszt, esetleg búzakeményítő), kis darabka fahéj, 3 szem szegfűszeg, csipetnyi só

Elkészítése:
A megmosott cseresznyét kimagozom, és 7 dl vízbe beleteszem.
Hozzárakom a fűszereket és felforralom, majd öt percig főzöm.
Ezután beleöntöm a bort és a cukrot, végül a liszttel simára kevert tejföllel állandó keverés közben behabarom.
Lehűtve, csészékbe adagolva tálalom.

BOROS CSERESZNYELEVES 02.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg cseresznye (vagy meggy), 1/2 citrom leve, ízlés szerint kristálycukor, 1 és 1/2 dl száraz vörösbor, 1 és 1/2 dl tejszín, 1 evőkanál finomliszt, kis darabka citromhéj, kis darabka fahéj, 3 szem szegfűszeg, csipet só

Előkészítése:
A cseresznyét megmosom, leszedem a szárát és kimagozom.
5 dl vízbe beleszórom a sót, a citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget. 5 percig forralom, ezután leszűröm, és a levet visszaöntöm a fazékba.
A lisztet simára keverem a tejszínben.
Elkészítése:
A cseresznyét - kicsurgó levével együtt - a fűszerezett lébe teszem.
Hozzáöntöm a citrom kicsavart levét.
Annyi cukorral ízesítem, hogy kellemesen pikáns maradjon.
Felforralom, és 5 percig főzöm.
Ezután beleöntöm a lisztes tejszínt, és további 5 percig forralom, végül a bort is beleöntöm, de ezzel már nem forralom.
Fehér borral is készíthető.
Ha a bor édes, több citromlé kell bele, hogy pikáns legyen.

CSERESZNYELEVES
Hozzávalók:
50 dkg gyorsfagyasztott magozott cseresznye, 1 doboz (3 dl) tejszín, 1 csomag puncs ízű pudingpor, cukor, ízlés szerint, 5 púpozott evőkanál liszt + víz, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom, fahéj, őrölt szegfűszeg, felvert tejszín a díszítéshez

Elkészítése:
Felteszünk egy lábasban vizet forrni, és amikor gyöngyözve forr, beleöntjük a cseresznyét.
Megszórjuk cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal és őrölt szegfűszeggel, és gyorsan elkészítjük a habarást.
Egy csészébe beleteszünk 5 púpos evőkanál lisztet, és vízzel csomómentesre keverjük.
Egy szűrő segítségével beleszűrjük a levesbe, és jól elkeverjük.
A pudingport kevés hideg vízzel elkeverjük, és szintén a leveshez adjuk, majd hagyjuk, hogy rottyanjon egyet az egész.
Belekarikázzuk a citromot, és a levest hűtőfürdőbe tesszük.
Amikor már kicsit kihűlt, hozzákeverjük a tejszínt, majd megkóstoljuk, és ha esetleg savanyú, cukorral édesítjük.
Hidegen, felvert tejszínhabbal tálaljuk.

SONKÁS CSERESZNYELEVES
Hozzávalók:
2 dl ecetes cseresznye (savanyúság), 15 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 2 dl füstölt-húslé (vagy 2 dl víz, fél húsleveskocka és 1 csapott mokkáskanál füstízű só), 2 dl tejföl, 2 dkg vaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál liszt

Elkészítése:
A vajon lepirítom a kis kockákra vágott főtt sonkát, majd ráöntöm a füstölt-húslét és 5 dl vizet (vagy húsleveskockával ízesített levet és a füstízű sót).
Hozzáteszem a kimagozott és félbevágott ecetes cseresznyét, meg a finomra vágott petrezselyemzöldet.
Felforralom, közben a lisztet elkeverem a tejfölben, és besűrítem vele a levest.
Jól felforralva csészékbe tálalom, pirított zsemlekockákkal.

TEJSZÍNES CSERESZNYELEVES
Hozzávalók:
1 kg kimagozott cseresznye, cukor, citromlé, csipet só, 1 cs vaníliás pudingpor, 2 dl tejszín, őrölt fahéj, szegfűszeg

Elkészítése:
A kimagozott cseresznyét felteszem főni, citromlével, cukorral, szegfűszeggel és fahéjjal ízesítem.
Amikor puha a cseresznye, akkor a tejszínbe belekeverem a pudingport és azzal habarom be a levest.
Egyet forralok rajta és már kész is.
Jól behűtve az igazi.

VANÍLIÁS CSERESZNYELEVES MÓNI MÓDRA
Hozzávalók:
1 kg cseresznye, 1 csomag vaníliás pudingpor, 1 kiskanál fahéj, 2 dl tej, cukor, ízlés szerint

Elkészítése:
2 liter vizet felteszek főni, forrás után cukrozom ízlés szerint, majd beleteszem a megmosott és megtisztított cseresznyét, valamint a fahéjat.
A pudingport elkeverem 2 kanál cukorral és a tejjel, majd amikor megfőtt a cseresznye, besűrítem a levest a pudinggal.
Lehűtve a legfinomabb.
Elkészítési idő: 30 perc

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GYÜMÖLCSLEVESEK - CSERESZNYE - MEGGYLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.