Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSERESZNYÉS, - MEGGYES RECEPTEK 4

2020.05.28

GYÜMÖLCSLEXIKON

Cseresznyetorta
(Clafoutis tutti-frutti)
Hozzávalók:
30 dkg porhanyós vajastészta, 0,25 l tej, 1 dl sűrű tejszín, 20 dkg kristálycukor, 0,5 vaníliarúd, 0,5 kg fekete cseresznye kompót esetén csak 10-15 dkg cukor.

Kimagozzuk a cseresznyét, szűrőben hagyjuk lecsöpögni.
A tésztát 2 részre osztjuk és 2 db, kb. 25 cm-es kerek lapot nyújtunk.
Kivajazott tortasütőbe tesszük, és 1 órát pihentetjük.
Krém:
a vaníliarúddal együtt felforraljuk a tejet, beleöntjük a tejszínt, és forrón hozzákeverjük a cukorral eldolgozott tojásokhoz.
A tálat hideg vízbe állítjuk.

Elkészítése:
Előmelegített sütőben, zsírpapírral letakarva 5-10 percig sütjük a tortalapot, majd a papírt levéve, rászórjuk a gyümölcsöt, ráöntjük a hideg krémet.
Kb. a forma 3/4-éig tölthetjük krémmel, mert sütés közben megemelkedik.
Betakarjuk a másik lappal.
Visszatoljuk a sütőbe és közepes lángnál még kb. 20 percig sütjük.
Hidegen, melegen egyaránt finom.
Ugyanígy készíthetjük meggyből, apró kockákra vágott barackból, körtéből.

Cseresznye- vagy meggyzselé
Hozzávalók 4 személyre:
1 üveg cseresznye- vagy meggybefőtt, 2 púpozott evőkanál zselatinpor.

Elkészítése:
A gyümölcsöt leszűrjük, majd kimagozzuk.
A zselatint kis lábosba szórjuk, és ráöntjük a befőttlevet, ezután kis lángon, folytonos keverés közben feloldjuk.
Forralni nem szabad! A gyümölcsöt kis kompótos tálkákban elosztjuk, ráöntjük a zselatinos levet, és hagyjuk megdermedni.
Ha már kezd kocsonyásodni, villával felkeverjük, és letakarva betesszük a hűtőszekrénybe.
Három-négy órán keresztül hűtjük.
Magában vagy babapiskótával, esetleg tejszínhabbal tálaljuk.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.

Cseresznyés almasaláta
Hozzávalók: Fél kg cseresznye, fél kg alma, 15 dkg cukor, fél dl rum

Elkészítése:
A kimagozott cseresznyét mély üvegtálba tesszük, és mikor sok levet engedett, közé keverjük a vékony szeletekre vágott nyári almát.
Lecukrozzuk, citromlével ízesítjük, és pár órára jó hideg helyre tesszük.
Tálalás előtt a rummal vagy likőrrel meglocsoljuk.
Készíthetjük befőtt cseresznyével is.

Cseresznyés béles
Elkészítése:
A cseresznyés béleshez 12 deka réteslisztből egy egész tojással, csipetnyi sóval és egy kevés tejjel rugalmas, kémény tésztát gyúrunk, és alaposan kidolgozva nagyon vékonyra nyújtjuk. 10 deka zsírt - széles pengéjű késsel - 10 deka rétesliszttel összedolgozunk, és a kinyújtott tésztára kenjük.

Szorosan összegöngyöljük, és négy darabba vágjuk. Az így nyert cipókat vékony téglalappá nyújtjuk.

Az egyik hosszanti szélét zsemlemorzsával meghintjük, erre kimagozott, lecsepegtetett cseresznyét vagy meggyel összekevert cseresznyét halmozunk (összesen egy kiló kell hozzá).

20 deka cukrot mokkáskanálnyi őrölt fahéjjal összekeverünk, és a gyümölcsre szórjuk, majd morzsával vagy 10 deka darált dióval meghintjük.

Összegöngyöljük; a tekercseket tepsire fektetjük, és forró sütőbe tolva 40 perc alatt pirosra sütjük. Langyosan vagy hidegen szeletekre vágjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GYÜMÖLCSÖS ÉTELEK - CSERESZNYÉS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.