Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSERESZNYÉS MEGGYES RECEPTEK 5

2020.06.01

GYÜMÖLCSLEXIKON

Cseresznyés fánk
Hozzávalók:
140 g vaj, 180 g porcukor, 2 tojás, 2 cs. Dr. Oetker vaníliás cukor, 270 g finomliszt, 2 teáskanál Dr. Oetker sütőpor, 130 ml tej, 500 g cseresznyelekvár, a sütéshez papírhüvely.

Elkészítése:
A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a tojásokat és a tejet.
Belekeverjük a liszttel elkevert sütőport, majd a papírhüvelyeket megtöltjük a tésztával.
A lekvárt zsákba töltjük, és a fánkok belsejébe nyomjuk.
Előmelegített sütőben (180 °C-on) sütjük.

Cseresznyés kagylósaláta
Hozzávalók:
1,5 dl ecetes cseresznye (vagy egy csésze cseresznye és ecetes-cukros-sós salátalé), 2 doboz kagylókonzerv, 1 dl főtt (párolt) rizs, 4 kemény paradicsom, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt, 1 gerezd fokhagyma, só és őrölt fehér bors, ízlés szerint.

Elkészítése:
Ha nem ecetes cseresznyéből készítem a salátát, akkor először keverek egy erősen savanykás-édeskés, enyhén sós levet és felforralom, majd beleteszem a cseresznyét.
Az újraforrástól számított 5 perc múlva elzárom alatta a lángot, és a lében hagyom kihűlni.
Ezután úgy használom fel, mint az ecetes cseresznyét.
A kagylókonzervet levétől lecsorgatom.
A cseresznyét kimagozom, a paradicsomot megmosom és nyolcadokba vágom.
A zöldhagymát - zöld szárával együtt - vékonyra karikázom és megsózom.
Elkészítem a saláta mártását: a majonézt, a tejfölt, a cseresznyelevet, a sót és a kagyló olaját simára keverem.
Hozzáadom az előzőleg megpárolt (vagy maradék) rizst, és fűszerezem a tisztított, zúzott fokhagymával.
Beleteszem a sós zöldhagymát, az ecetes cseresznyét és a kagylót.
Óvatosan, hogy össze ne törjenek a saláta alkotórészei, összekeverem és lefedem, majd a hűtőszekrényben érlelem néhány órán át.
Salátalevelekkel bélelt talpas poharakba osztom a kagylósalátát, és a tetejét tetszés szerint díszítve kínálom.
Elkészítési idő: 30 perc

Cseresznyés kalács
Hozzávalók:
14 dkg vaj, 14 dkg porcukor, 4 tojás, 7 dkg mandula, 6 dkg finom morzsa, cseresznye.

 

Elkészítése:
A vajat a porcukorral és a tojássárgájával mintegy 20 percig habosra keverjük.
Hozzáadjuk a meghámozott és apróra vagdalt mandulát, a zsemlemorzsát és apróra vagdalt mandulát, a zsemlemorzsát és végül könnyedén belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét.
Mindezt vigyázva összevegyítjük.
A tésztát kikent, liszttel meghintett formába öntjük.
Tetejére megmosott és lecsepegtetett cseresznyét rakunk, és előmelegített sütőben megsütjük.
A megsült és mér kihűlt kalácsot, felszeleteljük és meghintjük porcukorral.

Cseresznyés kalács dióval
Hozzávalók:
8 dkg vaj, 18 dkg porcukor, 2 tojás, 2 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg féldarás liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dkg porcukor a habba, cseresznye, 5 dkg dió.

Elkészítése:
A vajat, a porcukrot és a tojássárgáját habosra keverjük.
Folytonos keverés közben hozzáöntjük a forró tejet és a vaníliás cukrot.
A lisztet elkeverjük a sütőporral. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, beleszórjuk a 2 dkg porcukrot, és még egy ideig tovább verjük.
A lisztet a habbal együtt óvatosan a sárgájához keverjük és a tésztát kikent, és lisztezett meghintett tepsire simítjuk.
Rárakjuk a kimagozott cseresznyét, meghintjük apróra vagdalt dióval, és előmelegített sütőben lassan meghintjük.
A megsült és kihűlt kalácsot szeletekre vágjuk és megcukrozzuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GYÜMÖLCSÖS ÉTELEK - CSERESZNYÉS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.