Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÜMÖLCSLEXIKON - CSERESZNYÉS RECEPTEK 1.

2019.05.25

GYÜMÖLCSLEXIKON

Bagolyszem
Hozzávalók:
350 g liszt, 250 g margarin, 1 ek. tejföl, 3 tojássárgája
Töltelék:
1 üveg meggy- vagy cseresznyebefőtt
A tetejére:
3 tojásfehérjét, 150 g porcukorral gőz fölött felverünk, a végén belekeverünk 150 g darált diót

Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, és 2-3 cipóba osztjuk. A cipókat vékonyra kinyújtjuk, a szélükre hosszában kimagozott gyümölcsöt halmozunk, majd a két oldalát óvatosan középre feltekerjük. Kivajazott tepsibe tesszük, és a diós krémet a tetejére töltjük, ahol a tekercs összeér.
Előmelegített sütőben sütjük.

Barna cseresznyés sütemény
Hozzávalók:
30 dkg zsemlemorzsa, 30 dkg darált mandula, 1 evőkanál kakaó, 6 egész tojás, 12 dkg vaj, 12 dkg cukor, 3 evőkanál gyümölcsszörp, 1/2 citrom, késhegynyi őrölt fahéj, 50 dkg cseresznye

Elkészítése:
A tojássárgáját cukorral kikeverjük, majd a vajjal tovább keverjük. A zsemlemorzsát összekeverjük a darált mandulával és a kakaóval, a fahéjjal, és hozzátesszük a tojássárgájához, majd hozzáadjuk a gyümölcsszörpöt, a citrom levét és reszelt héját, végül a 6 tojás kemény habját.
A tészta felét magas szélű tepsibe, vagy tortaformába öntjük, rászórjuk a kimagozott cseresznyét, ráborítjuk a tészta másik felét, és előmelegített sütőben, lassú tűzön megsütjük.
Meggyel is megtölthetjük a tésztát.

Boros cseresznyeleves 1.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg cseresznye (vagy meggy), 1/2 citrom leve, ízlés szerint kristálycukor, 1 és 1/2 dl száraz vörösbor, 1 és 1/2 dl tejszín, 1 evőkanál finomliszt, kis darabka citromhéj, kis darabka fahéj, 3 szem szegfűszeg, csipet só.

Előkészítése:
a cseresznyét megmosom, leszedem a szárát és kimagozom. 5 dl vízbe beleszórom a sót, a citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget. 5 percig forralom, ezután leszűröm, és a levet visszaöntöm a fazékba. A lisztet simára keverem a tejszínben

Elkészítése:
a cseresznyét - kicsurgó levével együtt - a fűszerezett lébe teszem. Hozzáöntöm a citrom kicsavart levét. Annyi cukorral ízesítem, hogy kellemesen pikáns maradjon.
Felforralom, és 5 percig főzöm.
Ezután beleöntöm a lisztes tejszínt, és további 5 percig forralom, végül a bort is beleöntöm, de ezzel már nem forralom.
(Fehér borral is készíthető. Ha a bor édes, több citromlé kell bele, hogy pikáns legyen.)

Boros cseresznyeleves 2.
Hozzávalók:
50 dkg cseresznye, 1,5 dl vörösbor, 10-12 dkg cukor, 1 dl tejföl, 1 evőkanál rizsliszt (vagy burgonyaliszt, esetleg búzakeményítő), kis darabka fahéj, 3 szem szegfűszeg, csipetnyi só.

Elkészítése:
A megmosott cseresznyét kimagozom, és 7 dl vízbe beleteszem. Hozzárakom a fűszereket és felforralom, majd öt percig főzöm. Ezután beleöntöm a bort és a cukrot, végül a liszttel simára kevert tejföllel állandó keverés közben behabarom. Lehűtve, csészékbe adagolva tálalom.
Elkészítési idő: 40 perc

Burda gyümölcstorta
Tészta:
125 g vaj vagy margarin, 75 g cukor (=1 lapos evőkanál), 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 25 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 10 dkg kétszersült, 125 g őrölt mogyoró vagy dió, 2 teáskanál fahéj, 1 kg gyümölcs (szilva, meggy, cseresznye, málna, szeder, fekete-ribizli stb.)

Főleg édesebb-savanykásabb gyümölcsök vegyesen, így a legfinomabb.
Krém:
3 tojás, 1 tejföl, 125 g cukor, 1 púpozott teáskanál fahéj.

Elkészítése:
Krémesre keverjük a zsiradékot a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojással. Lisztet, sütőport belekeverjük.
Egy órán át, pihentetjük hidegben.
A kétszersültet nyújtófával egy nagydarab pergamenpapírra összetörjük. (Én mozsárban töröm össze lazán.) Mogyoróval és fahéjjal összekeverem. A megmosott, kimagozott gyümölcsöt félretesszük. A tésztát kerek lapra kinyújtom. Ráteszem a kizsírozott, lisztezett tortaformára. Rászórom a kétszersült és mogyoró keverék egy részét, utána szétterítem rajta a gyümölcsöt. 180 fokon előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
Utána:
tojás, tejföl, cukor, fahéj és a maradék morzsa: rátesszük, és még 30 percig aranybarnára átsütjük.

A világ legfinomabb gyümölcstortája!.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GYÜMÖLCSÖS ÉTELEK - CSERESZNYÉS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.