Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


DINNYÉS RECEPTEK 2.

2019.07.13

GYÜMÖLCSÖS RECEPTEK

Albigens kehely - töltött sárgadinnye
(Coupe albigeosis)
Hozzávalók:
2 közepes sárgadinnye, 3-4 articsóka-java (konzerv), 1 közepes alma, 1 banán (vagy 2 őszibarack), pár szem dióbél, 2 dl muskotályos fehérbor.

Elkészítése:
A dinnyéket keresztben elvágjuk, kimagozzuk. Kiskanállal vagy gyümölcsfúróval kiszedegetjük a húsát.
Az articsókát, hámozott almát, banánt (őszibarackot), összevágjuk.
Durvára törjük a diót.
Óvatosan összekeverjük a hozzávalókat. Beletöltjük a dinnye héjába, meglocsoljuk borral.
Fél órát tartsuk hűtőben, majd jégkockákkal megrakott tálon tálaljuk.

Aromás gyümölcssaláta
(indiai)
Hozzávalók:
3 evőkanál cukor, 1,5 dl víz, 1 rúd fahéj, 4 Kardamómi-hüvely szétzúzva, 1 szegfűszeg, 1 narancs leve, 1 Lime (vagy citrom) Ieve, 1 mézédes sárgadinnye, 1 nagyobbacska szelet görögdinnye, 2 érett guáva***, 3 érett nektarin, körülbelül 18 szem eper, kevés pirított kókuszreszelék a megszóráshoz, mentaágak vagy rózsaszirmok a díszítéshez, Iecsepegtetett görög joghurt a tálaláshoz.

Elkészítése:
Először elkészítjük a szirupot.
A cukrot, a vizet, a fahéjat, a Kardamomot és a szegfűszeget egy lábosba tesszük, felforraljuk, és addig kevergetjük, amíg a cukor megolvad.
Lassú tűzön 2 percig főzzük, majd levesszük a tűzről, hozzáadjuk a narancslét és a Lime levét, és hagyjuk kihűlni.
A dinnyék húsát kimagozzuk, és szeletekre vágjuk.
A Guávát félbevágjuk, kikaparjuk a magokat, majd meghámozzuk, és a gyümölcshúst felszeleteljük.
A nektarint cikkekre, az epret félbevágjuk.
Az előkészített gyümölcsdarabkákat látványosan tálkákra rendezzük.
A kihűlt szirupot leszűrjük, és a gyümölcsdarabkákra kanalazzuk.
Megszórjuk egy kevés pirított kókuszreszelékkel.
Mentaágakkal vagy rózsaszirmokkal díszítve tálaljuk, és ízlés szerint joghurtot kínálunk hozzá.
***Guáva:
Érett termése C-vitaminban és pektinben gazdag, élelmiszer.
Nyersen gyümölcsként, befőzve desszertként fogyasztják (a magokkal együtt), de ízletes zselét és gyümölcslevet is készítenek belőle, a levével számos élelmiszert ízesítenek (például jégkrémeket, édességeket, energiaitalokat).
Héját salátákhoz és pudingokhoz használják fel.
Ázsiában az éretlen termést is kedvelik cukorral és fahéjjal ízesítve.
Az éretlen termést, levelét, gyökerét és kérgét is hasmenés ellen alkalmazzák a népi gyógyászatban.

Csirkemell gyümölccsel
Hozzávalók 4 személyre:
500 g csirkemellfilé, só, fehérbors, 3 ek. olaj, 2 narancs, 1 sárgadinnye, 2 fej cikóriasaláta, 4 dl salátaöntet

Elkészítése:
A csirkemell-filéket sózzuk, borsozzuk, és serpenyőben kevés zsiradékon megsütjük.
A dinnyét cikkekre vágjuk, a salátát leveleire szedjük, a narancsot meghámozzuk, feldaraboljuk, s amikor a sült hús mellé kínáljuk, meglocsoljuk a salátaöntettel.
Ezt készen is vásárolhatjuk, nagy a választék, de elkészíthetjük otthon is, a variációk sora végtelen.
Az alap:
2-2 dl tejföl és joghurt összekeverve, ízlés szerint sóval, borssal, cukorral, mustárral, citromlével ízesítve, kerülhet bele reszelt márványsajt vagy apróra vágott friss zöld-fűszer, ki ahogy szereti.

Dinnyekoktél 1.
Hozzávalók:
Kb. fél kg sárgadinnye, 1 sült csirkemell, 2 dl joghurt, fél cs. zeller-zöld, fél fej saláta, só, őrölt bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A lehűtött dinnyét meghámozzuk, belsejét a sült csirkehússal együtt apró kockára vágjuk, a joghurtot egy tálban elkeverjük a feldarabolt anyagokkal, a finomra vágott zeller-zölddel, ízesítjük.
Salátalevéllel bélelt kehelypoharakba töltjük - de nem túl szorosan - a lehűtött koktélt.
Tetejére díszítésül karalábéfúróval kivájt dinnyegolyót és egy szép kis zellerlevelet helyezünk.

Dinnyekoktél 2.
Hozzávalók:
50 dkg zöld-húsú dinnye, 25 dkg sovány, nyers füstölt sonka, só, fél tubus natúr majonéz, 1.5 dl tejföl, 5 cl brandy, 1 citrom, salátafűszer-keverék, ketchup

Elkészítése:
A dinnyehúsból karalábéfúróval golyókat formázunk.
A sonkát a golyókkal egyezőméretű kockákra vágjuk, ezeket az alábbi mártásba keverjük: a majonézt, tejfölt kis ketchuppal, a konyakkal simára dolgozzuk, sóval, salátafűszer-keverékkel ízesítjük, tálalása, díszítése azonos a "DINNYEKOKTÉL 1"-nél leírtakkal.

Dinnyekoktél 3.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg görögdinnye, 1-1 sárga és zöld húsú sárgadinnye, 2 ek. kristálycukor, 1 citrom leve, kevés Triple-sec, 1 l narancslé

Elkészítése:
A dinnyék húsából karalábévájóval golyókat formázunk, és összekeverjük őket.
Ráöntjük a narancslevet, melybe belekevertük a többi hozzávalót.
Hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek, olykor meg is keverhetjük.
A legmutatósabb, ha a dinnyehéjakba visszatöltve tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GYÜMÖLCSÖS ÉTELEK - DINNYÉS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.