Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EPRES RECEPTEK 4.

2020.05.15

EPRES RECEPTEK

Eperrel töltött túrógombóc pongyolázott almaágyon
Hozzávalók - Túrógombóchoz:
0,5 kg túró, 0,15 kg búzadara, 5 db tojás, vaníliás cukor, só, 12 db eper

Pongyolázott almához:
2 db alma, 0,5 l sűrű palacsinta tészta, 3 dl olaj, őrölt fahéj, porcukor

Öntethez:
1 zacskó hidegen készíthető vaníliás pudingpor, 0,5 l tej

Elkészítése:
Az epres túrógombóc bundázott almával és vaníliamártással az édességek édessége.
A túrógombócokat a szokásos módon elkészítjük, de nem forgatjuk pirított zsemlemorzsába, hanem mielőtt gombócokat formázunk belőle, mindegyiket megtöltjük egy-egy eperrel, majd forró vízben kifőzzük.
Az almákat meghámozzuk, és a magházukat eltávolítjuk, majd félujjnyi vastagra vágjuk.
Először lisztbe, majd a palacsintatésztába forgatjuk. Bő, forró olajban hirtelen zsemleszínűre sütjük.
A túrógombócokat egy-egy pongyolázott almára helyezzük, fahéjas porcukorral meghintjük.
Híg vaníliás pudingot, vagy vaníliamártást adunk mellé.

Malacpecsenye zöldborsós epermártással
Hozzávalók
80 dkg malac hasa alja, só, őrölt bors, ételízesítő por, 3-4 evőkanál olaj, a mártáshoz: 30 dkg eper, 2 evőkanál nem túl sós szójamártás, 1 evőkanál zöld-bors, 1 evőkanál cukor, csipetnyi só és őrölt bors

A húst sóval bedörzsöljük, és szorosan felgöngyöljük úgy, hogy a zsírosabb oldala legyen kifelé.
Ezután jó ujjnyi szeletekre vágjuk, majd az így kapott tekercseket fogvájóval vagy hústűvel rögzítjük, nehogy szétessenek.
Sóval, borssal, ételízesítő porral körös-körül mindegyiket megszórjuk.
Az olajat serpenyőben kissé megmelegítjük, és a húst a közepesnél valamivel erősebb lángon oldalanként kb. 4-4 perc alatt pirosra sütjük benne.
A mártáshoz az epret megtisztítjuk.
Felét összetörjük vagy turmixoljuk, és a tűzre tesszük.
A szójamártást, a zöld-borsot, a cukrot hozzáadjuk, megborsozzuk, ha kell, meg is sózzuk.
Végül a tűzről levéve a maradék, apró kockákra vágott epret is belekeverjük.
A lecsöpögtetett malacpecsenyét a forró epermártással, és friss fehér kenyérrel kínáljuk.
Elkészítési idő: 35 perc.

Svéd palacsinta
Hozzávalók
15 dkg finomliszt, 2 ek. cukor, csipet só, 3 tojás, 5 dl tej, 2 ek. olvasztott vaj, 1 cs. vaníliás cukor, 5 cl olaj, 20 dkg eper- vagy málnadzsem, 8 ek. cukrozott tejszínhab.

A lisztet, cukrot, a felvert tojásokat jól elkeverjük.
Lassanként hozzáadjuk a tejet, olvasztott vajat, vaníliás cukrot.
Simára keverjük.
2 órán át, pihentetjük.
Apró (10-15 cm) palacsintákat sütünk.
Dzsemmel megkenjük, egymásra helyezzük. Tetejére cukrozott tejszínhabot teszünk.

Epres habos metélt hidegen
Hozzávalók
20 dkg cérnametélt, 25 dkg eper, 2 dl tejszín, 4 dkg vaj, 1 dl tej, 1 csapott evőkanál zselatinpor, 12-15 dkg porcukor, só.

A cérnametéltet forrásban lévő sós vízben megfőzöm, majd leszűröm, és az olvasztott vajra szedem.
Jól összekeverem.
Az epret közben megmosom, szárazra csurgatom, kicsumázom, és apróra vágom.
A tejszínből kemény habot verek, kevés porcukorral ízesítem, és az eperrel óvatosan összekeverem.
A zselatint kevés tejben megáztatom, és langyosra melegítem, közben állandóan kevergetem.
Ha teljesen feloldódott, akkor langyosra hűtöm és hozzáadom az epres habhoz.
Végül az egészet óvatosan átforgatom a vajas tésztával.
Kis formákba simítva elosztom, majd alufóliával vagy folpackkal befedve a hűtőszekrényben egy napig hűtöm.
Tálalás előtt a formából kiborítom és kevés tejszínhabbal megspriccelve kínálom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
GYÜMÖLCSÖS ÉTELEK - EPRES RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.